De Bewonersvereniging Sancta Maria is er niet in geslaagd de gemeente te overtuigen om het tijdstip waarop bewoners hun PMD-afval aan de straat moeten zetten, te verplaatsen naar een later moment. Vanaf 1 september schrijft het nieuwe regime voor hoogbouw voor dat het verpakkingsmateriaal in doorzichtige plastic zakken op dinsdagen vóór 7.30 uur aan de straat moet staan. Een avond van tevoren neerzetten is niet toegestaan, wat tot veel bezwaren leidt bij de vaak oudere bewoners. Voor mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg is het praktisch zelfs onmogelijk om zo vroeg de straat op te gaan.
‘Kan niet anders’
"Volgens de gemeenteambtenaren kon het niet anders," zegt Ronald Vingerling. "Twente Milieu begint om 7.30 uur ergens met het ophalen. Waar precies, is onduidelijk, maar dat is de reden waarom al het hoogbouw-PMD vanaf dat tijdstip op straat moet staan." Er viel niet over te onderhandelen. "Heel onbevredigend. Het lijkt wel alsof Twente Milieu in Borne de dienst uitmaakt."
Het verzamelpunt voor de bewoners van de appartementen van Sancta Maria is inderdaad de locatie waar nu de oranje containers staan, op parkeerplaats De Höfte. "Ik begreep dat de plastic zakken daar op een hoop gegooid worden. Twente Milieu neemt mee wat op het oog niet vervuild is, en de rest blijft tot het einde van de dag liggen. Er wordt geprobeerd te achterhalen wie ongeoorloofde rommel bij het te recyclen verpakkingsmateriaal gooit, waarna het alsnog wordt opgehaald." Dit zou in andere gemeenten goede resultaten opleveren en tot aanzienlijk minder afgekeurd PMD leiden.
‘Niet gesanctioneerd’
"Tussen de regels door werd wel gezegd dat als bewoners het plastic al een avond van tevoren neerzetten, er waarschijnlijk niet gesanctioneerd wordt. Dat is tenminste nog iets. Maar het betekent wel dat ratten en katten ’s nachts bij het afval kunnen. Of dat zo’n goed idee is?" De suggestie om de bestaande containers te behouden en alleen toegankelijk te maken voor mensen met een pasje, bleek geen oplossing. "Dat zou te duur worden."
Oud papier
Ook voor oud papier is er niet direct een oplossing. "Het oud papier kan naar de containers bij de muziekverenigingen worden gebracht. Eens per maand laten ophalen door Twente Milieu zou ook te kostbaar zijn. Er wordt nog onderzocht of er misschien andere partijen zijn die geïnteresseerd zijn in het ophalen van oud papier, maar dat zou dan pas in 2025 zijn."
Al met al boekten Vingerling en Boers weinig tot geen resultaat met hun gesprek. "We zijn geen stap verder gekomen. De hoop is nu gevestigd op de politiek."
Politieke vragen D66
D66 heeft al politieke vragen gesteld naar aanleiding van het artikel op BorneBoeit over de kwestie. Ernst Janssen wil van het college weten waarom voor dit systeem is gekozen en of het nog mogelijk is om voor een ander ophaalsysteem te kiezen, eventueel na een evaluatie over maximaal een half jaar. "Naast de vraag of een dergelijke maatregel, ook op een dergelijk tijdstip, het aanbieden van dat afval stimuleert en tot het gewenste effect zal leiden, is het door de vele reacties van onze inwoners duidelijk dat deze werkwijze niet bevorderlijk is, noch voor het milieu, noch voor de inwoners," aldus Janssen. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.