Vroeg uit de veren voor plastic afval
BEWONERS HOOGBOUW GESCHROKKEN VAN VROEGE TIJDSTIP

Vroeg uit de veren voor plastic afval

Er zit veel te veel rotzooi in de oranje verzamelcontainers die er niet in thuishoort. De vervuiling zorgt ervoor dat praktisch alle ladingen worden afgekeurd en rechtstreeks de verbrandingsoven ingaan, in plaats van te worden hergebruikt. Dat is niet de bedoeling en bovendien kostbaar. De gemeente wil dit probleem aanpakken en heeft een nieuw systeem bedacht voor de inzameling van PMD bij hoogbouw. Bewoners moeten hun verpakkingsmateriaal voortaan in doorzichtige plastic zakken verzamelen en op een bepaald tijdstip aan de straat zetten. Dit zou minder anoniem zijn en zorgen voor beter gescheiden afval. Per 1 september gaat de nieuwe inzamelmethode van start.
 

Geschrokken van tijdstip

De bewoners van de 70 appartementen in complex Sancta Maria, die gebruikmaken van het milieueiland aan De Höfte, herkennen het probleem van illegale stortingen in de oranje containers. Volgens hen maken vooral mensen van buiten de buurt misbruik van de containers. Ze zijn echter geschrokken van de details van het nieuwe systeem. Onlangs kregen ze een brief van Twente Milieu, waarin werd uitgelegd dat de zakken op dinsdagen uiterlijk om 7.30 uur bij de verzamelplek moeten liggen. Een avond eerder neerzetten is niet toegestaan.
 

Probleem voor oudere bewoners

"We begrijpen dat ze niet willen dat het afval lang op straat staat, maar op deze manier dwing je bewoners om voor dag en dauw op te staan. Als je niet in je nachtgewaad over straat wilt, moet je ruim vóór 07:00 uur je bed uit om gewassen en aangekleed je doorzichtige zak buiten te zetten,” zegt Ronald Vingerling van de Bewonersvereniging Sancta Maria. “De gemeente realiseert zich niet dat veel van de bewoners slecht ter been zijn, vaak afhankelijk van thuiszorg voor bijvoorbeeld wassen en het aantrekken van steunkousen. Zo vroeg de straat opgaan kán vaak gewoon niet!” weet Franz Boers van de vereniging. “Als je dit invoert, zorg dan voor een fatsoenlijke tijd. Het is jammer dat de gemeente niet eerst in overleg is getreden met de bewoners.”
 

In de pyjama

Waar de nieuwe verzamelplek komt, weten Vingerling en Boers nog niet. Ze vermoeden dat het de plek wordt waar nu de oranje containers staan, op parkeerplaats De Höfte. "Dan wordt het daar hartstikke druk om 7.30 uur met mensen in hun pyjama!" Want ook de bewoners van de appartementen boven de Plus-supermarkt moeten hun zak daar voor die tijd neerzetten. Het voelt oneerlijk. “Mensen in een laagbouwhuis met een eigen container mogen het afval de avond ervoor al aan de straat zetten. Zo worden wij gestraft voor het gedrag van anderen die het niet zo nauw nemen met de regels.”
 

Ze begrijpen niet waarom de oranje verzamelcontainers niet gewoon alleen beschikbaar worden gemaakt voor mensen met een pasje, zoals dat ook geldt voor de restafvalcontainers. "Dan kunnen bewoners hun PMD kwijt wanneer het hen uitkomt en blijft het afval van de straat. Bovendien is het net zo anoniem als alles op een grote hoop gooien.” Binnenkort is er een gesprek met de gemeente over deze kwestie. De insteek is om in ieder geval een fatsoenlijke ophaaltijd af te spreken.
 

