De jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Borne is traditiegetrouw hét moment om de toegewijde brandweervrijwilligers, dit jaar in een strak nieuw tenue, eens extra in het zonnetje te zetten. Daarbij wordt ook het thuisfront nooit vergeten. Zij zorgen er immers voor dat de heldhaftige mannen (en een vrouw) bij nacht en ontij hun werk kunnen doen. Soms jarenlang. Zoals Ruben Siegerink en Mark Schoonderbeek, die zich respectievelijk al 15 en 20 jaar voor de brandweer inzetten. Of eigenlijk 19 en 20 jaar, want het jubileum van Ruben Siegerink was eigenlijk vier jaar geleden. “Maar er was iets met een virus of zo”, verontschuldigde kazernecoördinator Edwin Kok zich. De hulde was dus ietsje aan de late kant. “Hoe dan ook vieren we gewoon volgend jaar je 20-jarige jubileum.”
Afscheid van gewaardeerde vrijwilligers
Helaas moest er ook afscheid genomen worden van een drietal vrijwilligers. Michel Polak, Pascal Schulte en Joost Boers hebben zich samen maar liefst 54 jaar ingezet als vrijwilliger. “Een aderlating is een te klein woord”, vond Kok. De keuze werd gerespecteerd en de dankbaarheid voor hun betrokkenheid en inzet was er zeker niet minder om.
Memorabele momenten
Volgens Edwin Kok (foto in de tekst), die de kazernecoördinatie in Borne samen met Chris Faber doet, heeft de Brandweer Borne er een uitstekend jaar (bijna) opzitten. Tot nu toe ging de pieper al 160 keer af. Voor meldingen in Borne en verder in de regio. Diverse memorabele momenten passeerden de revue, van pogingen om eendjes te redden tot de urenlange inzet bij de extreme wateroverlast in Enschede deze zomer. De brandweerlieden in Borne rukken vaak uit voor meldingen elders in Twente. De centrale ligging van Borne zorgt voor veel activiteit rond de Bieffel. “Het is uniek hoe we het hier in Borne voor elkaar krijgen. We doen het echt met z’n allen. Daar ben ik waanzinnig trots op!”, aldus Kok.
Brede taken
Bij de incidenten zijn relatief veel branden. Maar de taken van de brandweer zijn breder en in de nabije toekomst misschien nog wel breder. “We leven anno 2024 echt wel in andere tijden”, zei burgemeester Jan Pierik. Wat als de stroom langdurig uitvalt? Waar kun je dan terecht? “De brandweerkazerne wordt in dat verband vaak genoemd.” Soms is het de enige overheidsinstantie die nog in een dorp zit. “Ik verwacht dat de brandweer vaker als steunpunt in de gemeenschap gezien gaat worden. De brandweer kan in korte tijd veel mensen op de been krijgen die kunnen helpen”, is ook de overtuiging van Edwin Kok.
‘Op de been’ waren ze deze vrijdagavond echter vooral voor de gezelligheid en de saamhorigheid. Toch ook deels paraat. De zogenoemde ‘cola-ploeg’ bleef inzetbaar. Je weet tenslotte maar nooit wat de avond en nacht nog gaat brengen en waar de sirenes voor aan moeten. (AJ)
(Op de foto boven: jubilarissen Ruben Siegerink en Mark Schoonderbeek, tussen kazernecoördinatoren Chris Faber en Edwin Kok)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.