Voorzitterswissel bij BVV Borne
14-08-2024
MAARTEN HAGREIS VOLGT BERT BOSMAN OP

Voorzitterswissel bij BVV Borne

Hij is voor eeuwig met BVV Borne verbonden. Niet alleen omdat Bert Bosman na maar liefst 25 jaar afzwaait als voorzitter. Ook omdat zijn naam in de gevel van het clubhuis is gemetseld als eerste steenlegger. Ook de naam van zijn opvolger, Maarten Hagreis, is vastgelegd in de gevel van 'De Stoep'. Of dan in ieder geval zijn achternaam. Want Maarten treedt in de voetsporen van zijn opa, oud-voorzitter én mister BVV Borne, Arend Jan Hagreis.

 

Het is rustig bij BVV Borne als Bert Bosman, onder het genot van een biertje, op het terras van het clubhuis terugkijkt op zijn tijd in het bestuur van de club. Ook Maarten Hagreis is aangeschoven. De scheidend voorzitter en zijn opvolger kijken terug én vooruit.

 

Geen jeugd geen vereniging

Bert werd voorzitter in 1999, maar zijn terugblik begint tien jaar eerder, in 1989. Het jeugdvoetbal bij BVV Borne 'lag op zijn kont', zoals Bert het zegt. Met mannen als Bert Jansen, Tonny Schopman, Jan van Dael en Hans Winters neemt Bert als voorzitter plaats in het jeugdbestuur. "Er werd toen gezegd: 'Als we hier niks aan doen gaat Borne naar de filistijnen'", vertelt Bert. "Want als je geen jeugd krijgt, kun je als vereniging wel stoppen, natuurlijk. We hadden nog één F-je en één E-tje. Een 7-tal konden we toen nog niet eens voor elkaar krijgen." Op dat moment speelt bij de oudere junioren de dan 15-jarige Maarten Hagreis. Bert heeft zijn opvolger dus letterlijk zien opgroeien binnen de club. De taken worden verdeeld, het bouwen aan de jeugdafdeling kan beginnen. "We begonnen met 800 gulden schuld. We gingen flyeren op scholen, lobbyen. We begonnen met de compost- en potgrondactie. Tien jaar later hadden we geloof ik 60.000 gulden in kas."

 

25 jaar interim

Toen Bert in 1999 de voorzittershamer kreeg overgedragen, was dat eigenlijk voor een jaar. "Er was niemand die het wilde. Ik begon als interim, en dan een paar jaar om te kijken of er nog iemand anders in beeld kwam." Dan lachend: "Ik ben eigenlijk 25 jaar interim geweest. Dat zeg ik altijd."

 

Thee

Maarten kan er ook wel om lachen. En nee, hij is niet van plan om 25 jaar te blijven zitten, maar je weet het dus maar nooit. Bijzonder is zijn voorzitterschap wel. Zijn opa Arend Jan Hagreis was maar liefst 53 jaar bestuurslid, waarvan 31 voorzitter. "Toen ik nog klein was, ging ik altijd met opa naar de voetbal. Hij woonde aan de Prins Bernhardlaan. Dan was ik bij opa en gingen we achterin de groene Peugeot naar de wedstrijd toe. Dat staat je natuurlijk altijd nog wel bij. Dat is mooi."

 

Hij bladert door het jubileumboek dat is samengesteld naar aanleiding van het 100-jarig jubileum van BVV Borne, op zoek naar een passage over zijn opa. ' Voor de heer Hagreis geen koffie, maar speciaal voor hem werd thee gezet', staat er. Lijkt Maarten toch behoorlijk op zijn opa, want ook voor hem enkel thee langs het veld, maar vanavond pakt hij graag een biertje mee. Dat 100-jarig jubileum was één groot feest, blikt Bert terug. Hij hoeft dan ook niet lang na te denken als hem gevraagd wordt naar het hoogtepunt in zijn periode als voorzitter. Niet alleen de manier waarop dat jubileum gevierd werd, sportief was het ook een topjaar. "Toen zijn we naar de derde klasse gepromoveerd. Het jaar daarna speelden we nacompetitie voor promotie naar de tweede klasse. Dat hebben we toen niet gehaald." Bert kijkt er met enige weemoed op terug.

 

Dan met een serieuze ondertoon: "Er wordt af en toe bij verenigingen te veel belang bij de hoofdmacht gelegd. Het sportieve is een belangrijk onderdeel. We zijn een voetbalvereniging, maar ik vind de sfeer in de club en hoe het gaat met de club net zo belangrijk. Leden van de club kunnen hun sterkste kant laten zien, wanneer het slecht gaat. Dan kun je met z'n allen de schouders eronder zetten."

