Op deze vierde adventszondag, 22 december, zorgde het Borns Kleinkoor voor een sfeervolle middag in Oude Kerk. Bij de entree werd het publiek opgewacht door midwinterhoorns. Met deze klanken in het gehoor stapten de bezoekers de intiem verlichte kerk binnen. In afwachting van het concert.
Traditie
Het Borns Kleinkoor bestaat inmiddels al ruim vijfenzeventig jaar. Het is inmiddels een traditie geworden om een kerstconcert in de adventstijd in de Oude Kerk te verzorgen. Het koor bestaat uit enthousiaste mannen die wekelijks repeteren onder de inspirerende leiding van dirigent Bram van der Beek. Voor de begeleiding zorgt pianist Jos Beunders. Deze middag presenteren drieëntwintig heren en twee jonge solisten een gevarieerd programma, traditioneel én meer modern. De aandacht richt zich op een wat lichter genre muziek, waarbij de melodielijn meestal bij de tweede tenoren ligt.Naast bekende Nederlandse kerstliederen genieten de toehoorders ook van enkele aansprekende nieuwe liederen en liederen uit andere landen.
Gevarieerd repertoire met diepere inhoud
Het is een met zorg uitgezocht repertoire met een diepere betekenis. De dirigent Bram van der Beek legt uit. “In deze roerige tijd hopen we dat dit concert weer nieuwe hoop en troost geeft. Een wereld waarin liefde en respect voor elkaar de boventoon viert.” In de muziek komen allerlei facetten van Kerstmis aan de orde; de komst van Christus, de gezelligheid, genieten met elkaar en het verheugen op de glimlach van elkaar. Het concert begon met rustige liederen zoals ‘Gesegnete Nacht’ van componist Lothar Hensel. In het bijzonder uitgebreide programmaboekje werd het publiek geïnstrueerd in de diepere betekenis van de composities. Het was een repertoire met verrassingen. Eén van de koorleden speelde een oud Frans kerstlied uit de 18e eeuw solo op accordeon. Het koor liet ook horen dat zij zonder de professionele piano begeleiding van Jos Beunders a capella konden zingen. De beweeglijke dirigent, van der Beek, zorgde voor de bekwame begeleiding.
Jonge solisten verrassen met moderne kerst hits
Van der Beek: “We hebben twee jonge enthousiaste solisten. Zij zingen nog niet zo lang maar hebben geweldige stemmen.” En dat hebben de bezoekers gehoord. Toen Mark ter Weele met een enorm volume ontroerend en emotioneel ‘Hou me vast’ van Xander de Buisonjé zong. Een zanger die volop genoot en met veel mimiek zich presenteerde. Voor Job Steffelaar was het zijn derde publieke optreden. Ondeugend met witte sportschoenen aan stond hij vol passie te zingen. “Ik vind het leuk om hier te zingen, het is het gevoel van vrijheid. Dat ik meer ervaar dan met het bespelen van een instrument.” Gaande weg werd dit in het moderne repertoire zichtbaar, zoals bij het lied ‘It’s beginning to look like Christmas van Meredith Willson.
‘War is over, if you want it’
Het was duidelijk dat de dirigent met dit concert een boodschap wilde overbrengen. Het deed denken aan de wensen die aan het einde van een Nieuwsjaarconcert in Wenen door de dirigenten worden uitgesproken. Zo stonden tijdens dit concert de laatste drie nummers in het teken van vrede. Het gekozen lied ‘Happy Christmas’ van John Lennon was als het ware op het lijf van de hedendaagse tijd geschreven. De behoefte aan wereldvrede voelen we nu meer dan ooit. Vooral na de actuele waarschuwingen, in verband met een dreiging van oorlog, van de secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte en Olaf Sleijpen, directeur van de Nederlandse bank. De betekenis van ‘Vrede op aarde’ raakt ons meer dan ooit. Hoewel het laatste geprogrammeerde lied ‘Stille nacht was sloot het koor af met Happy Christmas met in herhaling ‘War is over if you want it’. Het sentiment en de hoop bereikte de meezingende bezoekers.
De hartverwarmende wens en de hoop van de dirigent, pianist en het koor is: dat na dit concert je als een ander en blij mens weer de deur uitloopt. Hunkerend om een ieder een fijne en vredelievende kerst en toekomst te bezorgen. (YD)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.