Het Borns Textielcollectief heeft een boeiend cultureel programma opgezet voor de periode van 27 maart tot en met 30 juni 2025. Na het project De Rode Draad (2020-2022) en het succesvolle evenement Borns Blauw in 2023, is er nu een nieuw thema voor de Textiel Biënnale: Schots en Scheef! Aanleiding is de tentoonstelling Magisch Schotland in museum Bussemakerhuis in Borne. De Schotse ruit vormt de inspiratiebron en werd door het textielcollectief vertaald naar het thema Schots en Scheef. Een kunst- en cultuurproject, omdat textiel in het DNA van Borne zit.
De Ster maakt geruite vlaggetjes
Medewerkers van De Ster zijn, in het kader van een zinvolle dagbesteding, volop bezig met het knippen en naaien van geruite vlaggetjes. Het was niet eenvoudig om aan de gewenste stof te komen. Sabine Janicke van Stichting Kringloopbedrijf verzuchtte: “Wij vinden geen geruite gebruikte stoffen en kleding in ons bedrijf. Al jaren is het uit het modebeeld verdwenen.” Na lang zoeken vond Antje Korsten, vrijwilligster van de Sortimentstuin, uiteindelijk materiaal voor de creatievelingen van De Ster. De vlaggetjes komen als slingers in het dorp te hangen tijdens de Textiel Biënnale.
Oproep aan kunstenaars en makers
Het kunstenaarscollectief BArt daagt kunstenaars, zowel amateurs als professionals, en creatievelingen uit om zich te laten inspireren door het thema Schots en Scheef. “Maak een kunstwerk, plat of ruimtelijk, van maximaal 40 cm hoog en breed als onderdeel van een communityproject,” legt Elsa Snijder uit. De maker is vrij in de keuze van materialen en kleuren. “De werkstukken worden gezamenlijk geëxposeerd in het Koetshuis. En juist dát is community art.” De opening van de expositie vindt plaats op 13 april tijdens Borne op z’n Best. Het meest passende kunstwerk wordt tevens tentoongesteld in museum Bussemakerhuis.
Informatie en aanmelding: koetshuisborne@gmail.com
Programma met vijfentwintig vernieuwende activiteiten
Binnen het project treffen Bornse verenigingen, organisaties en bedrijven die iets met kunst en cultuur hebben, elkaar. Door deze samenwerking worden zowel de sector als de betrokken organisaties versterkt. Dit jaar zijn er nog meer partijen aangesloten bij het project. Naast museum Bussemakerhuis doen mee: Stichting Fairtrade Borne, ROC Twente, de Oude Kerk, de Sortimentstuin, de Heemkundevereniging, Gidsen Oud Borne, Cultureel Podium Bornse Synagoge, BArt (Kunst in het Koetshuis), Bornse Kunstkring, Borne doet Poëzie, De Ster, Stichting Kringloopbedrijf, Kulturhus, Gitaarcafé, de Bibliotheek, Kunst in de Klas met basisscholen, Made by Josje, Borne Boeit, Visit Borne, Borne in Beeld en de B.B.O.
Inwoners van Borne en daarbuiten kunnen drie maanden lang genieten van bijzondere exposities, concerten, lezingen, poëzie, fietstochten en rondleidingen. Veel van de activiteiten zijn gratis toegankelijk.
De officiële opening vindt plaats op zondagmiddag 30 maart met Schotse liederen en doedelzakspelers. Daaraan voorafgaand is er op 27 maart een poëzieavond in de Twentse streektaal, met dadaïstische gedichten en jazzmuziek. Vanaf 30 maart is de expositie Eigentijdse Schotse rokjes, gemaakt door leerlingen van ROC Twente, in het Koetshuis te zien. (YD)
Het programma wordt opgenomen in de agenda van BorneBoeit.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.