Demonstratie rolstoelvoetbalteam Heracles
05-10-2024
IN HET KADER VAN DE WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID

Demonstratie rolstoelvoetbalteam Heracles

Afgelopen zaterdagmiddag gaf het nieuwe rolstoelvoetbalteam van Heracles Almelo een demonstratie op het Dorsetplein. De demonstratie werd georganiseerd door Stichting Jirah uit Almelo en Stichting Ervaringsdeskundigen Handicap Borne, als onderdeel van de Week van de Toegankelijkheid. Het mooie weer trok veel toeschouwers naar de terrassen rondom het Dorsetplein, waar het sportieve evenement plaatsvond.`

 

Rolstoelvoetbal is in Engeland al een grote sport, met bijna elke betaald voetbalclub die een eigen team heeft. In Nederland volgde NEC dit voorbeeld als eerste. Stichting Jirah heeft ervoor gezorgd dat Heracles nu ook een rolstoelvoetbalteam heeft. Kinderen tussen de 8 en 18 jaar kunnen zich aansluiten, ook als ze niet uit Almelo komen. Binnenkort wordt er ook een volwassenenteam opgericht. Tijdens de demonstratie lieten de spelers zien hoe mensen met een beperking actief kunnen deelnemen aan sport.

 

Toegankelijkheid in Borne verbeteren

De demonstratie was onderdeel van een breder initiatief om aandacht te vragen voor toegankelijkheid. Marianne Stevelink van Stichting Ervaringsdeskundigen Handicap Borne gaf aan dat er in Borne nog veel verbeterd kan worden. “Er zijn nog geen speelplekken voor kinderen in een rolstoel, en in verschillende wijken is aanpassing van de infrastructuur hard nodig,” zegt Stevelink. De stichting adviseert de gemeente bij herstructurering van wijken zoals de Spanjaardswijk en Wensink-Zuid. Ook gaf de stichting advies bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis, waar verschillende ruimtes toegankelijker zijn gemaakt.

 

Daarnaast komt er een rolstoelvriendelijke speeltuin bij de nieuwe basisschool in Borne, een stap in de goede richting volgens Stevelink. “We blijven ons inzetten om toegankelijkheid op de agenda te houden.”

 

'Meer steun nodig voor inclusiviteit'

Stichting Jirah richt zich op kinderen die rolstoelgebonden zijn en biedt hen sportieve mogelijkheden, zoals het rolstoelvoetbalteam. Oprichter Marlinde Ring Ring Ulu ziet hoe belangrijk dit is. “Meedoen begint al op jonge leeftijd. Hoe eerder kinderen met een beperking kunnen deelnemen, hoe makkelijker het later wordt om aansluiting te vinden.”

 

Toch is er volgens de betrokken stichtingen nog veel werk te doen. In een recent VN-verdrag is vastgelegd dat mensen met een beperking volwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving. Nederland is opgeroepen om hier meer aandacht aan te besteden, aangezien de mogelijkheden voor rolstoelgebruikers de afgelopen jaren zijn verslechterd. (KDS/AJ)

 

Meer informatie over het rolstoelvoetbalteam en andere activiteiten van Stichting Jirah is te vinden op hun website.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Vertraging spooronderdoorgangen Borne

De bouw van de spooronderdoorgangen aan de Oonksweg en Bornerbroeksestraat in Borne loopt...
03-10-2024

Ongeval op het spoor

Woensdagmorgen is er een ongeval geweest op het spoor ter hoogte van Zenderen. Hierdoor is het...
02-10-2024

De drijfveer van Ab Laarman

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
29-09-2024

Spoorwegovergang zes dagen dicht

De spoorwegovergang aan de Azelosestraat is vanaf maandag 23 september zes dagen volledig...
20-09-2024

Militaire oefening boven Borne

Vanmiddag zullen vele Bornse blikken de hemel hebben afgespeurd naar de vliegtuigen die laag...
17-09-2024

Brand aan Emmastraat in kiem gesmoord

Door adequaat optreden van de bewoners werd maandagmorgen een brand aan de Emmastraat in de kiem...
16-09-2024