Welkom?

OKT

19

Welkom?

20:00 Kulturhus Borne

In “Welkom?” zingt en vertelt Nynka Delcour samen met pianist Rob Stoop over de band met haar overleden vader, met wie ze nu beter kan praten dan toen hij nog leefde. Was het anders geweest, vraagt ze zich af, als ik als kind had begrepen waarom ik soms op mijn tenen moest lopen om hem niet te laten ontploffen? Als er hulp was geweest? En hoe zorg ik ervoor dat mijn dochters niet net zo verloren de boze wijde wereld in gaan als ik ooit deed?

Enkele reacties van bezoekers:

̶0;Ik ga door deze voorstelling nu echt met mijn opa en oma praten. Vragen stellen, nu het nog kan”.

̶0;Ik ben tweede generatie migrant. Mijn ouders hebben oorlog meegemaakt, net als jouw ouders. Ik realiseer me door jouw verhaal dat wij in basis allemaal veel meer op elkaar lijken dan ik dacht.”

Over traumamonsters en familiesporen.

Heb je vaak last van lichamelijke klachten bij situaties waar niet meteen gevaar is? Hartkloppingen, zweten en hyperventilatie in de rij voor de kassa of op straat? Voel je je niet meer welkom? Durf je soms amper je huis meer uit? Ervaringen die je als kind oploopt zijn tekenend voor je leven als volwassene. Maar zelfs zonder traumatische ervaring kunnen angsten en wantrouwen door een depressieve moeder en/of een driftige en onberekenbare vader worden overgedragen op hun kinderen. Je ervaart niet zelf het trauma maar voelt wel de negatieve psychologische (ontwikkelings)effecten als slecht slapen, nachtmerries, overgevoeligheid en woede-uitbarstingen. Ook merk je dat je vatbaarder bent voor risicovol gedrag voor de gezondheid zoals middelengebruik, problematische alcoholconsumptie en roken. Durf over je klachten te praten. Door dit te doen voorkom je dat je het trauma doorgeeft aan je kinderen. Wanneer de traumatische ervaring niet verwerkt wordt, kan het op zijn beurt weer doorgegeven worden aan de volgende generaties.

Datum: 19 oktober 2024
Tijd: 20:00 -21:30 uur

 

terug naar agenda
 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
Tips? Meld het ons Meld je tip