Bouw Kindcentrum Borne West van start
DUURZAAM EN INCLUSIEF ONDERWIJS IN AANTOCHT

Bouw Kindcentrum Borne West van start

Onder toeziend oog van de kinderen van ‘t Oldhof en de Jan-Ligthartschool heeft wethouder Arthur Lammers het officiële startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Kindcentrum Borne West. Deze feestelijke gebeurtenis markeert een belangrijke mijlpaal in een project waar al jarenlang over wordt gesproken. Plannen voor nieuwbouw werden meerdere keren uitgesteld, mede door het afblazen van het vernieuwbouwproject van ’t Wooldrik. Maar nu kan de schop eindelijk de grond in.

 

Het nieuwe Kindcentrum, dat ontworpen is door Te Kiefte Architecten, komt op de plek van de huidige basisschool Jan Ligthart en wordt het gezamenlijke onderkomen voor de gefuseerde scholen Jan Ligthart en ’t Oldhof, kinderopvang Duimelot en Stichting Kids Vooruit. De oplevering staat gepland voor het begin van het schooljaar 2025-2026.

 

Een toekomstbestendig gebouw

Het duurzame gebouw, dat volgens projectleider Gert-Jan ten Hoor eind 2025 gereed moet zijn, zal voldoen aan alle moderne kwaliteits- en duurzaamheidseisen. “Er komt een toekomstbestendig pand met een houten constructie dat helemaal klaar is voor de toekomst,” aldus Ten Hoor. Een bijzonder detail is dat het historische Ridderspoortje, dat op het terrein staat, volledig wordt opgeknapt en geïntegreerd in de nieuwbouw. Daarnaast biedt het speelterrein ruimte voor avontuurlijk spel, ook voor kinderen met een beperking.

 

Een feestelijke start

De bouw mag dan nu officieel van start gaan, er was eerst nog flink wat werk aan de winkel. Vroeg in de ochtend werd het laatste stukje van het oude schoolgebouw afgebroken, waarna wethouder Lammers het ceremoniële startschot mocht geven. Dit deed hij vanuit een hijskraan, met een knipoog naar het bekende citaat van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

 

Lammers prees de vakmensen die de komende tijd hard zullen werken om het gebouw op tijd af te krijgen. Onder applaus van de kinderen en docenten groef hij de eerste kuil, een symbolische handeling die de bouw officieel in gang zette. “Het heeft even geduurd, maar ik ben blij dat ik hier vandaag de eerste stap mag zetten,” zei Lammers. “Voor mij is dit extra speciaal, omdat mijn dochter hier op school heeft gezeten.”

 

De naam van de nieuwe school

Robert Franken, directeur van de Jan-Ligthartschool, richtte zich tot de kinderen. “Het is mooi om te zien dat zoveel volwassenen druk bezig zijn met dit project, maar het wordt nu ook tijd dat jullie aan de slag gaan,” grapte hij. “En dat begint met iets belangrijks: de naam van de nieuwe school. Jullie mogen meedenken en de nieuwe naam bedenken, want dat is altijd een lastige keuze.”

 

Een huis voor drie organisaties

Als het gebouw eenmaal staat, zal het plek bieden aan drie organisaties. Naast de basisschool zullen kinderopvang Duimelot en Stichting Kids Vooruit hier hun intrek nemen. Het kindcentrum wordt daarmee niet alleen een plek om te leren, maar ook om kinderen met verschillende achtergronden en behoeften samen te brengen.

 

Inclusiviteit centraal

Stichting Kids Vooruit speelt hierin een belangrijke rol. Deze organisatie biedt kinderen met een beperking de kans om samen met hun leeftijdsgenoten zonder beperking te leren, bewegen en spelen. Volgens Elisabeth Hudu, docent en bewegingspedagoog bij de stichting, is dit concept uniek voor Borne. “Ik ben ontzettend blij dat we straks een plek hebben in het nieuwe kindcentrum,” vertelt Hudu. “Onze leerlingen kunnen hier samen met anderen naar school gaan en leren op jonge leeftijd al hoe het is om in een inclusieve omgeving te functioneren. Ze leren met elkaar te spelen en communiceren, en dat bevordert de acceptatie van kinderen met een beperking.”

 

 

Een blik op de toekomst

Met de start van de bouw is een belangrijke stap gezet naar de realisatie van een innovatief en inclusief kindcentrum. De verwachting is dat het nieuwe gebouw eind 2025 klaar zal zijn en een centrale rol gaat spelen in de ontwikkeling van de jeugd in Borne West. Voor nu is het nog een bouwplaats, maar over een jaar kunnen kinderen hier samen opgroeien, leren en spelen in een moderne en duurzame omgeving. (KDS)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Verwonder, onderzoek en ontdek

Het ziet er allemaal spectaculair uit, en de kinderen van basisschool St. Stephanus in Zenderen...
18-09-2024

Mehmet Aydin 50 jaar in dienst bij Bons & Evers

29 juli 2024 was Mehmet Aydin 50 jaar in dienst bij Bons & Evers (B&E). Het behalen van...
17-09-2024

Veertig jaar ‘mooi wark’

Als 24-jarige kwam Gerrit Zegger in dienst bij Bouwonderneming Oude Wolbers. Inmiddels 64 jaar...
06-09-2024

Ontwikkelingen bij SOLID365

ADVERTORIAL: Bij SOLID365 hebben we onlangs een cruciale stap gezet om onze dienstverlening...
28-08-2024

Stralend middelpunt van Zuiver huid & haar

ADVERTORIAL. Aan de rand van het centrumpark Scholtenshof staat Beautysalon Zuiver huid &...
04-07-2024

Netgemak viert 15-jarig bestaan

ADVERTORIAL. Netgemak, gespecialiseerd in het optimaliseren van bedrijfsprocessen, viert met...
02-07-2024