GlasvezelGlasvezel wordt steeds meer de standaard voor internet in Nederland

Nederland loopt al jaren voorop als het gaat om snel en stabiel internet. Wij vinden het normaal dat we overal en altijd online kunnen zijn zonder haperingen. Maar dat is in veel landen wel anders. Daar wordt soms nog gebruik, gemaakt van trage verbindingen. In de VS, waar je het wellicht niet verwacht, zijn er nog genoeg plaatsen waar een inbelverbinding nodig is. Iets wat we ons hier niet meer kunnen voorstellen. Voor de snelle en stabiele online verbinding die wij hebben moeten bedrijven kabels trekken en aansluitingen maken. Dat is in de afgelopen jaren op grote schaal gebeurd. Providers maar ook gemeenten investeren maar wat graag in goede verbindingen, want dat levert immers klanten op.

 

Iedereen online

De tijd dat we in huis één computer hadden ligt ver achter ons. De PC heeft in veel huishoudens inmiddels plaatsgemaakt voor meerdere laptops, tablets of smartphones waarmee we op elk gewenst moment online kunnen. De tijd dat we alleen met apparaten die met UTP kabels aan een modem waren verbonden online konden is verleden tijd. Op kantoren wordt dit nog wel veel gebruikt, omdat deze verbindingen soms extra beveiligd moeten worden en dan is een ‘bedrade’ verbinding een betere optie dan een draadloze verbinding. Maar ook op kantoor heeft Wi-Fi uiteraard zijn intrede gedaan. Dit wordt vooral gebruikt voor zaken die minder gevoelig liggen, al wordt ook een Wi-Fi verbinding op een kantoor voorzien van de best mogelijke beveiliging.

 

Thuiswerken

Sinds de lockdowns tijdens de corona pandemie nam het thuiswerken fors toe. Nadat enkele jaren later alle maatregelen werden opgeheven bleef het populair om in ieder geval gedeeltelijk thuis te werken. Dat betekent dat er ook vanuit huis voor veilig internetverkeer moet worden gezorgd. Mensen die thuiswerken krijgen daarom van hun werkgever vaak een vergoeding om te investeren in een goede Internetkabel en een veilige verbinding. Het internet thuis moet ook voldoende data kunnen verwerken, zodat er bijvoorbeeld stabiele videoverbindingen kunnen worden opgezet voor online vergaderingen of videogesprekken met klanten.

 

Glasvezel wordt beter en sneller

Net zoals dat vroeger ging met ADSL verbindingen wordt ook glasvezel steeds beter en sneller. In de jaren 90 van de vorige eeuw gingen we online met een modem met een snelheid van 2.400 Kb per seconde. Dit is iets wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen. Maar dat geldt ook voor bestanden die op een floppydisk pasten. Vandaag de dag kun je daar met moeite nog net een aantal digitale foto’s op kwijt, mits je de bestanden eerst flink verkleint. De komende jaren zal glasvezel verder worden uitgerold, ook in buitengebieden waar maar weinig mensen wonen. Volgende generaties zullen niet beter weten dan dat ze zonder problemen online kunnen omdat een groot deel van hun leven zich daar afspeelt. De tijd dat er een briefje bij de computer lag wie daar wanneer achter mocht om te ‘internetten’ ligt dan inmiddels echt mijlenver achter ons.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!