Van houten klompen tot haute couture
EERSTE AFLEVERING PODCASTSERIE OVER HISTORIE VAN BORNE GELANCEERD

Van houten klompen tot haute couture

De eerste aflevering van de podcast Van Houten Klompen tot Haute Couture is met veel trots gelanceerd. Deze sprankelende podcastserie neemt de luisteraar mee op een reis door de eeuwenoude geschiedenis van Borne, een verhaal doordrenkt van rijke tradities, waarbij textiel en mode als rode draad door het verhaal lopen. Het creatieve team, bestaande uit Hans Morssinkhof, Lucy Kienhuis, Gerard Welberg, Jos Boomkamp en René Morshuis, straalt van trots over de eerste aflevering, met de veelzeggende titel Hard werken voor een schamel loon. Deze aflevering is via de link onder dit artikel te beluisteren.
 

Baken van Borne

Jos Boomkamp vertelt enthousiast: “We werden benaderd door de drijvende krachten achter het project Baken van Borne. Hun idee om bij het baken in de Scholtenshof, met panelen die belangrijke historische figuren eren, een podcast te ontwikkelen, vond ik meteen intrigerend. Hoewel ik zelf nog nooit een podcast had beluisterd, voelde het als een geweldig idee. Samen met het team doken we er vol overgave in.” De eerste stappen waren het beluisteren van andere podcasts. Boomkamp vervolgt: “Wat maakt een podcast nu echt sterk? Wat werkt en wat juist niet? Die ontdekkingsreis bracht steeds meer inspiratie, en de ideeën borrelden en stroomden over de tafel."

 

Mix van hoorspel en podcast
Hans Morssinkhof, die verantwoordelijk is voor het schrijven van het verhaal, creëerde een uniek concept. Boomkamp licht toe: “Centraal in het verhaal staan een interviewer/verteller en een marskramer, die de luisteraar meenemen op een betoverende reis door de tijd.” Het proces van de eerste schetsen tot het uiteindelijke resultaat kende vele gedaantewisselingen. "Het bruist en borrelt in zo’n creatief proces; iedereen had zijn eigen invalshoek en input. Uiteindelijk werd het een betoverende mix van een hoorspel en een podcast, waarbij het beste van beide werelden samensmelt."

De eerste aflevering opent met een kleurrijke marskramer die rond 1800 voor het eerst voet zet in Borne. Hij merkt op dat er geen mannen op straat te bekennen zijn en vraagt zich verwonderd af: ‘Waar zijn al die Bornse mannen gebleven?’ Wat er vervolgens onthuld wordt, mag de luisteraar zelf ontdekken...

 

Theater voor de oren
De podcast, die een kleine vijftien minuten duurt, werd opgenomen in de studio van BorneBoeit en JW Videoproducties, maar ook op authentieke locaties. Boomkamp legt uit: “We hebben het geluid van klompen die over de oude straatkeien tikken vastgelegd, en je hoort zelfs het ritmische gekraak van het handweefgetouw in het historische Bussemakerhuis.” Hij glimlacht: “Eigenlijk creëren we theater voor de oren, een verhaal dat leeft zonder beeld. De uitdaging is om de luisteraar met alleen taal en geluid beelden te laten zien in hun verbeelding.”

 

Meer afleveringen
De eerste reacties op de podcast zijn lovend. Het enthousiasme over de serie groeit, en er zijn al plannen voor minstens vijf extra afleveringen. "Misschien worden het er zelfs meer, als de luisteraars er net zo van genieten als wij!" De volgende aflevering speelt zich af aan het begin van de negentiende eeuw, met de linnenfabrikeur Bussemaker, de Doopsgezinden en de laatste stuiptrekkingen van de Reformatie. “De marskramer uit de eerste aflevering neemt de luisteraar mee door de tijd, tot hij uiteindelijk samen met hen het heden bereikt in de laatste aflevering.” (AJ)
 

De officiële opening van het Baken van Borne in park Scholtenshof vindt plaats op zaterdag 19 oktober om 12.00 uur.

 

Voor lezers in de app: beluister de podcast via deze link

 

(Op de foto boven vanaf links: Gerard Welberg, Lucy Kienhuis en Jos Boomkamp)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Geslaagde generale repetitie ‘Kom uit de kist’

In het Parochiehuis in Delden is de generale repetitie gehouden van de voorstelling ‘Kom...
05-10-2024

Geslaagd debuut Muziekunst'nmakers Festival

Afgelopen zaterdag vond de eerste editie van het Muziekunst'nmakers Festival plaats in het...
28-09-2024

Terug in de tijd met muzikale herinneringen

"Ik weet heus wel dat ik niet Bono ben," zei leadzanger Sam Kramer van coverband...
07-09-2024

Een kunstroute op zondag

Wie op zondagmiddag door het centrum van Borne wandelt of fietst kan een bezoek brengen aan...
07-09-2024

Meer films bij filmhuis Borne

Filmhuis Borne blijft aan de weg timmeren en het aanbod uitbreiden. Door de recente investering...
02-09-2024

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024