‘Beachhandbal is in de zomer toch wel erg leuk’
17-08-2024
SENNE PEER EN MILA LEFERINK TRAINEN MEE OP NATIONAAL NIVEAU

‘Beachhandbal is in de zomer toch wel erg leuk’

Beachhandbal wordt steeds populairder. Vooral tijdens de zomer zie je steeds meer mensen meedoen aan beachsporten, waaronder handballers. Rond het einde van het zaalhandbalseizoen verlengen veel handballers het seizoen en stappen ze over op het zand. Zo ook Senne Peer en Mila Leferink. Beiden doen het zo goed dat ze zijn opgevallen bij de bondscoach van U16 Beach Handball en nu een paar keer mogen meetrainen op nationaal niveau.
 

Nederlands kampioen
Op 7 juli 2024 zijn Senne Peer en Mila Leferink samen met hun team Olympia Hengelo C-jeugd Nederlands kampioen handbal geworden. De meiden vielen tijdens dit toernooi op, en de bondscoach van U16, Jip van Otterloo, heeft hen uitgenodigd om een aantal keer mee te trainen, met de mogelijkheid om in september geselecteerd te worden voor dit team. Beiden hebben sinds afgelopen seizoen zaalhandbal gespeeld op landelijk Jeugd Divisie-niveau en beachhandbal bij Olympia Hengelo. Voorheen speelden zij samen in een team bij Borhave Borne, maar daar konden ze niet verder.
 

Overstap van Borhave naar Olympia
“Bij Olympia kon ik Jeugd Divisie spelen, en dat was bij Borhave niet mogelijk”, vertelt Peer. “Het was wel echt jammer, want daar heb ik altijd gespeeld, en dat was echt mijn club. Maar ik heb nu ook een heel leuk team.” Leferink ging ook mee naar Olympia, maar dat was niet de enige nieuwe teamgenoot die Peer al kende. “Veel meiden kende ik al van de HandbalSchool.” Hier trainen handballers extra naast hun club om nog beter te worden. En trainen doen de meiden. Ze trainen nu zes keer per week en aankomend seizoen zelfs zeven keer. Om dit te kunnen combineren met school, hebben ze een NOC/NSF talentstatus. “Naast de trainingen heb ik nog genoeg vrije tijd om doordeweeks twee middagen iets leuks te doen en in het weekend ben ik ook vrij,” en dat vindt Senne genoeg.
 

Het verschil tussen zaalhandbal en beachhandbal
“Normaal handbal is net iets meer mijn ding. De verdediging bij beachhandbal is anders en je mag niet zoveel als bij zaalhandbal”, vertelt Leferink. Beachhandbal heeft andere regels dan zaalhandbal. “Zo is beachhandbal heel dynamisch en snel, en het vraagt om techniek en tactiek. Je hebt verschillende posities: verdediging en aanval. Bij verdediging moet je bijvoorbeeld meeblokken als tegenstanders schieten en bij aanval moet je een soort pirouette kunnen voor extra punten, en dat moet je dan wel echt kunnen. Het zorgt vaak voor mooie en spectaculaire wedstrijden.”
 

Trainingen bij U16
De trainingen gaan wel iets anders dan bij hun eigen club, geven de meiden aan. De trainers geven gerichtere trainingen die echt op de individuele kwaliteiten van de sporters ingaan. Leferink: “Ze kijken dus echt naar waar ik goed in ben en gaan daarop verder.” De trucjes die ze hier leren tijdens de trainingen zijn weliswaar gericht op beachhandbal, maar sommige dingen kunnen de meiden meenemen in hun zaalhandbal, ook al is het anders. Deze trainingen helpen vooral om inzicht te geven in wat hun taak is in het veld en het doel van elke positie. “De eerste training was heel leuk, maar wel anders dan bij de club. Langer en zwaarder en je bent met meiden die heel goed kunnen beachhandballen. Iedereen was echt heel goed, vond ik, en dat was wel echt leuk om mee te maken.” Maar waar ligt uiteindelijk de voorkeur? “Ik ga zowel beachhandbal als zaalhandbal proberen te combineren en dan zie ik wel, maar ik vond het wel heel leuk en zou hier wel mee door willen gaan in de zomerperiode, want in de zomer is beachhandbal toch wel erg leuk om te doen.”
 

Voor het langere seizoen is zaalhandbal toch wel de favoriet van de meiden. Zaaltrainingen beginnen binnenkort ook alweer, dus de meiden gaan het even druk hebben, maar ze hebben er zeker zin in. Morgen laten ze dat weer zien, want dan is hun tweede meetrain-training bij U16. (CT)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Achilles'12 wint Richard Bertelink Memorial

Onder welhaast perfecte weersomstandigheden heeft Achilles'12 de 11e Richard Bertelink...
18-08-2024

Voorzitterswissel bij BVV Borne

Hij is voor eeuwig met BVV Borne verbonden. Niet alleen omdat Bert Bosman na maar liefst 25 jaar...
14-08-2024

Ronde van Borne voor groot en klein

Op donderdag 22 augustus om 15.45 uur is het weer zo ver, dan starten de fietsraces van de Ronde...
10-08-2024

Seizoensaftrap met Richard Bertelink Memorial

NEO organiseert aanstaande donderdag 15 en zaterdag 17 augustus de de ‘Richard Bertelink...
08-08-2024

Gestrand op de Duitsers

De kwartfinale werd het laatste station op de olympische reis van beachvolleyballers Stefan...
06-08-2024

Zilver voor Marianne Vos

Marianne Vos heeft zondag haar derde olympische medaille gewonnen. De Nederlandse wielrensters...
04-08-2024