Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, opent in het Kulturhus een expositie over opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis van Borne. Dit initiatief is genomen door Annemarie Haak van de Heemkundevereniging, Laura Reymer van het Kulturhus en historica Annette Evertzen. De expositie is feitelijk een reactie op de dominantie van mannen op het onlangs geplaatste monument Baken van Borne.
Teleurgesteld
Annemarie Haak: “Als Heemkunde zijn we gevraagd om een bijdrage te leveren aan het Baken. Ik heb toen onder anderen dominee Lenie Leignes Bakhoven en andere bekende Bornse vrouwen aangedragen. Maar ze werden allemaal aan de kant geschoven. Slechts één historische vrouw staat op het Baken: Geesken ten Cate. Eigenlijk had dat haar moeder moeten zijn. Ik was daar behoorlijk gepikeerd over. Er zijn zoveel sterke en bijzondere vrouwen in het lokale verleden geweest.” Samen met Annette Evertzen kwam ze al snel tot een lijst met 14 namen.
Expositie op Internationale Vrouwendag
Wat begon met ergernis, kreeg dankzij de drie dames een positieve wending. Laura Reymer: “Op 8 maart zetten we deze vrouwen in de schijnwerpers, met een expositie in de foyer van het Kulturhus en een lezing door Annette.” Evertzen, die Vrouwenstudies heeft gestudeerd en diverse historische boeken heeft geschreven, waaronder over Borne, schreef bijvoorbeeld over de jonge doopsgezinde dominee Lenie Leignes Bakhoven. Een bijzonder verhaal van moed en grootse daden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Lenie Leignes Bakhoven
Lenie was nog geen dertig toen zij dominee werd in Borne. Tijdens de oorlog bood haar huis onderdak aan Joodse onderduikers op zolder en aan twee meisjes van gemengd Joodse afkomst, wier achtergrond zorgvuldig geheim werd gehouden. Hierdoor konden zij in relatieve vrijheid de oorlog doorkomen. Ook verzetsmensen vonden er tijdelijk een veilige schuilplaats, evenals Bornenaren die dakloos waren geworden omdat hun huis door de Duitsers werd gevorderd, zoals de familie Meijling. Zij bleven echter voor de zekerheid onwetend over wat zich nog meer allemaal in dat huis afspeelde. Alsof dat niet al gevaarlijk genoeg was, werden er op een gegeven moment ook nog een Duitse officier en zijn adjudant ingekwartierd in het huis van de dominee. En dat allemaal midden in het dorp, op de plek waar nu het Dorsetplein ligt. Tot aan het einde van de oorlog wist Lenie iedereen veilig te houden.
Voor haar verdiensten ontving ds. Leignes Bakhoven postuum de prestigieuze Yad Vashem-onderscheiding van de Israëlische staat. Toch bleef deze moedige jonge vrouw in Borne relatief onbekend. Annette Evertzen: “Er is nooit een straat naar haar vernoemd. Misschien omdat ze vrij snel na de oorlog uit Borne vertrok, of vanwege haar door het geloof geïnspireerde bescheidenheid, maar ik denk ook omdat ze een vrouw was.”
Oproep voor verhalen van markante Bornse vrouwen
Het is tijd voor erkenning van haar en andere bijzondere vrouwen die belangrijk zijn geweest voor de Bornse gemeenschap. Reymer: “We hebben nu 14 namen, maar er zijn ongetwijfeld nog meer verborgen verhalen. Bij de expositie willen we de gemeenschappen van Borne, Hertme en Zenderen betrekken. Daarom hebben we een oproep gedaan om mooie verhalen en herinneringen te delen. Er komen al prachtige verhalen binnen!” Tot 31 januari kunnen inwoners hun bijdragen aanleveren via laura.reymer@kulturhusborne.nl.
Reymer, Haak en Evertzen zijn enthousiast en raken steeds meer in de ban van de markante vrouwen die Borne heeft gekend. “Het is een beetje een statement, maar het werkt ook ontzettend inspirerend!” (YD/AJ)
(Op de foto boven vanaf links: Annemarie Haak, Laura Reymer en Annette Evertzen. In de tekst dominee Lenie Leignes Bakhoven en haar pastorie)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.