De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is geactualiseerd en uitgebreid. Actualisatie was nodig, aangezien het vorige beleid uit 2015 dateerde. Sindsdien is er meer aandacht voor ondermijning, en de Wet Bibob is een belangrijk instrument om criminele activiteiten binnen de gemeente te voorkomen. Bovendien is het toepassingsgebied uitgebreid. “We kunnen nu op een breder terrein integriteitsonderzoek doen,” legt burgemeester Jan Pierik uit. “Denk daarbij aan overheidsopdrachten, vastgoedtransacties en aanbestedingen in het sociaal domein.”
Integriteitsonderzoek
De Wet Bibob regelt dat de overheid vergunningen, subsidies, aanbestedingen en vastgoedtransacties mag weigeren of intrekken als er gevaar bestaat dat criminelen hiervan misbruik maken. Er wordt bijvoorbeeld getoetst of er sprake is van witwassen of het plegen van strafbare feiten. Met de Bibob-toets onderzoekt de gemeente of een aanvrager en diens zakelijke kring integer is. Daarmee wordt vastgesteld of er risico is op crimineel misbruik van bijvoorbeeld vergunningen.
‘Tiptop in orde’
“Overal waar het vermoeden bestaat dat er crimineel geld mee gemoeid is, kunnen we het Bibob-beleid inzetten.” De ruimere toepassing van de wet zorgt wel voor meer administratieve lasten voor ondernemers die getoetst kunnen worden. “Maar bonafide ondernemers hebben alles al wat je moet aanleveren. Ook zij hebben er belang bij dat we de kwaaie jongens en meisjes eruit filteren.” De uitvoering van het nieuwe beleid vraagt wel om extra ambtelijke capaciteit. “Ook dat hebben we geregeld.”
“Hiermee hebben we het Bibob-beleid weer tiptop in orde. Malafide ondernemers moeten niet denken dat ze in Borne overal mee wegkomen!” aldus Pierik. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.