Op 25 november 1944 werden drie volledig onschuldige mannen, G.J. Boomkamp (31), H.F. Roetgerink (29) en P.A. van Dijk (56), door de Duitse bezetter gefusilleerd. Zeven dagen voor de drie Bornenaren werden geëxecuteerd was er een hevig luchtgevecht tussen een Engelse en Duitse jager. De Engelse parachutist, jaren later bleek dit Jimmy Taylor te zijn, strandde in het buurtschap ‘t Hesseler. Zo’n 500 Duitsers kamden de omgeving uit. Zonder resultaat. Uit grote woede gijzelden zij willekeurige inwoners. De heer van Dijk werd daarnaast opgepakt als represaille voor de bevrijding van zijn zoon Piet (een verzetsstrijder) uit de gevangenis in Almelo eerder dat jaar.
Zwarte dag, 80 jaar geleden
De Duitsers dreigden de gegijzelden te executeren als de Engelse piloot niet gevonden zou worden. Dat gebeurde niet snel genoeg en de drie mannen werden voor de ogen van familie en vrienden gefusilleerd, nabij de plek waar de Engelse parachutist vermoedelijk was neergekomen. Een zwarte dag in de geschiedenis van Borne, vandaag 80 jaar geleden.
Trauma’s
Nabestaanden en burgemeester Jan Pierik herdachten vandaag de gebeurtenissen van destijds. De families Roetgerink, Boomkamp en Van Dijk legden samen met de burgemeester bloemen bij het monument aan de Mekkelhorstweg, nadat ze ‘s morgens bijeen waren gekomen in het gemeentehuis. “Het was heel emotioneel”, vertelde Pierik. “Deze tragische gebeurtenis laat sporen na, ook in volgende generaties. Vaak is er nooit meer over gesproken, maar het heeft duidelijk tot veel trauma’s geleid.” Zo was er een emotioneel verhaal van Riet Sanders-Roetgerink. Als 13-jarig meisje zag ze haar oom neergeschoten worden.
De tragiek van verzetsman Piet van Dijk
Ook aanwezig waren Ineke en Peter van Dijk. Het was hun opa die aan de Mekkelhorstweg zo tragisch aan zijn einde kwam. “Bij onze vader heeft dat tot trauma’s geleid, die nooit zijn verwerkt. Je voelde wel dat hij een groot verdriet met zich meedroeg, maar zelf kon hij er niet over praten.” Vader Piet was gemeenteambtenaar en actief in het verzet. Het was de reden dat opa door de Duitsers werd uitgekozen voor hun represailles. Ineke van Dijk: “Ik ben trots op mijn vader. Vanwege zijn functie kon hij iets doen voor het verzet. Hij had ook weg kunnen kijken.” Maar een deel van de familie kon niet loskomen van het idee dat Piet verantwoordelijk was voor de dood van zijn vader. “Het dreef een wig in de familie. Heel naar.”
“Het doet ons wel heel veel om hier nu op deze plek te staan, met alle andere nabestaanden. Heel waardevol, maar ook wel confronterend. Toch heel jammer dat onze vader er nooit over heeft gesproken. Je wist als kind dat er iets was, maar niet wat of hoe.”
Besloten herdenking van executie Jan Vonk
Burgemeester Jan Pierik vindt het belangrijk om te blijven herdenken. “Je bent pas echt gestorven als er niet meer over je gesproken wordt.” Op 19 november werden in besloten kring ook bloemen gelegd bij het gedenkteken voor Jan Vonk. Zijn executie was nauw verweven met die van Boomkamp, Roetgerink en Van Dijk. (AJ)
Lees ook het artikel 'Had ik maar bij jullie aangeklopt' van Hennie Noordhuis.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Het is goed om te lezen welke impact dit heeft gehad ook op de familie Van Dijk. Het was een groot emotioneel geheim dat eindelijk het daglicht heeft mogen zien. Dit helpt om te helen.
Jan Willem Koper echtgenoot van Ineke van Dijk