Het ziet er allemaal spectaculair uit, en de kinderen van basisschool St. Stephanus in Zenderen kunnen dan ook niet wachten om aan de slag te gaan in hun spiksplinternieuwe 'ontdekhal'. De een wil onmiddellijk direct beginnen in de studio met het opnemen van video's en podcasts, terwijl de ander al een oogje heeft laten vallen op de stopmotion greenscreenboxen of de uitgebreide collectie LEGO, waarmee onder andere geprogrammeerd kan worden.
Digitale geletterdheid
Een podcast maken over het gebruik van werkwoorden, zoals waarnemend directeur Bart Benneker suggereerde, is misschien niet iets dat de leerlingen zelf zouden hebben bedacht, maar de mogelijkheden zijn legio. Verwonderen, onderzoeken en ontdekken is de kerngedachte, en dat sluit volgens de school goed aan bij het hedendaagse onderwijs en bij het invullen van de doelen 'burgerschap en digitale geletterdheid'.
"Dit is waar een klein dorp groot in kan zijn," vindt voormalig directeur Marieke Oude Middendorp. "Veel ouders hebben geholpen om dit voor elkaar te krijgen met een minimum aan middelen." Er zijn veel verschillende materialen aangeschaft die met diverse technieken gebruikt kunnen worden. Mogelijk volgt er later in het jaar nog een actie om de ontdekhal verder aan te vullen en te vervolmaken. Wat er nu al mogelijk is en hoe alles precies werkt, wordt binnenkort aan de kinderen van alle groepen uitgelegd tijdens een 'experience', waarin ze een hele middag alles mogen uitproberen. Wat een green screen, podcast, vlog of stopmotion is, hoeft bijna niet meer uitgelegd te worden. Voor de hedendaagse basisschoolkinderen is dat allang geen abracadabra meer. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.