Onderzoek naar warmtebedrijf Enschede, Hengelo en Borne
TEN BEHOEVE VAN EXPLOITATIE WARMTENET MET WARMTE VAN TWENCE

Onderzoek naar warmtebedrijf Enschede, Hengelo en Borne

De gemeenten Borne, Enschede en Hengelo willen de oprichting van een regionaal warmtebedrijf verkennen. Het nog op te richten warmtebedrijf neemt warmte af van afvalverwerker Twence en levert dit middels een warmtenet aan inwoners, bedrijven en instellingen in de regio. In het Klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd dat Nederland in 2050 aardgasvrij moet zijn. Aansluiting op een warmtenet is een alternatief voor aardgas.
 

Publiek bedrijf

Uit een onderzoek van de drie gemeenten blijkt dat een regionaal warmtenet, gevoed met warmte van Twence, technisch inpasbaar en economisch haalbaar lijkt. Ondertussen heeft de landelijke overheid een wet in voorbereiding, de Wet Collectieve Warmte (WCW), die tot doel heeft om publieke sturing te vergroten en de duurzaamheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid beter te borgen. Nu zijn warmtebedrijven vooral in handen van particuliere bedrijven en dat zou moeten veranderen naar publieke warmtebedrijven.
 

Dat noodzaakt gemeenten om een publiek warmtebedrijf aan te wijzen voor het beoogde warmtenet van Twence. Ed van ’t Erve, senior beleidsmedewerker van de gemeente Enschede, kwam dinsdagavond in de gemeenteraad uitleggen welke koers men wil gaan bewandelen om in de tweede helft van volgend jaar tot de daadwerkelijke oprichting van een regionaal warmtebedrijf te komen en aan welke voorwaarden zo’n bedrijf zou moeten voldoen. Gemeenteraden van Enschede, Hengelo en Borne krijgen de gelegenheid om hun wensen en bedenkingen mee te geven voordat het verdiepende onderzoek naar een publiek warmtebedrijf start.
 

Bedenkingen

Bedenkingen zijn er. Ook in Borne. Zo waren er vragen of warmte van afvalverbranding wel zo’n duurzaam alternatief is en of het niet strijdig is met het doel om tot steeds minder restafval te komen. Hoe wordt de betaalbaarheid voor inwoners gegarandeerd? Zijn er alternatieven en kan Borne aan het eind van de rit nog wel ‘nee’ zeggen? Hebben inwoners nog een stem in het geheel en wat gaat het eigenlijk allemaal kosten?
 

Wethouder Michael Geerdink benadrukte dat inwoners altijd een vrije keus hebben. Aansluiten op het warmtenet zal niet verplicht worden. “Er zijn meerdere opties voor inwoners, zoals individuele oplossingen met warmtepompen. Maar voor huizen die niet goed isoleerbaar zijn is een warmtenet een goede optie. Vaak zijn dat bewoners met een kleine portemonnee, en ik vind dat wij als gemeente ook een verantwoordelijkheid hebben voor deze mensen.”
 

Alternatieven naar verwachting op termijn duurder

De verwachtingen zijn dat op termijn de gasprijzen flink zullen stijgen en ook dat de kosten voor een warmtepomp hoger worden. De prijs van warmte via een warmtenet was altijd gekoppeld aan de aardgasprijs. Dat wordt echter losgelaten. Al met al verwacht men dat warmte via een warmtenet een aantrekkelijk alternatief zal zijn en blijven.
 

Met betrekking tot de duurzaamheid van de warmtebron wees Geerdink op de CO2-afvanginstallaties bij Twence. “Vooralsnog is er voldoende afval, maar we sturen op een ‘meer-bronnen-strategie’” Borne kan nog steeds ‘nee’ zeggen. “Of dat verstandig is gaan we aan het einde van de verkenning zien.” Over de investeringskosten zou dan ook meer duidelijk moeten zijn. “Daar durf ik nu nog niets over te zeggen.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 24 okt 2024
niet lullen, maar poetsen:
www.gelderlander.nl/enschede/enschedeer-wim-lentink-niet-koud-of-warm-van-pesterijtjes-rond-warmtenet~a0e639ad/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Karel — 18 okt 2024
Totaal kansloos!
Omwonende — 17 okt 2024
DOE HET NIET!!!!. Die warmte wordt steeds duurder en afval gaat steeds meer hergebruikt en dus niet verbrand worden!

