De actuele ontwikkelingen in de wereld hebben ertoe geleid dat de Nederlandse overheid het thema maatschappelijke weerbaarheid nadrukkelijker onder de aandacht wil brengen. Bewustwording en voorbereiding zijn volgens het kabinet cruciaal om als samenleving beter om te gaan met onvoorziene crises.
Ook op lokaal niveau speelt de vraag: Wat kunnen we in Borne doen om de maatschappelijke weerbaarheid onder burgers te vergroten? Burgemeester Jan Pierik stelt daarbij belangrijke vragen: “Wat hebben we in Borne in huis bij een grote ramp? Wat kun jij als burger betekenen bij een grote ramp?” Het doel is niet om direct blauwdrukken te maken, maar vooral om inwoners aan het denken te zetten en de bewustwording te vergroten.
“Bij grote rampen denken we vaak aan oorlog, maar in de moderne tijd moeten we ook rekening houden met grootschalige cyberaanvallen, stroomstoringen en extreme weersomstandigheden.”
Praktische initiatieven en internationale samenwerking
In Twente wordt het thema inmiddels serieus opgepakt. Zo zal er later dit jaar een Black-out oefening plaatsvinden, waarbij een grootschalige stroomstoring wordt gesimuleerd om de impact te testen en de respons te verbeteren. Tevens zal er op de komende bestuursdag van de Veiligheidsregio iemand van de Finse of Litouwse ambassade vertellen hoe zij invulling geven aan maatschappelijke weerbaarheid. “We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden,” aldus Pierik.
Defensie actief in Borne
Eind maart vindt in Borne de installatie plaats van een groep van 80 reservisten. Dit moment wordt aangegrepen om defensie in gesprek te laten gaan met inwoners via sociale patrouilles, waarin het thema maatschappelijke weerbaarheid centraal staat. Dit biedt een unieke kans om meer te leren over de rol van burgers en de overheid bij crisisbeheersing.
Het belang van voorbereiding
De internationale spanningen, zoals de recente uitspraken van de Verenigde Staten over Oekraïne, dwingen ook Europa om kritisch naar de eigen veiligheid te kijken. “Het gaat ons aan!” benadrukt Pierik. In maart wordt meer informatie verstrekt over de komende initiatieven en oefeningen. (KDS)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.