Op vrijdagmiddag rijdt er een statige, deels geblindeerde zwarte auto met een kenteken van het corps diplomatique over de Ennekerdijk. Even later stappen Keith Allan, de plaatsvervangend ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, en een medewerker uit. Hij brengt een officieel bezoek aan museum Bussemakerhuis. Als Schot is hij geïnteresseerd in de tentoonstelling Magisch Schotland. Hij wordt opgewacht door burgemeester Jan Pierik, voorzitter van Bussemakerhuis Jos Visser en conservator Wilma Witteman.
Stropdas met tartan
Keith Allan, geboren in Schotland, las op social media dat het museum een expositie wijdt aan Schotland, clans, tartans en kilts. Voor de ambassadeur is dit een welkome afwisseling na zijn bezoek aan de Universiteit Twente, waar de focus lag op technologie. De diplomaat verblijft enkele dagen in Overijssel en bezoekt steden, bedrijven en belangrijke instituten. Allan draagt Schotland een warm hart toe, letterlijk en figuurlijk. Zijn stropdas met ruitpatroon verraadt zijn affiniteit met tartans. De tartan is die van zijn familie, zijn clan. Hij vertrouwt ons toe dat hij een kilt droeg bij zijn huwelijk met zijn Groningse vrouw.
Bussemaker tartan
Allan en zijn medewerker Alex Keighley waren onder de indruk van een speciaal ontwikkelde tartan in de Bussemakerkleuren. Hellen van Rees, fashion- en textieldesigner, en Annette van Rijswijk, weefster en medewerker tentoonstellingen van het museum, hebben samen met studenten van Saxion een officiële tartan ontworpen die aan specifieke eisen voldoet. De plaatsvervangend ambassadeur kreeg een inkijkje op de zolder, waar eeuwenoude weefgetouwen staan. Een van de studenten van het Saxion Textiel Lab gaf hem uitleg. Iets bijzonder Schots voor Nederlandse begrippen dat in Borne gebeurt. Burgemeester Jan Pierik, tevens onbezoldigd adviseur van het museum, is al geruime tijd op de hoogte van dit bijzondere project, dat op 17 mei wordt gelanceerd. (YD)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.