Hulp voor jongeren met problematische schulden
GEMEENTE START MET JONGEREN PERSPECTIEF FONDS

Hulp voor jongeren met problematische schulden

Vanuit het Rijk zijn extra middelen beschikbaar gekomen voor de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden. Voor de gemeente Borne gaat het om een additioneel bedrag van 39.000 euro. Het college wil een deel van dit bedrag gebruiken om de bijdrage aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur op te hogen. Gezinnen met kinderen die in armoede leven kunnen op dit fonds een beroep doen voor een bijdrage in contributie voor sportlessen of voor een culturele activiteit. Zo konden zo’n 104 kinderen in Borne hierdoor in 2023 toch sporten en mee blijven doen in de maatschappij. Het huidige beschikbare budget is door inflatie echter bijna niet meer toereikend om aan alle aanvragen te kunnen voldoen.

 

Schuldhulpverlening speciaal voor jongeren

Daarnaast start de gemeente Borne met een Jongeren Perspectief Fonds. “Specifiek voor jongeren tussen 18-27 jaar met problematische schulden. De huidige schuldhulpverlening biedt voor deze groep te weinig mogelijkheden”, legt wethouder Arthur Lammers uit. In Borne zijn op dit moment 10 jongeren in beeld met schulden waar men niet zonder hulp uit komt. “We beginnen dan met schuldsanering. De druk van schuldeisers wordt weggenomen en dat geeft lucht. Vervolgens wordt er een traject afgesproken om de schuld terug te betalen. Is er werk, dan is het mogelijk een periodieke aflossing in geld af te spreken. Maar terugbetalen zou ook kunnen in de vorm van maatschappelijke inzet. Denk bijvoorbeeld aan zo’n Fixbrigade, die energiebesparende maatregelen aanbrengt bij mensen die het zelf niet kunnen. Hoe mooi zou het zijn als zo’n jongere met een vrijwilliger mee kan lopen en misschien hierdoor zelf ook perspectief krijgt.”

 

Maatwerk

Er kan training en begeleiding ingezet worden, of een leertraject om een betere toekomst in te gaan. “Misschien kun je ze wel als ervaringsdeskundigen inzetten om anderen te waarschuwen niet in dezelfde situatie terecht te komen. Op vrijwillige basis, natuurlijk. We gaan niemand dwingen om over z’n eigen ellende te vertellen.” Een maatwerktraject dus, afhankelijk van de kansen en mogelijkheden. Dergelijke initiatieven zijn er al in andere gemeenten en zouden tot goede resultaten leiden. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Eerste editie ‘Wij doen het samen festijn’

Bij Kringloop Borne werd donderdag voor het eerst het ‘Wij doen het samen festijn’...
04-10-2024

Emi Koebrugge eerste kinderburgemeester van Borne

Emi Koebrugge (10) wordt de eerste kinderburgemeester van Borne. Zij gaat het komende jaar samen...
04-10-2024

Vanaf 2026 mogelijk opvang asielzoekers

Op dit moment is het beleid van de gemeente Borne om zich wel in te zetten voor de huisvesting...
03-10-2024

Wet Bibob nu breder toepasbaar

De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is...
26-09-2024

Gemeentewapen en -vlag bindmiddel Borne

Gemeentewapens spelen een belangrijke rol in het behouden van lokale identiteit en...
21-09-2024

Nieuwe Energieloket feestelijk geopend

Aan de Bakkerssteeg 5 is vanaf heden het Energieloket Borne gevestigd, waar iedereen terechtkan...
20-09-2024