Vanaf 2026 mogelijk opvang asielzoekers
COLLEGE VOELT ZICH GEBONDEN AAN HUIDIGE WETGEVING

Vanaf 2026 mogelijk opvang asielzoekers

Op dit moment is het beleid van de gemeente Borne om zich wel in te zetten voor de huisvesting van statushouders en voor de grote groep Oekraïense vluchtelingen in Maria Mediatrix en De Zwanenhof, maar geen asielzoekers in de gemeente op te vangen. In juni werd al gewaarschuwd dat dit standpunt niet houdbaar zou zijn. Het college start nu een proces om mogelijk vanaf 2026 wél invulling te gaan geven aan de taakstelling met betrekking tot de opvang van asielzoekers.
 

Wettelijke taken

Er bestaat al veel langer een verplichting voor gemeenten om statushouders van een woonruimte te voorzien. Sinds dit jaar zijn er ook wetten van kracht die gemeenten verplichten om Oekraïense vluchtelingen op te vangen en de opvang van asielzoekers evenwichtig over het land verdelen, de zogenoemde Spreidingswet. Daar is wel van alles om te doen en de nieuwe minister Faber wil ervan af, maar of dat gaat gebeuren en wanneer is de vraag. “De Spreidingswet is nu gewoon van kracht. Dat is de werkelijkheid. Als college zijn wij van mening dat we gebonden zijn aan de huidige wet- en regelgeving”, zegt burgemeester Jan Pierik.
 

Verandering van standpunt

“We kennen taakstellingen op drie gebieden. Tot nu toe lukt het goed om statushouders te huisvesten, maar het wordt wel steeds moeilijker. Op het gebied van Oekraïense vluchtelingen voldoet Borne ruim aan de opgave. We doen zelfs meer dan het dubbele van wat we zouden moeten doen. Mede daarom hebben we gezegd dat we tot en met 2025 even niet thuis geven op de taakstelling asielzoekers. Maar we hebben die opgave ook op te pakken en vanaf 2026 verlaten we het standpunt dat we tot nu toe innamen.”
 

Routekaart

De komende tijd wil het college in gesprek met gemeenteraad over hoe er precies invulling gegeven kan worden aan asielopvang binnen de gemeentegrenzen. “Daarvoor is een ‘routekaart’ vastgesteld. “Eerst gaan we met de gemeenteraad dieper in gesprek over de dilemma’s die er spelen. Dat zou dan moeten uitmonden in een raadsvoorstel begin volgend jaar, waarin de kaders worden aangegeven waaraan locaties voor asielopvang moeten voldoen. In de laatste fase worden er dan daadwerkelijk locaties aangewezen.”
 

Bredere context

“We gaan veel intensiever communiceren op het hoofdthema ‘wonen’. De huisvesting van vluchtelingen moet je ook zien in een veel bredere context. We onderscheiden veel meer doelgroepen waarvoor we inspanningen verrichten om aan de woonvraag te voldoen.” Bijvoorbeeld starters, arbeidsmigranten en gezinnen. Maar ook inwoners met een zorgvraag, zoals ouderen of mensen met een beperking. “We willen de samenleving voortdurend informeren over de vorderingen op dit vlak. Ook om te voorkomen dat het lijkt alsof we ons alleen inspannen voor statushouders en asielzoekers.” (AJ)

 

Lees ook de eerdere berichtgeving: Dilemma’s voorzien in opvang vluchtelingen

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Herman — 05 okt 2024
Henk, we mogen aannemen dat er geen beloften aan Azelo worden geschonden. A. We vangen in Azelo 300 Oekraïners op en inmiddels zijn ons ook 50 statushouders door de strot gedrukt in een pand dat volgens het coa niet meer voldeed. Overigens geheel niet in overeenstemming met het bestemmingsplan. Kennelijk mag een gemeente wel de wetten overschrijden.
Voorts is plechtig de toezegging gedaan: nooit geen asielzoekers meer in Azelo.
Daarnaast wordt de locatie Herontwikkeld dan wel gesloopt zoals is toegezegd.
Wil het college nog een beetje geloofwaardig zijn dan zal Borne nu echt moeten zoeken naar een locatie of meerdere locaties elders in de gemeente Borne.
Henk de Vries — 04 okt 2024
En WEER worden de beloften met de inwoners van Azelo gebroken , 3e keer alweer of nu de 4e ? Het is nu eindelijk redelijk rustig in de gemeente en dan lees je dit idiote bericht .
Heeft de gemeente de afgelopen jaren ( en nog steeds ) niet genoeg gedaan ? Hebben de inwoners niet genoeg ellende gezien van dat gespuis dat loopt jatten , jonge meiden lastig valt , diep in de nacht op rooftocht gaan , fietsen jatten ect ect ?
Dan nog niet te spreken over het gedrag bij de apotheek hoe ze daar tekeer gaan , gewoon schande !
En alles wordt bedekt met de mantel der liefde .
Het is klaar nu , de sloopkogel moet in dat gebouw en weg met deze ellende en dit dossier wat al jaren een boel kopzorgen veroorzaakt en slapeloze nachten snel sluiten .
Bewoner — 04 okt 2024
De verkiezingsuitslagen zijn duidelijk. Er is ook geen draagkracht onder Nederlanders voor de spreidingswet. De regering is bezig met spoedwet. Waarom blijft Borne dit doen? Welke krachten en belangen spelen er achter de schermen? Wie is hierbij gebaat? Voor gewone werkende twentenaren is al geen ruimte of huis te vinden! Laat staan de sociale ontwrichting. Blijf weg uit onze buurten en weg van onze kinderen. Vol is vol. Knoop dat nou eens goed in de oren.
wgkub — 04 okt 2024
In het gemeentehuis, het nog te bouwen welteverstaan !
michaela — 04 okt 2024
Het houdt nooit op. We mogen hopen dat de grenzen overal in Europa op slot gaan.
Borne heeft echt genoeg gedaan in de afgelopen 25 jaar. Ik hoop echt dat er een afschrikbeleid komt van minister Faber zodat we deze ellende achter ons kunnen laten.
Vluchtelingen voor tijdelijke opvang is prima, maar zodra het veilig is moeten ze terug en van een permanente status mag nooit sprake zijn. Alleenstaande jonge mannen die hier hun geluk zoeken moeten we weren.
Borne kan al geen plaats vinden om te wonen voor onze jongeren. Nog meer eventuele statushouders moeten onbepreekbaar zijn!!!

Eerste editie ‘Wij doen het samen festijn’

Bij Kringloop Borne werd donderdag voor het eerst het ‘Wij doen het samen festijn’...
04-10-2024

Emi Koebrugge eerste kinderburgemeester van Borne

Emi Koebrugge (10) wordt de eerste kinderburgemeester van Borne. Zij gaat het komende jaar samen...
04-10-2024

Hulp voor jongeren met problematische schulden

Vanuit het Rijk zijn extra middelen beschikbaar gekomen voor de aanpak van geldzorgen, armoede...
27-09-2024

Wet Bibob nu breder toepasbaar

De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is...
26-09-2024

Gemeentewapen en -vlag bindmiddel Borne

Gemeentewapens spelen een belangrijke rol in het behouden van lokale identiteit en...
21-09-2024

Nieuwe Energieloket feestelijk geopend

Aan de Bakkerssteeg 5 is vanaf heden het Energieloket Borne gevestigd, waar iedereen terechtkan...
20-09-2024