Wisseling van de wacht
JAN MEIJERINK NEEMT FUNCTIE VAN GEMEENTESECRETARIS OVER VAN SYLVIA TER KOELE

Wisseling van de wacht

Per 1 september neemt Jan Meijerink de functie van algemeen directeur/gemeentesecretaris over van Sylvia ter Koele, die met pensioen gaat. Ter Koele was nog maar net aangesteld in de nieuwe functie van algemeen directeur toen haar, door het plotselinge vertrek van gemeentesecretaris Gertjan Rozendom in 2020, werd gevraagd ook die functie op zich te nemen.
 

Eerder waren beide functies al gecombineerd, maar vanwege de uitdagingen in het op orde brengen van de ambtelijke organisatie was aanvankelijk besloten over te gaan naar een tweehoofdige directie. "Verantwoordelijk zijn voor een organisatie was me wel bekend, maar als gemeentesecretaris heb je ook te maken met de politieke realiteit. Dat was toch iets anders. Met het motto van Pippi Langkous - 'ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan' - nam ik de uitdaging aan."
 

Organisatie op orde

Sylvia ter Koele begon in een bijzondere tijd. "Door corona werkten mensen thuis. Ik was een andere persoon dan Gertjan Rozendom en had een andere opdracht. Medewerkers moesten je toch leren kennen. Ik ben toen maar begonnen met het schrijven van blogs."

 

Er was werk aan de winkel, want er waren enkele vernietigende rapporten verschenen over het functioneren van de organisatie. "Borne was gegroeid, maar de organisatie was – mede door bezuinigingstaakstellingen – niet meegegroeid. Bovendien waren er veel nieuwe taken bijgekomen, zoals de Omgevingswet, de duurzaamheidopgave, de Wet open overheid en de opvang van Oekraïners." Inmiddels is de organisatie flink uitgebreid en is er een andere organisatiestructuur opgezet. "We hebben veel stappen gezet, hoewel de eerste anderhalf jaar erg ingewikkeld was. Ik denk dat het nu beter past en meer gericht is op de inhoud." De zichtbare resultaten hiervan zijn onder andere goedkeurende rapporten van de accountant met betrekking tot rechtmatig handelen en positieve beoordelingen vanuit Zwolle. "Daar ben ik best trots op."
 

Huzarenstukje

Dat geldt ook voor dossiers als het sportcomplex, Huis van Borne, de bouw van scholen en de ondertunneling van het spoor. "Allemaal megaprojecten voor een gemeente als Borne." Een huzarenstukje was verder het in korte tijd realiseren van opvang voor de grote groep Oekraïense vluchtelingen. Minder zichtbaar voor de gemeenschap zijn de zaken die binnen het gemeentehuis zijn gerealiseerd. "We hebben een goed personeelsbeleid, waardoor mensen nu graag voor de gemeente Borne willen werken, en we hebben een enorme taakstelling op het sociaal domein weggewerkt, zonder dat de samenleving daar iets van heeft gemerkt."
 

Een gemeentesecretaris is de belangrijkste adviseur van het college van burgemeester en wethouders. "Je moet onafhankelijk adviseren wat goed is voor de gemeenschap." Maar de politiek kan soms anders beslissen. "Dat is soms moeilijk te verteren, maar dat moet je accepteren en dat maakt het ook dynamisch. Je moet op veel borden tegelijk schaken en de koers weten vast te houden."
 

Parallellen met Oldenzaal

Opvolger Jan Meijerink woont in Wierden en was domeinmanager Maatschappij in Oldenzaal. Hij heeft een opleiding tot bedrijfseconoom gevolgd. "Ik weet van veel dingen iets en van weinig dingen veel. Een mooi uitgangspunt voor deze functie," vindt hij. Meijerink ziet veel parallellen tussen Oldenzaal en Borne. "Beide zijn laagdrempelig en toegankelijk. Doe maar gewoon. Dat past bij mij. Ik zou niet anders willen. Het wij-gevoel is hier sterk, net als in Oldenzaal."
 

Zelfstandig Borne

Net als Sylvia ter Koele hecht hij weinig waarde aan de hoge status van gemeentesecretaris. "Het belangrijkste is om goed werk te doen en bij te dragen aan de gemeenschap van Borne." Het doel is dat Borne zelfstandig blijft. "Het Gallische dorpje tussen de grootmachten. Ik geloof niet zo in de efficiëntie van gemeentelijke fusies. Juist in een kleine gemeenschap schuilt kracht en een groot voordeel." Dat neemt niet weg dat samenwerking noodzakelijk kan zijn. "Je moet kijken naar je eigen takenpakket en waar je kwetsbaar bent. Daar is samenwerking een optie. Bijvoorbeeld op het gebied van automatisering. Dat is logisch. En het siert Twente dat gemeenten elkaar willen helpen."
 

Jan Meijerink kijkt ernaar uit om verder te bouwen aan Borne en de professionaliseringsslag van de organisatie voort te zetten. "Ik heb er heel veel zin in!" Meijerink heeft twee zoons van vijf en acht jaar en een dochter van negen. In zijn vrije tijd is hij druk met de sporten van de kinderen, onder andere als voetbaltrainer van het elftal van zijn middelste zoon. "En ik heb een grote tuin en een hele lieve vrouw, die ook aandacht verdient."
 

Biljarten

En Sylvia ter Koele? Wat gaat zij doen als de drukke baan in Borne ophoudt? "Ik heb net mijn achtste kleinkind mogen verwelkomen en mijn grootste passie is biljarten. Daar ben ik zelfs heel fanatiek in. Bovendien wil ik eens kijken of ik het basketballen weer kan oppakken. En natuurlijk wil ik ook eens grondig het huis opruimen. Er is ook nog een lange vakantiereis gepland en daarna gaan we de balans opmaken. Ik ben eigenlijk ook wel toe aan pensioen. Het waren wel tropenjaren." (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Burgerlijke ongehoorzaamheid PMD-inzamelingsbeleid

De bewonersverenigingen van appartementencomplex Sancta Maria en De Höfte raden alle...
30-08-2024

‘Hoop is gevestigd op de politiek’

De Bewonersvereniging Sancta Maria is er niet in geslaagd de gemeente te overtuigen om het...
28-08-2024

Zwolle ziet potentie voor 2 tot 3 windturbines...

De provincie heeft bepaald dat op Borns grondgebied maximaal 40 GWh aan windenergie mag worden...
31-07-2024

Vrijwilligers Floralia helpen vrijwilligers...

Op deze zonnige middag zijn verschillende leden van Floralia volop bezig in de kleurrijke tuin...
28-07-2024

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024