Op woensdag 16 en vrijdag 18 oktober heeft de gemeente Borne aandacht besteed aan ondermijning. Tijdens gezamenlijke controles door de gemeente, ODT, NVWA en SRT werd bij verschillende bedrijven in de auto- en horecabranche in Borne gekeken of zij zich houden aan de wet- en regelgeving. Het bezoek aan de bedrijven vond niet plaats op basis van meldingen, maar naar aanleiding van een algemeen risicoprofiel.
Controles
Er zijn 14 bedrijven uit de autobranche en 12 horecabedrijven gecontroleerd. Een garagebox is ontruimd omdat de opslag in strijd was met het bestemmingsplan. Bij een ander autobedrijf was een aanwijzing uit een eerdere controle niet nagekomen. Ook rond in- en verkoop was bij een bedrijf sprake van onduidelijkheid. Bij verschillende horecabedrijven werden tekortkomingen vastgesteld, variërend van het ontbreken van een allergenenkaart tot het onvoldoende of zelfs slecht op orde hebben van de hygiëne. Ook werd geconstateerd dat 13- en 14-jarigen werk verrichten dat zij niet mogen doen en werkten er mensen zonder contract of werkten er mensen die een uitkering genieten.
“We hebben toch wel veel zaken geconstateerd die niet op orde zijn”, vindt burgemeester Jan Pierik. “Ik ben wel een beetje geschrokken van de situatie bij de horeca, met name de nalatige hygiëne. Soms ondanks eerdere waarschuwingen. En ik schrik ook wel van de 13-jarigen die aan het werk waren. Ik begrijp dat dit ook het resultaat is van de krapte op de arbeidsmarkt, maar er zijn grenzen.”
Vervolgonderzoeken
De controles leiden tot verschillende vervolgonderzoeken. De betrokken instanties controleren komende tijd de informatie die verkregen is tijdens de controles. Wanneer er aanleiding toe is volgen hieruit bijvoorbeeld handhavingsacties en bestuurlijke rapportages (rapportages op basis waarvan een burgemeester gepaste bestuurlijke maatregelen kan nemen).
Pierik: “Ondermijning is een groot gevaar voor de samenleving. Je wilt de zwakke broeders eruit halen. Het is belangrijk dat de bovenwereld de zaakjes goed voor elkaar heeft, zodat de kwaadwillenden geen kans krijgen.” (AJ)
Van ondermijning is sprake als de illegale onderwereld zich mengt met de legale bovenwereld, zoals criminelen die legale bedrijven en diensten gebruiken voor illegale activiteiten. Gemeentes, politie, Regionaal Informatie en Expertisecentrum (RIEC) Oost-Nederland, douane, Provincie Overijssel, het Openbaar Ministerie, Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit, de Kansspelautoriteit, Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Sociale Recherche Twente, Brandweer Twente en Omgevingsdienst Twente werken intensief samen tegen ondermijning.
Ondernemers en particulieren spelen een belangrijke rol in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Bij signalen kunnen zij contact opnemen met de politie via 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. Een melding maken kan ook bij de gemeente via ondermijning@borne.nl.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Moeten de goede over de kwaden lijden.
Meneer Pierik.?