Een kunstroute op zondag
07-09-2024
EXPOSITIES IN KOETSHUIS, BORNSE SYNAGOGE EN OUDE KERK

Een kunstroute op zondag

Wie op zondagmiddag door het centrum van Borne wandelt of fietst kan een bezoek brengen aan interessante historische locaties waar moderne kunst wordt gepresenteerd. In het Koetshuis, naast het Kulturhus, de Bornse Synagoge en de Oude Kerk zijn wisselende exposities gratis te bezoeken.
 

Alice ten Voorde exposeert in Koetshuis

Bloemen, landschappen en bouwwerken op doek zijn te bewonderen in de kleine openbare galerie ‘KUNST in het Koetshuis’. Alice ten Voorde (bovenste foto in de tekst) is een Bornse kunstenares. Een autodidact die al vijfendertig jaar in het vak zit. Haar werk is divers en ze vermijdt het eindeloos uitputten van een thema. “Met een nonchalance laat ik mijn werk groeien. Ik hou van robuustheid en imperfectie.” Ze werkt graag met paletmes en brengt meerdere lagen verf over elkaar aan. Er ontstaat een levendig doorwerkt schilderij. Daarbij voegt ze soms gels en zand toe om het schilderij meer textuur te geven. “Ik noem het boetserend schilderen.” Kopers en belangstellenden merken op dat zij opvalt door haar sterke kleurgevoel. De expositie in het Koetshuis is 24 uur per dag tot 31 oktober door de glazen pui te bewonderen.
 

Aquarellen van Jacques Berfelo in de Bornse Synagoge

Velen kennen de aquareltechniek. Soms eenvoudig uitgedrukt als ‘waterverven’ en dat een herinnering aan de basisschool oproept. Toch is het een onderschatte vaardigheid. Ook hier worden meerdere lagen over elkaar aangebracht. Allround beeldend kunstenaar Jacques Berfelo schildert in een realistische stijl. De getoonde werken zijn afbeeldingen van bloemen en stillevens. Zijn voorwerpen hebben een verleden met een persoonlijke vertaling naar de zichtbare werkelijkheid. De aquarellen zijn te bewonderen tot 29 september op de zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur in de Bornse Synagoge.
 

Francine Krijgsman toont schilderijen in de Oude Kerk

Ook bij de Bornse kunstenares Francine Krijgsman (onderste foto in de tekst) is de natuur veelal een inspiratiebron. De schilderes geeft met haar abstracte werk een uiting aan organische vormen die haar raken. Maar ook toevallige objecten, hoe klein ook, leveren input voor haar ontwerp. Na een ontwerp bouwt ze haar compositie met gemengde technieken, verschillende materialen en kleuren langzaam op. Vaak laag na laag waardoor het werk groeit. De expositie is te bezoeken tot 22 september van 14.00 tot 16.00 uur in de Oude Kerk.
 

De openingstijden van de Bornse Synagoge en de Oude Kerk komen niet geheel overeen. Als er voldoende vrijwillige supposten zijn en bezoekers, kunnen wellicht in de nabije toekomst de openingstijden aangepast worden. (YD)
 

Voor meer informatie zie ook onze uit-agenda 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Terug in de tijd met muzikale herinneringen

"Ik weet heus wel dat ik niet Bono ben," zei leadzanger Sam Kramer van coverband...
07-09-2024

Meer films bij filmhuis Borne

Filmhuis Borne blijft aan de weg timmeren en het aanbod uitbreiden. Door de recente investering...
02-09-2024

Wereldster Nena doet Hertme aan

De concerten in het openluchttheater zijn een groot succes. De ene na de andere topartiest...
01-09-2024

Tien jaar Bløf in Hertme

Voor de tiende keer is Bløf te zien en te horen in het openluchttheater Hertme. Dit werd...
31-08-2024

Orgel en blokfluit: hoe kan dat samengaan?

Het is het derde lunchconcert in de reeks van vier en voor het vierde jaar dat de Protestantse...
21-08-2024

Kijken in de gang van het verleden en naar de...

Na zestien jaar sluit Liesbeth Hassink de deur van het voor haar zo dierbare museum...
15-08-2024