Oud papier

Het probleem met het plastic afval komt nog bovenop de recente wijzigingen rondom het ophalen van oud papier. De muziekverenigingen zijn ermee gestopt, maar voor oudere bewoners is het vaak lastig om hun papierafval naar de containers bij de verenigingen te brengen. "De Bornse Harmonie heeft uit coulance hier toch nog een aantal keer oud papier opgehaald om de bewoners tegemoet te komen, maar dat is nu ook gestopt. Het wordt allemaal steeds moeilijker. Je wilt wel afval scheiden, maar het zou me niet verbazen als een aantal mensen straks alles bij het restafval gooit. Dan ben je van het gezeur af en hoef je ook niet zo belachelijk vroeg op te staan." (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ineke — 30 aug 2024
En waarneer wordt het nu bekend waar we de zakken neer moeten zetten, nog steeds niet bekend, zelfs niet bij gemeentehuis.
Rara hoe kan dit.!!!!!!!!
Omwonende — 24 aug 2024
Inderdaad schandalig om onze ouderen zo voor het blok te zetten, terwijl die al jaren mochten toekijken hoe hun containers misbruikt werden door derden uit andere wijken en plaatsen ( bv de bekende slager uit saasveld die regelmatig afval kwam dumpen aan de Dorsmolen)
In Hengelo hetzelfde drama. Gemeenten en Twente Milieu zijn totaal van het padje. En dat alles omdat beleidsmakers die de inwoners afval bewust willen opvoeden koste wat kost nascheiding tegenhouden.
Ik ben er van overtuigd dat nascheiding de standaard wordt. Voordat dit in Oost Nederland doordring is er al voor miljoenen van ons belastinggeld over de balk gegooid.
https://www.rtvoost.nl/nieuws/332578/hoogleraar-kraakt-afvalbeleid-in-overijssel-ingehaald-door-de-machine
Josephine Korf — 21 aug 2024
PMD containers aan De Reef idem dito hoor.
AHJ Heeregrave — 21 aug 2024
Helemaal mee eens.
We gaan het afval probeem hier niet mee oplossen.
Hoe wel weet ik ook nog niet.
Maar het moet anders.
alfons slagers — 21 aug 2024
Dit lijkt nergens op ga je zo met ouderen om
jan — 21 aug 2024
Het grootste probleem met afval is dat de mens het niet moet/kan scheiden. Laat het door afval bedrijven scheiden en dat scheelt ook weer een container. En idd bijna alles gaat in de verbranding oven.
Marko Zwier — 21 aug 2024
Raar. En wordt steeds raarder in Nederland.
Ook raarder in Borne.

Alle afvalverwerkingsbedrijven doen al jaren alles verbranden. Ze doen niet aan verpakkingsmateriaal scheiden. Zag het vaker in diverse tv programma's.

Ze kunnen het niet eens.
Ze willen het niet.
Wij burgers worden dan de dupe van hun rare gedrag. Zoals van Twente Milieu.

Te gek voor woorden.
Marko Zwier — 21 aug 2024
Raar. En wordt steeds raarder in Nederland.
Ook raarder in Borne.

Alle afvalverwerkingsbedrijven doen al jaren alles verbranden. Ze doen niet aan verpakkingsmateriaal scheiden. Zag het vaker in diverse tv programma's.

Ze kunnen het niet eens.
Ze willen het niet.
Wij burgers worden dan de dupe van hun rare gedrag. Zoals van Twente Milieu.

Te gek voor woorden.
Bertus Schuurman — 21 aug 2024
De oranje PMD-containers, zoals getoond op de foto in de tekst, worden n.l. in september in z'n geheel verwijderd, zoals vermeld staat op het affiche dat er op is aangebracht.
En NIET alleen de PMD-containers van het milieueiland aan De Höfte worden verwijderd............
Peter Lambrechts — 21 aug 2024
Waarom worden er geen milieupas lezers op de containers gemaakt zodat alleen bewoners van de hoogbouw hun plastic hierin kunnen dumpen?
John Van Bruggen — 21 aug 2024
Morgen even naar het gemeterhuis zaken hallen *=
Henry — 21 aug 2024
De waanzin ten top, regeltjes bedacht door mensen die een groot empatisch gemis hebben.
En dat alles om er maar voor te zorgen dat het zwaard van Damocles niet boven het hoofd van Twente Milieu komt te hangen in de vorm van nascheiding!
Bovendien wat let nou iemand om tussen de PMD ook nog iets in een zak te duwen dat er niet in hoort?
Laat TM die zak dan hangen?
En wie zegt ons dat ze inderdaad komen halen? Weken lang komen ze nu ook niet, omdat de aanwezige containers niet in de rijroute staan.
Ik heb altijd gedacht dat de Gemeente Borne de werkwijze bepaalde, maar omwille van het gouden aandeel en de bijhorende winstuitkering houdt deze de mond stijf dicht! Bah!

Opbrengst inzamelingsactie Melbuul'n Runners...

De Melbuul’n Runners, een groepje van mannen uit Borne en Hengelo, rijden deze week de...
29-08-2024

Mindfulness voor kinderen en hun ouders

ADVERTORIAL. Heb je een kind met aandachtsproblemen, ADHD, of autisme? Ontdek de MYmind training...
29-08-2024

Creatief houten vervoer in Hertme

Het is ieder jaar weer een groot succes: het houtdorp in Hertme. Jaarlijks worden er de meest...
23-08-2024

In naam van de Keizer

Vandaag, 15 augustus 2024, wappert de Nederlandse driekleur op de gemeentetoren in Borne....
15-08-2024

Nieuw: Ontmoeting op zondag

Voor alleenstaanden is de zondag soms een moeilijke dag om door te komen. Vanaf 8 september...
09-08-2024

Bornenaar aangehouden wegens schietincident...

Vanmorgen vroeg vond er een schietincident plaats in Boekelo. Daarbij werd de omstreden zakenman...
06-08-2024