Twence garandeert zo een afhankelijkheidspositie van de drie gemeente en de burger betaalt de rekening!!!! DOE HET NIET en volg Almelo!!!

Paul Cohn — 16 okt 2024
Staatscourant 31432 van 10-11-23 van het Koninkrijk der Nederlanden meldt dat bij Besluit van de Minister voor Klimaat en Energie van 8 november 2023, nr. WJZ/ 3831843 het percentage, bedoeld in artikel 19, eerste lid, van de Regeling garanties van oorsprong en certificaten van oorsprong, bedraagt in kalenderjaar 2024:
54 procent.
TOELICHTING
Op basis van artikel 19, eerste lid, van de Regeling garanties van oorsprong en certificaten van oorsprong stelt de Minister voor Klimaat en Energie jaarlijks het percentage vast welk deel door verbranding van huishoudelijk afval of vergelijkbaar afval in een afvalverbrandingsinstallatie, duurzame elektriciteit of warmte uit hernieuwbare energiebronnen is.
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2023-31432.html
Dus laat u niet door Twence bedotten: alle warmte van uw peperduur via Twente Milieu afgevoerde afval dat Twence verbrandt is “slechts” voor 54 % duurzaam.
Uw Gemeente vindt voor U “een half duurzaam ei beter dan een lege dop”…
Jos — 16 okt 2024
Hoor zojuist op tv dat ca 12 procent dit wil!!
De kosten stijgen enorm voor bewoners! Borne stap er niet in!! Dit wordt een drama voor inwoners Borne!!
Henry — 16 okt 2024
In TC Tubantia op 9 oktober staat vermeld dat op dit moment warmtenet € 535 per jaar duurder is dan consumenten met gasaansluiting. Wie geeft de garantie dat als Twence zich hiermee gaat bemoeien er geen sprake zal gaan zijn dat de deelnemende gemeenten, net als bij Twente Milieu, gouden bonussen gaan ontvangen. Je hebt geen keus namelijk ondanks alle positieve berichten. Een haalbaarheidsonderzoek van 5 pagina's is geen haalbaarheidsonderzoek! Dit is wishful thinking,
Ook dit idee draait op subsidies, aannames en veronderstellingen.
Lees het artikel van Leo van Raaij van 9 oktober in Tubantia ee nog maar eens op na. Borne let op uw saek! Heeft Hengelo er al geen miljoenen ingestopt zonder enige zicht en als er minder mensen meedoen, moeten de mensen die wél meedoen méér betalen.

Brandweerjubilarissen in het zonnetje

De jaarlijkse korpsavond van de Brandweer Borne is traditiegetrouw hét moment om de...
15-11-2024

Koen Schukkink nieuwe hoofdredacteur BorneBoeit

Onder toeziend oog van notaris Arthur de Kok zette Koen Schukkink zijn handtekening onder de...
11-11-2024

Onderzoek naar tevredenheid over leven in Borne

ADVERTORIAL. Afgelopen week hebben leden van het BornePanel een vragenlijst ontvangen van...
11-11-2024

Wethouder woest over nieuws Warmtenet

Heeft het college belangrijke informatie voor de gemeenteraad verzwegen? Dat zou een politieke...
07-11-2024

Oude bezuinigingsopgave op sport niet van tafel

In 2019 werd een forse bezuinigingsronde ingezet. Er moest 2 miljoen bespaard worden op het...
06-11-2024

Kinderburgemeester officieel geïnstalleerd

Na enige tijd van voorbereiding heeft ook Borne sinds dinsdagavond een kinderburgemeester....
05-11-2024