Historie en sport combineren
WANDELEN, FIETSEN EN HARDLOPEN OP OPEN MONUMENTENDAG

Historie en sport combineren

Dat historie heel goed te combineren is met een actieve bezigheid, blijkt uit het succes van de Open Monumentendag in Borne. Voor de vijfde keer staat de Heemkundevereniging borg voor de organisatie van de Monumentenrun, -fietstocht en -wandeling samen met Henk Passies, Jurgen Schiphorst en de gidsen van Oud Borne. Dit jaar op zaterdag 14 september.
 

Route richting Hengelo

Er is een nieuwe route uitgezet richting Hengelo, waarbij een aantal monumenten bezocht wordt waaronder het Johannesklooster, het Spanjaardhuis en de boerderij de Lemerij. ‘’De laatste is onlangs veelvuldig in het nieuws geweest vanwege de mogelijke verkoop door de gemeente Hengelo’’, vertelt Passies. “Door de aanleg van het industrieterrein De Veldkamp, kwam de boerderij in handen van de gemeente Hengelo. Of beter gezegd, de grond werd Hengelo’s bezit, maar de boerderij bleef Borns en stond geregistreerd op de gemeentelijke monumentenlijst. Bovendien heeft er naast de boerderij een Joods kerkhof gelegen. Een ingewikkelde kwestie dus die gelukkig goed is opgelost door het geheel op de monumentenlijst te plaatsen.” Een gids zal tijdens de monumentenrun en –fietstocht deze geschiedenis nog eens toelichten. Ook bij de andere monumenten staan gidsen of voormalige bewoners van de panden die over de geschiedenis vertellen.
 

De route voor de hardlopers is ongeveer 9 kilometer, voor de fietsers ietsje langer. Er worden echter dezelfde monumenten bezocht. De wandeling heeft een eigen route met een gids. De start van alle onderdelen is hetzelfde. Om 10.00 uur klinkt het startschot bij het Kulturhus voor de eerste groep lopers en fietsers. Vervolgens vertrekt er elk kwartier een groep. In totaal voert de route langs twaalf monumenten. Elke groep wordt begeleid door een gids.

 

Verdwenen erfgoed

Passies tekent elk jaar weer voor de verschillende routes. De eerste twee keren ging het richting Hertme, vervolgens naar Azelo en dit keer naar Hengelo. ‘’Als je bezig bent met het uitzetten van zo’n route merk je pas hoeveel monumenten Borne rijk is, ongelooflijk. Dat is een schat aan historisch erfgoed, dat gezien mag worden. De meeste zijn er nog, hoewel er ook een hele markante ontbreekt. En dat is de boerderij Kloas an de brug. Dat was ooit een schippersherberg waar de boten die op de beek voeren aanlegden. Heel jammer dat die verdwenen is, maar de verhalen zijn er nog wel!’’ En die worden uiteraard verteld. ‘’En deze herberg past precies in het thema van dit jaar: Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.’’
 

Belangstellenden die deel willen nemen aan de monumentenrun- en –fietstocht kunnen zich opgeven bij Henk Passies, info@fitmetpassie.nl Voor de wandeling kan men zich aanmelden bij Andre Muller: info@gidsenoudborne.nll De kosten bedragen 10 euro en in dit bedrag zit een consumptie met krentenwegge inbegrepen en speciaal voor de lopers een energiedrankje.
 

De overige monumenten zijn vrij toegankelijk te bezoeken van 10.00u tot 17.00u. Ze zijn herkenbaar aan de witte vlaggen.

 

(Op de foto in de tekst: Henk Passies en Jurgen Schiphorst)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

‘De beste editie ooit’

“Ik ga niet zeggen dat dit de beste editie ooit was, maar dat was het wel!”, aldus...
25-08-2024

Thomas Cremers wint Run Bike Run

Vorig jaar moest hij Daan de Groot voor laten gaan, maar nu klonk het Wilhelmus op het...
24-08-2024

Traditioneel gezellige Melbuul’nvrijdag

De derde dag van de Melbuul’ndagen was als vanouds gezellig en succesvol. Met inmiddels...
23-08-2024

Joy opent de Melbuul’ndagen

Met een ferme slag op de tapkraan van het Melbuul’nbier opende schaatskampioene Joy Beune...
22-08-2024

Allemaal winnaars van de gele trui

De grote mensen op de supersonische racefietsen krijgen later op de dag ruim baan in het dorp...
22-08-2024

Melbuul'ndagen beginnen met Anker van Hoop

In de St. Stephanuskerk zijn de Melbuul'ndagen met de traditionele oogstdankviering...
21-08-2024