‘Gemeentewerken’ niet meer in de gemeente
GEMEENTEWERF AAN DE BIEFFEL IS VERLATEN

‘Gemeentewerken’ niet meer in de gemeente

Sinds 1 januari dit jaar is het stil bij de gemeentewerf aan De Bieffel. De medewerkers die in dienst zijn van Twente Milieu werken voortaan vanuit de locatie in Hengelo. De verhuizing van de medewerkers hing al een tijdje in de lucht, en het besluit kwam dan ook niet onverwacht. Maar voor sommigen was het toch even slikken dat de vertrouwde locatie in Borne moest worden verlaten. “Het geldt zeker niet voor iedereen, maar sommigen zijn er echt kapot van,” weet Henk Manrho, die in de dienstwoning op het terrein woont.

Gemeentewerken

In 1972 verhuisde het toenmalige Gemeentewerken van de Oude Deldensestraat naar het pand aan De Bieffel, waar daarvoor een vrachtautodealer zat. Destijds had de gemeentelijke dienst een groot aantal taken: het ophalen van vuilnis, rioolonderhoud, zout strooien, ongediertebestrijding, onderhoud van sportvelden, plantsoenen en de begraafplaats, openbare verlichting, onderhoud van gebouwen en chemisch afvalbeheer; het werd allemaal in eigen beheer gedaan. “Er stond hier een hele rij auto’s: vuilniswagens, veegauto, kolkenzuiger en vrachtauto’s met kiepbak…,” herinnert Ben Hesselink zich.

Ook de brandweer naar De Bieffel

Even later kwamen er ook brandweerwagens bij, toen de brandweer de Oude Deldensestraat verliet. Hesselink: “We waren er heel blij mee, want het was hier allemaal een stuk moderner en comfortabeler. Aan de Oude Deldensestraat was toen niet eens verwarming.” In eerste instantie trok de brandweer in een deel van de garage, maar in 1987 werd een aparte brandweerkazerne gebouwd met hulp van werkloze bouwvakkers, in het kader van de regeling ‘werkverruimende maatregelen’. De brandweerkazerne vormde een geheel met de schilder- en timmerwerkplaats, totdat deze werkzaamheden werden uitbesteed. “Het was een van de eerste onderdelen die hier verdween,” vertelt Manrho.

In 2013 werd de Bornse brandweer onderdeel van Regionale Brandweer Twente en werd de brandweerkazerne aan De Bieffel – ook zichtbaar door middel van een hek – gescheiden van de gemeentewerf.

Overgang naar Twente Milieu

In 2015 sloot de gemeente een overeenkomst met Twente Milieu voor het onderbrengen van de buitendiensten, nadat in 2002 de afvalverwerking in de regio al was verzelfstandigd. Aan de overgang van de buitendienst ging veel vooraf. “Er is wel een jaar over gepraat. Het gaf veel onrust, en mensen waren bang hun werk te verliezen.” De beweging naar meer samenwerking, schaalvergroting en efficiëntie in de regio op dit gebied was echter niet tegen te houden. Manrho: “Alles ging in één keer over. En het eerste jaar was het alsof er niets was veranderd. Maar geleidelijk werd het anders. De vuilnisophaal vertrok hier, toen de riooljongens. Vanaf hier werd niet meer gestrooid, en de materiaalaanschaf werd vanuit Enschede geregeld.”

Stil

Wat overbleef, was de plantsoenverzorging, verkeersmaatregelen en het werk van de stratenmakers. Er kwam ook een regionale taak naar Borne: het monteren van ondergrondse afvalcontainers. Maar ook die werkzaamheden vinden sinds 1 januari niet meer in Borne plaats. “Opschalen heeft voor- en nadelen,” vindt Hesselink. “De belangrijkste reden om te centraliseren is efficiëntie. Maar je boet ook wel wat in op de service en de band met de lokale gemeenschap; daartussen moet je een evenwicht vinden. Toch komt de tijd van vroeger niet meer terug.”

“Het is hier nu wel erg rustig geworden,” vinden beiden. “Er was hier altijd een goede sfeer, ook toen het allemaal Twente Milieu werd, hoor.” Wat er met het terrein gaat gebeuren, is vooralsnog onduidelijk. De grond en de gebouwen van de gemeentewerf zijn eigendom van de gemeente. (HN/AJ)

 

Foto’s © Raymond Hofsté en Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ton Kuipers — 04 feb 2025
Mooi beeldbepalend pand.
Hopelijk blijft het behouden voor Borne.
Fons Lohuis — 03 feb 2025
Een leuk en lezenswaardig artikel. Het schetst in een paar pennestreken de historische ontwikkeling van een eigen, gemeentelijke uitvoeringstaak naar een regionale uitvoeringsorganisatie. Het zou interessant zijn dit voor meer gemeentelijke taken te beschrijven. Wat doen we als gemeente nog echt zelf en wat is op regionale schaal georganiseerd?

Wat is uw plan voor Rheineplein 1?

  ADVERTORIAL. In 2026 verhuist de gemeente van het Rheineplein 1 naar het Huis van Borne...
04-02-2025

Negen dak- en thuislozen in Borne

In Borne zijn in totaal negen dak- en thuislozen geteld in een onderzoek van de centrumgemeente...
01-02-2025

TE HUUR: Fraaie kantoorruimte in Zenderen

ADVERTORIAL. Op zoek naar kantoorruimte, een spreekuurlocatie of een vaste vergaderruimte? Per...
31-01-2025

Spooronderdoorgangen worden ‘fors duurder’

Er is sprake van een flinke tegenvaller in het project met ProRail om spooronderdoorgangen aan...
30-01-2025

Raad akkoord met investering parkeergarage

Dinsdagavond ging de gemeenteraad in meerderheid akkoord met een investering van iets meer dan...
29-01-2025

Sandra en Miranda beginnen aan hun Kilimanjaro...

Het avontuur van Sandra Wolbert-Rademaker en Miranda Bonthuis-Mooij naar de top van de...
28-01-2025