Prominente topsporters kleuren de Melbuul’ndagen
JOY BEUNE VERRICHT DE OPENINGSHANDELING

Prominente topsporters kleuren de Melbuul’ndagen

De Melbuul’ndagen staan weer voor de deur. Vanaf woensdag 21 augustus is het vijf dagen lang plezier, vertier en vermaak voor jong en ouder. Daarnaast is er traditiegetrouw fanatieke strijd tijdens de Ronde van Borne en de Run Bike Run. In een dorp waar de sportieve successen van plaatsgenoten je tegenwoordig om de oren vliegen, is het dan ook heel passend om een topsporter de officiële opening van de Bornse dorpsfeesten te laten verrichten.

 

Niemand minder dan Joy Beune, die dit voorjaar op spectaculaire wijze de nieuwe wereldkampioene schaatsen allround werd, mag donderdag om 20.30 uur op parkeerplaats De Haven het vat aanslaan als symbolische start van dagenlang feest. “We vinden het geweldig dat zo’n succesvolle topsporter dit wil doen!”, zegt Corine Hofstra van de Melbuul’norganisatie enthousiast. “Het is bovendien een mooie gelegenheid om haar, iets meer dan destijds tijdens de huldiging in het gemeentehuis, in de spotlights te zetten. Heel Borne is trots op Joy.”
 

Wereldkampioen Mark Mekenkamp

Maar ook voor de Run Bike Run op zaterdag heeft men een wereldkampioen weten te strikken voor het lossen van het startschot. De regerend wereldkampioen tijdrijden in het para-cycling bij de handbikes, Mark Mekenkamp uit Saasveld, zal de lopers wegschieten. Hoe dat zo tot stand is gekomen, is eigenlijk een heel bijzonder verhaal. Mark had zich bij de organisatie gemeld met het verzoek om als handbiker mee te mogen doen, als voorbereiding op zijn deelname aan de Paralympische Spelen in Parijs.

 

“Zo’n vraag hadden we nog niet eerder gekregen”, vertelt Anita Vetketel. Er werd contact opgenomen met de Nederlandse Triathlon Bond. “Zij vonden het prima en stimuleren zelfs deelname van gehandicapte sporters. Maar wij moesten nog wel even kijken hoe we dat veilig konden doen. Zo’n Mekenkamp haalt wel 40 km per uur en vanwege de lage zit van een handbike waren er ook in de route wat obstakels waar we over na moesten denken.”

 

De organisatie was nog volop aan het puzzelen, toen bleek dat de Run Bike Run Borne toch niet paste in het voorbereidingsschema van Mark Mekenkamp. “We hebben vervolgens gevraagd of hij dan het startschot wilde lossen en dat vond hij een superleuk idee!” Het heeft de organisatie wel aan het denken gezet. “Wie weet worden handbikers volgend jaar wel een nieuwe categorie. We gaan het onderzoeken.”
 

Kampioen sneldammen

En dan is er ook nog een Nederlands kampioen sneldammen in het dorp. De ooit in Borne begonnen dammer Yuen Wong neemt het zaterdagmiddag op de stand van de Bornse Damvereniging op tegen iedereen die een poging wil wagen de kampioen te verslaan.
 

Marianne Vos

Bijna vanzelfsprekend heeft de organisatie van de Ronde van Borne gepolst of wielrenster Marianne Vos een rol wilde spelen in de wielerronde op donderdag. “Ze had het heel graag gedaan”, weet Odyl Zwienenberg, “maar helaas heeft ze die dag andere verplichtingen.” De trein van de Bornse winnares van olympisch zilver tijdens de wegwedstrijd in Parijs dendert gewoon door. Op dit moment in de Tour de France Femmes, en als de Melbuul’ndagen er zijn, wordt er ook weer gekoerst. We moeten Marianne Vos er maar gewoon bij denken als de wielrenners door het dorp racen. En hoewel de route niet langs de Eiffeltoren of Montmartre gaat, bieden het Dorset, de Grotestraat en de Stephanuskerk als achtergrond ook vast prachtige beelden.
 

Programma Melbuul’ndagen
Het vijfdaagse programma van de Melbuul’ndagen kent veel onderdelen die inmiddels een vaste waarde zijn. Natuurlijk de feestavonden op het Dorsetplein op vrijdag en zaterdag, met dit jaar de bands Jackfire en Cover the Cage. Voor de jeugd is er onder andere kermis en het Kids Event of Teen Event. Borne Culinair op vrijdag is ook niet meer weg te denken, net als de braderie op zondag, het Speciaalbier Festival en Wijnplein en meer. Kijk vooral voor alle details naar het volledige programma. Nieuw dit jaar is de Bornse Bedrijvenborrel op de Haven bij het Kulturhus, vlak voordat Joy Beune er haar opwachting maakt voor de officiële opening. (AJ)

 

NAAR HET PROGRAMMA VAN DE MELBUUL'NDAGEN

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

‘De beste editie ooit’

“Ik ga niet zeggen dat dit de beste editie ooit was, maar dat was het wel!”, aldus...
25-08-2024

Thomas Cremers wint Run Bike Run

Vorig jaar moest hij Daan de Groot voor laten gaan, maar nu klonk het Wilhelmus op het...
24-08-2024

Traditioneel gezellige Melbuul’nvrijdag

De derde dag van de Melbuul’ndagen was als vanouds gezellig en succesvol. Met inmiddels...
23-08-2024

Joy opent de Melbuul’ndagen

Met een ferme slag op de tapkraan van het Melbuul’nbier opende schaatskampioene Joy Beune...
22-08-2024

Allemaal winnaars van de gele trui

De grote mensen op de supersonische racefietsen krijgen later op de dag ruim baan in het dorp...
22-08-2024

Melbuul'ndagen beginnen met Anker van Hoop

In de St. Stephanuskerk zijn de Melbuul'ndagen met de traditionele oogstdankviering...
21-08-2024