“Geef ons de tijd om het goed te doen,” roept wethouder Michael Geerdink op met betrekking tot het ‘finetunen’ van het nieuwe ophaalsysteem voor PMD-afval bij hoogbouw, dat sinds 3 september van kracht is. De oranje verzamelcontainers verdwijnen, en bewoners kunnen hun plastic- en verpakkingsafval iedere dinsdag in doorzichtige zakken op de daarvoor aangewezen plekken neerzetten. Twente Milieu haalt het recyclebare afval vanaf 7.30 uur op, tenzij het duidelijk zichtbaar is dat het om ander materiaal dan PMD gaat. Dat blijft liggen tot later op de dag en gaat dan alsnog de verbrandingsoven in.
Protest vanwege vroege tijdstip
Er is veel kritiek gekomen op het nieuwe systeem, met name vanwege het vroege tijdstip waarop de zakken aan de straat moeten staan. Een dag van tevoren neerzetten is niet toegestaan, wat betekent dat bewoners van appartementen dinsdagochtend zeer vroeg moeten opstaan, wat in sommige gevallen praktisch onmogelijk is. Een verzoek om de ophaaltijd naar 09.00 uur te verschuiven is vooralsnog niet gehonoreerd. Bewoners van de appartementencomplexen Sancta Maria en De Höfte besloten zich niet aan de opgelegde tijd te houden en hanteren uit eigen initiatief 09.00 uur. Inmiddels hebben ook de bewoners van de appartementen aan de Von Bönninghausenstraat zich bij het protest aangesloten.
Evaluatie over jaar, aanpassingen mogelijk al eerder
“Er zijn 14 zienswijzen binnengekomen,” weet Geerdink. “Soms vragen mensen om de verzamelplek te verplaatsen, maar de meeste opmerkingen gaan over het ophaaltijdstip.” De gemeente wil het nieuwe systeem over een jaar evalueren, wanneer er ervaring is opgedaan in alle seizoenen. “In de komende weken zullen we bekijken of er op korte termijn aanpassingen nodig zijn. Dergelijke veranderingen hebben tijd nodig. Ik durf niet te voorspellen of er eind oktober al grote wijzigingen zullen zijn.” Er is gekozen voor het tijdstip van 7.30 uur omdat dit ook geldt voor de huiscontainers bij laagbouw. Eigenlijk mogen die ook niet de avond van tevoren aan de straat gezet worden, maar daar wordt niet op gehandhaafd, waardoor dit een vrij gangbare praktijk is geworden. Toch heeft Twente Milieu specifiek verzocht om de zakken bij hoogbouw niet een dag eerder buiten te zetten, vanwege het risico op ongedierte.
Notoire vervuilers
“We doen dit niet zomaar. Ik had ook liever de verzamelcontainers behouden, maar dat was simpelweg niet langer houdbaar.” Praktisch alle ladingen uit de verzamelcontainers werden afgekeurd vanwege vervuiling, wat leidde tot aanzienlijke kosten. “Dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de afvalstoffenheffing die alle inwoners betalen.” Het feit dat er veel materiaal wordt aangeboden dat niet tot PMD behoort, wordt nu goed zichtbaar. Wat Twente Milieu in de eerste ophaalronde niet meeneemt, blijft tot later op de dag liggen. “Het is niet erger geworden, maar wel zichtbaarder. Het is echt schokkend om te zien. Ook in Borne zijn er notoire vervuilers. Het zijn juist deze mensen die ervoor zorgen dat we dit moeten doen. Ik hoop dat dit bijdraagt aan de bewustwording en dat mensen elkaar gaan aanspreken op hun gedrag.”
De wethouder is bekend met de geluiden om over te stappen op een systeem van na-scheiding. “In Twente hebben we ervoor gekozen om aan de voorkant te scheiden. Dat kan Borne niet op zichzelf veranderen. Bovendien geloof ik nog steeds in het huidige systeem. Borne doet het helemaal niet slecht; de meeste bewoners scheiden keurig hun afval.” (AJ)
Foto boven: Situatie bij De Höfte op 3 september 8.30 uur, @Hans ter Braak
Foto onder: Situatie aan Oude Hengeloseweg op 10 september 16.00 uur
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Een van de effecten van het uittreden uit Twence zou daarmee kunnen zijn dat de afvalstoffenheffing in deze drie gemeenten daalt!!
Waarom? Omdat Twence geen marktconforme tarieven hanteert en daarom de bewoners nodeloos duurder uit zijn!