Lars Nijhuis helpt mee in campagne ‘Veilig met vuurwerk’
30-12-2024
OM JONGEREN BEWUST TE MAKEN VAN DE RISICO’S

Lars Nijhuis helpt mee in campagne ‘Veilig met vuurwerk’

Twee jaar geleden kreeg zijn leven een plotselinge wending na een vuurwerkongeluk. Nu helpt Lars Nijhuis anderen door zijn verhaal te delen namens de Rijksoverheid. De 28-jarige werkt mee aan de campagne ‘Veilig met vuurwerk’. Niet om vuurwerk te verbieden, maar om mensen veilig te leren omgaan met vuurwerk. “Ik heb gewoon pech gehad. Ik ben niet dom of onvoorzichtig geweest. Iedereen die dat ding had afgestoken, was hetzelfde overkomen.”

 

Spookverhalen

Nijhuis is actief bij carnavalsvereniging De Toet’nbloazers, bezig met een geheimzender, en vaak te vinden bij de keet met zijn vrienden. Maar dit alles kwam even stil te liggen toen hij in de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 september 2022 een vuurwerkongeluk kreeg. Tijdens een feestje stak hij een illegale ‘shell’ aan, waarbij de extra lont toch te snel opbrandde. De shell ontplofte in zijn gezicht. De rest is voor Nijhuis een zwart gat. Via familie en vrienden hoorde hij wat er precies gebeurd was toen hij wakker werd in het ziekenhuis. Door de klap raakte hij bewusteloos en de rechterkant van zijn gezicht was opengescheurd. In het ziekenhuis in Enschede werden zijn ogen uitgespoeld. Daarna werd hij overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum in Groningen, waar hij in coma werd gebracht voor operaties en reconstructies.
 

Ondertussen deden in Borne allerlei spookverhalen de ronde over wat er met Nijhuis gebeurd was. Mensen hadden snel hun oordeel klaar over wat er was gebeurd en hoe hij eruit zou zien, terwijl alleen zijn familie en vrienden op de hoogte waren van de details. Om de verhalen recht te zetten, wilde Nijhuis zijn verhaal doen in de media. Dit pakte echter niet helemaal zoals gepland uit. “Ik verscheen in de krant met uitspraken die ik achteraf liever niet had gedaan. Mensen oordelen snel over hoe je bent, en dat was niet mijn bedoeling. Ik wilde gewoon de spookverhalen uit de wereld helpen,” legt Nijhuis uit. “Achteraf gezien werd het meer een vuurwerkverhaal dan een persoonlijk verhaal.” Dat was niet zijn bedoeling.
 

“Ik doe mijn verhaal niet om een vuurwerkverbod te promoten, want daar sta ik niet achter.” Nijhuis is een echte vuurwerkfanaat. Al sinds zijn jeugd vindt hij de grote knallen en vele kleuren prachtig. “Ik hield altijd al van vuurwerk. Mensen die mij kennen, hadden kunnen denken: dat hadden we zien aankomen.” Zelf ziet hij dat anders. Nijhuis voelt zich zeker geen slachtoffer. “Ik ben er weer bovenop gekomen, en daar ben ik trots op. Ik zie nu nog maar met één oog 65 procent, dus alles wat ik doe is anders dan voorheen, maar ik kan er prima mee leven. Ik kan er zelfs gewoon mee werken.”
 

Verandering

Maar er veranderde meer dan alleen het verlies van zijn rechteroog. “Eerder gaf ik nooit zoveel om familie. Ik ging wel naar mijn vader en moeder, maar nu merk ik dat ik meer contact heb met mijn broers en vaker langsga,” vertelt Nijhuis. “Ik denk dat het ermee te maken heeft dat zij er in die maanden zoveel voor mij zijn geweest. Dat doet toch wat met je.” Mede hierdoor heeft hij meer een familiegevoel gekregen dan voorheen. “Nu zeg ik eerder een afspraak met een kameraad af dan met familie, terwijl dat vroeger juist andersom was.”
 

