Borne zoekt kinderburgemeester
IN NAVOLGING VAN VELE ANDERE GEMEENTEN

Borne zoekt kinderburgemeester

In ongeveer 100 gemeenten is er al een kinderburgemeester, die de echte burgemeester vergezelt bij officiële gelegenheden, zoals de intocht van Sinterklaas, tijdens carnaval of bij de dodenherdenking op 4 mei. Begin november zal ook Borne een kinderburgemeester aanstellen. De ‘sollicitatieprocedure’ daarvoor is vanaf nu geopend.
 

Aanmeldprocedure

“Het is een langgekoesterde wens van de gemeenteraad, maar ook van mezelf”, zegt burgemeester Jan Pierik. “Ik geloof erin. Het is een mooi voorbeeld van het vergroten van de zichtbaarheid van het gemeentebestuur bij de jeugd en hen het gevoel te geven dat ze betrokken mogen zijn en hun mening ertoe doet.” Kinderen in groep 7 van de basisschool die het wel zien zitten om kinderburgemeester voor een jaar te worden kunnen een filmpje, werkstuk of brief sturen naar griffie@borne.nl. Uit de aanmeldingen wordt een selectie gemaakt, en deze kinderen worden dan voor een gesprek uitgenodigd op het gemeentehuis. De bedoeling is om de kinderburgemeester in de raadsvergadering van begin november formeel aan te stellen. Mooi op tijd voor de intocht van Sinterklaas op 16 november.
 

Ambtsketen

Er is niet echt een profielschets. “Bewust niet”, zegt griffier Maarten Hollander. “Maar het is niet zomaar een taak. Je vraagt wel iets van zo’n kind en zijn of haar ouders. Het moet wel iemand zijn die het durft om zichtbaar te zijn en dat ook leuk vindt.” Wat de kinderburgemeester precies allemaal gaat doen, wordt gaandeweg ingevuld. “We zetten niet meteen groots in en doen het stapje voor stapje. We willen ook geen verwachtingen wekken die we uiteindelijk niet waar kunnen maken.” De eerste taak die de nieuw aangestelde jonge bestuurder in ieder geval zal krijgen is meedenken over de eigen ambtsketen. Dat hoort er natuurlijk ook bij en moet op tijd klaar zijn voor het hoge bezoek van de Goedheiligman.
 

“Ik ben hier heel enthousiast over”, benadrukt Jan Pierik nog maar een keer. “Het is mooi als je jonge inwoners kunt betrekken bij wat een gemeente allemaal doet. Omgekeerd is het heel goed voor het gemeentebestuur om te horen wat er onder de jeugd in Borne, Hertme en Zenderen leeft. Een kinderburgemeester is één van de dingen die daarbij kan helpen. Daarnaast willen we het spel ‘Democracity’, zoals we dat dit voorjaar met leerlingen van alle basisscholen hebben gespeeld, jaarlijks terug laten komen. Ook dat is een mooi voorbeeld van de jeugd betrekken bij de democratie.” (AJ)
 

Voor meer informatie en aanmeldingen, zie https://www.borne.nl/kinderburgemeester

 

(Op de foto boven links griffier Maarten Hollander en rechts burgemeester Jan Pierik)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
T Huiskes — 06 sep 2024
Jong geleerd is oud gedaan - dus deze kinderburgemeester is een goed idee van de gemeente Borne!

 

 

Wet Bibob nu breder toepasbaar

De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is...
26-09-2024

Gemeentewapen en -vlag bindmiddel Borne

Gemeentewapens spelen een belangrijke rol in het behouden van lokale identiteit en...
21-09-2024

Nieuwe Energieloket feestelijk geopend

Aan de Bakkerssteeg 5 is vanaf heden het Energieloket Borne gevestigd, waar iedereen terechtkan...
20-09-2024

CDA Borne zoekt een afdelingsvoorzitter

ADVERTORIAL. Het CDA Borne zoekt niet alleen een nieuwe afdelingsvoorzitter, maar ook...
19-09-2024

Komende weken ‘optimalisatie’ ophaalsysteem...

“Geef ons de tijd om het goed te doen,” roept wethouder Michael Geerdink op met...
12-09-2024

Parkeerplaats Azelosestraat weer geopend

Bezoekers aan de sportverenigingen op sportpark ’t Wooldrik kunnen met hun auto weer...
10-09-2024