In 2019 werd een forse bezuinigingsronde ingezet. Er moest 2 miljoen bespaard worden op het sociaal domein, 3 ton op de subsidie aan het Kulturhus, 3 ton op sport en nog 5 ton op overige zaken. De meeste van deze taakstellingen werden in gang gezet en zo goed en zo kwaad als het ging ingevuld. Behalve die op sport. De bezuinigingsmogelijkheden hingen nauw samen met het project ’t Wooldrik en de oprichting van het Sportbedrijf, maar dat liep de nodige vertraging op. Inmiddels staat de volgende ombuigingsronde voor de deur. Gemeenten stevenen af op het zogenaamde ‘ravijn’ in 2026, als er naar verwachting minder geld vanuit het Rijk naar de gemeenten toegaat. Om daarop voorbereid te zijn wordt nu een proces gestart waarbij breed gekeken wordt waar bespaard kan worden en/of de inkomsten verhoogd kunnen worden.
Oude bezuinigingspost doorschuiven
Leo Graafhuis (VVD) vond dat die oude bezuinigingspost op sport, die in de boeken staat voor 265.000 euro, nu beter van tafel kon en in de volgende ronde weer ingebracht, zodat er een integrale afweging gemaakt kon worden. Ook wethouder David Vermorken was daar een voorstander van. “We hebben nu gezegd dat we geen taakstellende bezuinigingen willen vaststellen, waarbij we eerst een bedrag noemen en later kijken hoe het ingevuld wordt en wat de consequenties zijn. Maar deze 265.000 euro is nog een erfenis en wél taakstellend. Dus nu is alles bespreekbaar, maar dit niet. En we zijn wel een paar jaar verder.”
Bedenkingen
Maar er waren wel de nodige bedenkingen bij de voorgestelde manoeuvre. Bernhard Slotman (CDA): “Dit was al afgesproken en dat kun je niet zomaar terugdraaien. Destijds zag men zelf de mogelijkheden om dit te besparen en die zullen er nog wel zijn.” Karin Scholten (GB90): “Als u nu die 265.000 laat vervallen, dan betekent het dat er elders bezuinigd moet worden.” Volgens haar had de gemeenteraad voldoende gezond verstand om bij sport geen bezuiniging op bezuiniging te stapelen en daar in het komende proces rekening mee te houden. Frans Schoon (SP): “Door deze taakstelling nu te laten vervallen kan het betekenen dat anderen extra de dupe worden.” Het amendement van de VVD werd uiteindelijk door coalitiegenoten Borne-Nu en CDA gesteund, maar niet door de overige partijen en daardoor verworpen.
Ultrakorte vergadering
Het was een van de discussiepunten in de begrotingsvergadering, die dit keer ultrakort was. Waar er voorheen een hele dag, of soms zelfs twee dagen, voor de begrotingsbehandeling uitgetrokken werd, was het dit keer in anderhalf uur gepiept. Dat heeft deels te maken met het feit dat de grote lijnen al in het voorjaar besproken werden en deels omdat er eigenlijk niet veel nieuws in de begroting staat. ‘Pas op de plaats’, is nog steeds het adagium. Afmaken waaraan begonnen is, geen grote nieuwe projecten oppakken en (nog) geen bezuinigingen. En dan valt er ook niet zo veel over te zeggen. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.