ADVERTORIAL. Er wordt in de media nogal vaak geschreven over verwarde mensen. Je zou eigenlijk moeten zeggen dat het om medemensen gaat die een gedrag laten zien, wat ik niet begrijp. Dus mensen met onbegrepen gedrag. En eerlijk is eerlijk, iemand waarvan ik het gedrag niet begrijp, hoeft nog geen psychische problemen te hebben. En ook eerlijk is: als ik iemand met voor mij onbegrepen gedrag in mijn blikveld krijg, is vaak mijn eerste reactie om er maar met een grote boog omheen te lopen. Zo van ’je weet maar nooit’.
Stel dat ik gewoon boodschappen doe in het dorp. En iemand zit vreemd onderuit op een bank. Hoe zou het zijn als ik er even bij ga staan en observeer en tot de vraag kom: ‘Gaat het wel goed met je? Kan ik iets voor je doen?’ Als iemand dan echt hulp nodig heeft, zou diegene dan een vraag kunnen stellen, als: ‘heb je iets als water voor me’, of, ‘til mijn benen even op want ik heb lage bloeddruk en dan begin ik mijn evenwicht te verliezen’, of, ‘raak me maar niet aan want daar kan ik niet tegen’, of, of ……
Vraagangst
We doen dat niet zo snel en misschien is een woord als ‘vraagangst’ daar wel het juiste woord voor. En wat als je simpelweg zou kunnen vragen: ‘Heb je een Hulpkaart bij je?’ En dat die wordt gegeven, omdat het heel normaal is dat iedereen zo’n kaart bij zich draagt voor situaties zoals hiervoor beschreven. Ja, wat dan… Dan helpt de hulpkaart je verder, het geeft de drager maar ook de vrager meer zelfvertrouwen. Op het kaartje staat aangegeven wat er moet gebeuren als jou iets overkomt en zo kan iedere passant direct de gewenste actie nemen. Je kunt het kaartje eenvoudig bij je telefoon of in je portemonnee dragen.
De hulpkaart in de gemeente Borne
Tel 06 51 84 16 68
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.