Floralia heeft de knollen op
SUCCESVOLLE OPEN DAGEN BLOEMENVERENIGING FLORALIA

Floralia heeft de knollen op

Moe zijn ze geenszins, de actieve vrijwilligers van de Floraliavereniging Borne, in de volksmond vaak de dahliavereniging genoemd. Vol enthousiasme hebben ze de tuinen weer 'kijkklaar' gemaakt voor de open dagen op 7 en 8 september. Helaas dit jaar zonder de succesvolle verkoop van dahliaknollen, maar wel met een ander kleurrijk schouwspel.
 

Slakkengang

Wie zelf een tuin onderhoudt, heeft deze zomer ervaren hoe gretig slakken verschillende planten tot zich namen. De hosta’s veranderden in rap tempo in een bed waar hooguit de nerven als geraamtes troosteloos de tuinliefhebber aankeken. Ook bij Floralia was het een oneerlijke strijd. De slak, die doorgaans bekendstaat om z’n trage gang, wist al snel de dahlia’s te consumeren.

 

Anton Boks, verantwoordelijk voor de knollenverkoop, legt uit dat het regenachtige weer, de konijnen en de mieren eveneens schuldig zijn aan het ongewenste resultaat. "Meermaals heb ik de dahliaminnaars het euvel moeten uitleggen. We zien hier nu mooie, kleurrijke, bloeiende dahlia’s staan, maar de staat van de knollen, die onder de grond zitten, is te onzeker. We willen mensen die bestellingen zouden plaatsen niet teleurstellen. Daarom verkopen we dit jaar niets." Sinds twee weken staan enkele bloembedden er schitterend bij, maar er is een grote kans dat de knollen rotten.
 

Betoverende zinnia’s en honing

Bezoekers aan de open dagen worden niet teleurgesteld. Er is immers zoveel te zien en te koop. Van een wandeling door de tuinen met bloeiende zinnia’s, de betoverende ‘Rebecca’s World’, en andere fantastische bloemen worden de bezoekers blij en vrolijk. Er zijn volop bloemstukken, pompoenen en houtproducten te koop.

 

De Bornse honing van imker Wim Broekman vindt gretig aftrek. Hij laat zijn bijenvolken genieten van de bloemen en bomen in de tuin. "Maar dahlia’s lusten de bijen niet. Daar zit geen nectar in." De bij, in tegenstelling tot de slak, gaat zorgvuldig met de planten om. De honing die door Broekman uit de raten wordt geslingerd, is ook geliefd bij Bornse mensen met hooikoorts, een stuifmeelallergie. Met honing uit je eigen omgeving bouw je namelijk weerstand op. Omdat lokale honing stuifmeel of pollen bevat die hooikoortsklachten veroorzaken, helpt het eten van honing om het lichaam langzaam te laten wennen aan deze pollen. Wanneer deze pollen dan in de lucht zitten, reageert het lichaam minder heftig omdat ze dan herkend worden. Wetenschappelijk is er echter onvoldoende bewijs om te concluderen dat de inname van lokale honing hooikoortsklachten kan verminderen. Het advies voor mensen met hooikoorts is daarom: geniet van de heerlijke honing van de buurtimker en probeer zelf of het effect heeft.
 

1.000 bezoekers

"Vorig jaar mochten we 1000 bezoekers verwelkomen", vertelt Boks op deze vroege ochtend. Terwijl ze nog maar een uur open zijn, loopt jong en oud al te genieten van de bloemenpracht. Menig boeket verdwijnt in de fietstas en schittert straks in de huiskamer. Op deze eerste warme open dag kan men bij Floralia al spreken van een succesvolle Open Dag. (YD/RH)

 

De open dagen zijn op zaterdag 7 en zondag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur.

 

reageren op deze pagina
John — 08 sep 2024
Leuk! Maar waar moeten we dan zijn? Mss is het handig om even de locatie te vermelden?

Open dagen Floralia

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Seizoensopener Zenderen Vooruit

Met het voetbalseizoen dat op het punt van beginnen staat vragen we ons af hoe het de eerste...
26-09-2024

BZSV verliest eerste wedstrijd

BZSV de Blauwwitters is er niet in geslaagd om tijdens de eerste competitiewedstrijd de punten...
23-09-2024

Uitstekende competitiestart voor BVV Borne

BVV Borne is het nieuwe seizoen uitstekend begonnen in de vijfde klasse A Oost. De ploeg van...
23-09-2024

NEO opent competitie met gelijkspel

In een erg leuke wedstrijd in een hoog tempo kon NEO een 2-0 voorsprong helaas niet over de...
22-09-2024

Seizoensopener B.V.V. Borne

Met het voetbalseizoen dat op het punt van beginnen staat vragen we ons af hoe het de eerste...
18-09-2024

NEO bekert door ondanks forse nederlaag

Een zeer pover NEO heeft toch nog de knock-outfase van het bekertoernooi bereikt. De ploeg heeft...
15-09-2024