Borne pakt oude wijken aan
PRIORITERINGSKADER VOORGELEGD AAN GEMEENTERAAD

Borne pakt oude wijken aan

De gemeente Borne staat aan de vooravond van een grootschalige aanpak van verschillende oude wijken. Het college van burgemeester en wethouders heeft ambitieuze plannen om deze wijken te vernieuwen en toekomstbestendig te maken. In de komende jaren worden verschillende wijken, waaronder de Vogelbuurt, 't Wensink Noord, 't Oldhof, Letterveld, Vogelbuurt Noord, 't Wensink Zuid, Letterveld en Het Hulscher Zenderen, voorzien van betere infrastructuur, vergroening en verbeterde leefbaarheid. Om te bepalen welke wijken als eerste aangepakt worden, heeft het college een prioriteringskader opgesteld. Dit kader moet echter nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad, die haar oordeel hierover mag vellen.

 

Vernieuwing van oude wijken

De noodzaak om oude wijken in Borne op te knappen, is volgens wethouder David Vermorken groot. "Veel van deze wijken kampen met verouderde infrastructuur zoals wegen en rioleringen." Naast de technische verbeteringen is er ook aandacht voor vergroening, klimaatadaptatie en het bevorderen van de leefbaarheid in deze wijken. De plannen sluiten aan bij bredere gemeentelijke ambities op het gebied van gezondheid, duurzaamheid en de energietransitie. "Het opknappen van de wijken betekent dan ook niet alleen het herstellen van infrastructuur, maar ook een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van leven voor de bewoners." Aldus Vermorken

 

Prioriteringskader en leidende technische noodzaak

Het door het college opgestelde prioriteringskader moet bepalen welke wijken als eerste aan de beurt zijn voor revitalisering. Dit kader kijkt naar twee hoofdonderdelen: technische noodzaak en beleidsmatige factoren. Het college vraagt de gemeenteraad om de technische staat van wegen en rioleringen leidend te maken in de vervangingsvolgorde. Dit betekent dat wijken waar de infrastructuur op korte termijn vervangen moet worden, voorrang krijgen. De technische levensduur van wegen en riolen, beoordeeld door experts, wordt daarbij als belangrijkste factor gezien.

Daarnaast wordt er ook gekeken naar beleidsmatige kaders zoals biodiversiteit, sociale veiligheid, klimaatbestendigheid en gezondheid. Deze thema’s worden meegenomen in de uiteindelijke prioritering wanneer de technische staat vergelijkbaar is tussen verschillende wijken.

 

Besluitvorming in de gemeenteraad

Hoewel het college het prioriteringskader heeft opgezet, moet de gemeenteraad nog haar goedkeuring geven. De raad zal binnenkort in gesprek gaan over de voorgestelde aanpak en de criteria die het college leidend wil maken. Het college benadrukt dat de technische noodzaak de belangrijkste factor zou moeten zijn, maar uiteindelijk is het aan de raad om een definitief besluit te nemen.

De komende maanden wordt meer duidelijk over welke wijken als eerste worden aangepakt en wanneer de werkzaamheden kunnen beginnen. Wij houden u hierover via dit medium op de hoogte. (KDS)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Dirk — 09 okt 2024
Even een zijstraat op dit onderwerp: ik zie (tot mijn verbazing) dat bij het winkelcentrum Letterveld de oranje containers zijn verdwenen. Ik meen me echter toch te herinneren dat de (ondoordachte) actie van een paar weken terug vanuit het college en twente Milieu gericht is op pmd- afval bij hoogbouw. Heb ik wellicht iets gemist of is twente Milieu cq het college alvast bezig met het nemen van een voorschot op het besluit om alle pmd- containers te verwijderen, om welke reden dan ook????
Michaela — 08 okt 2024
Heel fijn. Goed besluit. Er zijn wijken die er echt aan toe zijn. Ik hoop dat als de nieuwe school er staat aan het Ridderspoor de rest volgt :)
B — 08 okt 2024
Er zijn heel veel zo genoemde overleg en inspraak avonden. Maar er wordt niet overlegd en er is ook geen inspraak het zijn dus eigenlijk informatieavonden.
Vooral de mededeling dat onze wijk voorop moet lopen en aardgasvrij moet worden hoor je elke avond weer.
Dirk — 08 okt 2024
En wie gaat dit allemaal betalen? Oh ja, zoals gebruikelijk kan de burger via de gemeentelijke heffingen de portemonnee weer eens voor de zoveelste keer te voorschijn halen, helemaal gelet op 2026 als vanuit het Rijk de geldkraan behoorlijk gaat worden dichtgedraaid...
Herman — 08 okt 2024
Zou mooi zijn dat er vooraf nog overleg is met de huidige bewoners.

Eerste kennismaking nieuwe bewoners flexwoningen

De 24 flexwoningen aan de Tichelkampweg zijn gereed, enkele maanden nadat de Bornse gemeenteraad...
15-10-2024

Warme Jassen-actie nu ook in Borne

In Borne start de Warme Jassen-actie, met als doel: een warme jas voor iedereen die er een nodig...
14-10-2024

‘Postkoets’– aardappelberging – pronkstuk!

Vervoer is van alle tijden, maar als er één vervoersmiddel is dat tot op de dag...
11-10-2024

Prachtig noorderlicht boven Borne

We werden er dit jaar al vaker door verwend; sprookjesachtig noorderlicht in Nederland. Een...
10-10-2024

Boris en Karel heten de nieuwe alpaca’s

Het was een bijzondere gebeurtenis in dierenpark Bonte Koe: twee nieuwe alpaca's maakten...
09-10-2024

Het jaar rond in de Kloostergaarde

De fotografen Aram Klaassen en Martin Thomasson van Fotoclub Borne hebben zich een jaar lang met...
08-10-2024