“Natuur zet je aan het denken, én mensen. De combinatie al helemaal!” Dit is de gedachte achter het nieuwe Wilgenpad in de sortimentstuin De Kloostergaarde in Zenderen. De uitspraak komt van Inge Geerdink, een van de initiatiefnemers achter het idee om langs een pad met wilgen citaten van filosofen te plaatsen die de geest prikkelen. Zoals de gedachte van de Griekse filosoof Zeno van Elea: “De natuur heeft ons twee oren gegeven en slechts één tong, opdat we meer zouden luisteren dan praten.” Of van de Chinese filosoof Lao-Tse: “Een dikke boom begint als een teer wilgje. Een bergbeklimming begint met een stapje.” Ook de uitspraak van de beroemde clown Oleg Popov – “Het leven is als een bos, rechtdoor kan nooit” – is langs het wilgenpad te vinden.
Oude olijfwilg
Het idee om bijzondere en bekende wilgen aan te planten in De Kloostergaarde ontstond al enkele jaren geleden. Aanleiding hiervoor was de aanwezigheid van een oude olijfwilg achter op het terrein. Er zijn veel verschillende soorten en vormen van wilgen, en er valt veel te vertellen over de aanplant en het gebruik van de wilg in Nederland en elders in de wereld. Van wilgentenen worden manden gevlochten, en het hout van dikkere takken was een uitstekend materiaal om klompen van te maken. De ontdekking van aspirine is zelfs te danken aan het oude medicinale gebruik van de bast van wilgen. Kortom, een interessante boom.
Inge Geerdink raakte bij De Kloostergaarde betrokken in het kader van een re-integratietraject. “Net als de natuur zelf waren de gesprekken met de vrijwilligers heel inspirerend. Samen met hen filosofeerde ik over het leven. Zo is het idee van een filosofisch pad eigenlijk ontstaan. Dat is het mooie van de tuin: vrijwilligers maken er samen iets moois van, elk vanuit hun eigen invalshoek en altijd in goede harmonie. Dat is de kracht van de groep. Over filosofie gesproken.”
Hilligenpad
De Kloostergaarde maakt ook deel uit van Het Hilligenpad, een vijfdaagse bezinningsroute door het Twentse landschap. Het nieuwe filosofische wilgenpad sluit daar naadloos op aan. “De natuur zet aan tot nadenken, over hoe we de natuur beleven en hoe we in het leven staan,” zegt Frank van Dam, voorzitter van De Kloostergaarde. “Zo ontstaat ruimte om stil te staan bij de manier waarop wij omgaan met de natuur en met elkaar”, valt te lezen in de informatiefolder die aan het begin van de wilgenroute te vinden is. Daarin meer informatie over de bijzondere bomen en over de filosofische uitspraken over de natuur, die langs het pad te lezen zijn. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.