“Mijn energieniveau is gedaald, maar het komt wel weer terug.” Dat merkt hij zeker. “Het verschil tussen toen en nu is enorm. In het begin, na het ongeluk, ging ik als ik een feestje had de dag erna niet meer weg, dan zat ik thuis en dan had ik een paar dagen erna nog wel last. Nu heb ik dat bijna niet meer.” Doorzettingsvermogen speelde een grote rol, geeft Nijhuis aan. “Ik kon zelf bijna niets en dat wilde ik niet accepteren. Ik liep met een rollator en moest met een theelepeltje drinken, omdat ik niet normaal kon drinken.” Dat was niet hoe hij zijn leven voor zich zag. “Ik wilde weer alles kunnen doen, en misschien heeft die mindset mij wel zover gebracht.”
 

Campagne

Vanwege zijn positiviteit werd Nijhuis gevraagd mee te werken aan een campagne voor de Rijksoverheid, al ging dat niet meteen soepel. “Ik werd toegevoegd op Facebook door een meisje uit Haarlem zonder gemeenschappelijke vrienden. Ze zag er mooi uit, dus ik dacht: dit is nep.” Maar iemand bij het carnaval dacht daar anders over toen zij hem benaderde om te vragen naar Nijhuis. “Ze vertelde over een vuurwerkcampagne van de overheid. In eerste instantie zei ik direct nee. Ik dacht dat zo’n campagne altijd tegen vuurwerk of vóór een vuurwerkverbod is, en daar sta ik gewoon niet achter.”
 

Dit bleek niet het doel van de campagne te zijn. Het ging juist om veilig omgaan met vuurwerk en jongeren bewust maken van de risico’s. “In dat verhaal herkende ik mezelf. Jongeren denken vaak: dat gebeurt mij toch niet, ik weet wel wat ik doe. Dat herkende ik wel, en daar stond ik dus achter.” Of het helpt, weet hij niet. “Als ik er maar één iemand mee kan helpen, is dat al iets. Ik ga toch niet iedereen bereiken, want ikzelf keek er vroeger ook niet naar om. Ik dacht ook altijd: dat overkomt mij toch niet.”
 

Oud en nieuw

“Ik denk dat er weinig is wat je kijk op vuurwerk echt verandert. Ikzelf heb vuurwerkslachtoffers en -handelaren gezien die gepakt werden en lang vastzaten.” Dit maakte weinig indruk. “Dat was juist een stoer verhaal. Nu ik weet hoe erg het is, kijk ik daar anders naar.” Toch blijft vuurwerk bijzonder. “Ik hield er zo van dat ik op 30 december niet kon slapen, net een klein kind.” Oud en nieuw is nu veranderd. “Ik vind het nog steeds een geweldige dag, maar ik beleef het anders. Al die gekke dingen doe ik niet meer.” Hij geniet nu als toeschouwer. “Wat een ander doet, dat mag. Ik kijk graag, maar ik raak het zelf niet meer aan. Het enige wat ik nog aansteek, is een potje legaal vuurwerk. Ik ga het lot niet meer tarten.” (CT)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 01 jan 2025
Als je illegaal vuurwerk afsteekt, ben je op z'n minst dom geweest.

 

 

Laatste parochiedienst in Zenderen

Zondagmorgen vond de laatste eucharistieviering onder de vlag van de parochie O.L.V. Onbevlekt...
29-12-2024

Johan Meijer in gesprek met James Keuben

'De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
25-12-2024

Onzekerheid voert de boventoon

Hoe kijken de in Borne wonende mensen met een Syrische achtergrond aan tegen de val van Assad en...
22-12-2024

Borne actualiseert APV

De gemeente Borne presenteert een vernieuwde versie van de Algemene Plaatselijke Verordening...
19-12-2024

Ongeval Bornerbroeksestraat/Vaaltweg

Tegen 18.00 uur ontvingen de hulpdiensten een melding van een ongeval op de kruising...
17-12-2024

Leerlingen Twickelcollege Borne werken samen...

Alle 290 leerlingen van het Twickelcollege in Borne zijn deze week gedurende drie dagen aan het...
17-12-2024