 

Met elkaar doen

"Een vereniging is van de leden", zegt Bert. " De leden bepalen hoe de vereniging eruit ziet. Elk radertje daarin is belangrijk. Alles moet kloppen, je moet mensen op de juiste plaatsen hebben zitten zodat het gaat zoals je als vereniging wilt. De voorzitter heeft daar een taak in maar het werk van de kantinebeheerder, daar komt heel wat anders bij kijken dan bij voorzitter zijn. Je moet het met elkaar doen." Bert ziet een mentaliteitsverandering. Vroeger had je alleen maar voetbal, nu heb je veel meer randzaken. Meer vakanties, dan gaan ze een keer naar een festival waardoor ze er niet zijn. Maar de laatste jaren helpt met name de jeugd ook weer bij de activiteiten die we allemaal organiseren. Verjongen en vernieuwen is belangrijk. Als je kijkt naar de leden van BVV Borne, zijn wij heel tevreden hoe zij zich voor de club willen inzetten. Ik hoop dat het nieuwe bestuur die ondersteuning ook krijgt."

 

Goede verstandhouding

"We hebben BVV Borne op de kaart gezet bij de gemeente. We zijn heel betrokken. De samenwerking met de overige clubs is goed. De verstandhouding is goed, de accommodatie is fantastisch en we staan er financieel goed voor. Dat hebben we wel met de leden gedaan." Maarten krijgt in oktober officieel de voorzittershamer overhandigd. Het is niet zomaar een wisseling van de wacht, het is ook een overgang naar een nieuwe generatie. "Tijden veranderen, in rap tempo, daar moet je rekening mee houden. Je moet het interessant blijven houden voor de mensen", zegt Maarten die in oktober tijdens de jaarvergadering nog wel gekozen moet worden door de leden.

 

De hut vol

BVV is de afgelopen jaren veel meer geworden dan alleen een voetbalclub. "Het Nederlands elftal voetbalt en de hele hut zit vol", constateert Maarten." Het is belangrijk dat iedereen zich ook sociaal verbonden voelt bij de club." Die maatschappelijke rol van een amateurclub wordt volgens Maarten steeds belangrijker. En natuurlijk wordt er ook nog gewoon gevoetbald. Hoewel ook daar veel verandert. Veel zondagverenigingen zijn geswitcht naar de zaterdag of voetballen zelfs al op vrijdagavond. "Spelers hebben zoveel mogelijkheden. Je moet echt gaan vragen wat teams en spelers individueel willen. Vroeger was het vanzelfsprekend spelers die stopten bij het eerste in het tweede gingen voetballen. Veel jongens die gestopt zijn bij het eerste voetballen nu in 35+ op vrijdagavond. Dat maakt het er niet makkelijker op. Bij een kleine vereniging als BVV moet het allemaal wel in elkaar passen. En dat maakt het wel lastig. Uiteindelijk moeten er keuzes gemaakt worden."

 

Gesprekken

Maarten weet nu ongeveer een jaar dat hij de hamer over gaat nemen van Bert. "We hebben veel gesprekken gevoerd, veel mensen hebben zich zelf aangemeld, we hebben lijstjes gemaakt. Mensen die hier elke dag zijn, vind je niet meer." Het motto is allemaal ‘een klein beetje’ en dat de mensen energie krijgen van het vrijwilligerswerk. Daar hoopt Maarten op. En dat gekoppeld aan werkzaamheden waar mensen goed in zijn. "We moeten het samen doen. Dan is het heel fijn dat er mensen zijn die hun verantwoordelijk nemen."

 

Meer veranderingen in bestuur

Er komt niet alleen een nieuwe voorzitter maar in de personen van Michiel Toebes en Patrick van Barneveld ook een nieuwe secretaris en penningmeester. "Want het draait natuurlijk niet alleen om mij", geeft Maarten aan. Hij krijgt een financieel gezonde, florerende club overgedragen maar sportief is dat een ander verhaal. BVV Borne degradeerde vorig seizoen naar de vijfde klasse. "Je moet niet vergeten dat veel oudere spelers gestopt zijn. We hebben nu een piepjong team. Dat moet je ruimte en tijd geven." Hoewel ze van twee verschillende generaties zijn verschillen Maarten en Bert niet heel veel in de manier waarop ze naar de club kijken. "Het gaat ook niet alleen om het eerste, het is de hele vereniging. Maar uiteindelijk is het eerste wel het vlaggenschip. Je moet er de focus op houden, maar het begint bij de jeugd", vindt Maarten. " We moeten ervoor zorgen dat we een goede opleiding hebben, goede trainers er op hebben staan. Dat de spelers zich goed kunnen ontwikkelingen. Dat we een duidelijke visie hebben."

 

Bindende factor

En de jeugd moet ook op later leeftijd binding houdt met de club. "Dat is weer het verhaal van het sociale karakter", constateert Maarten. "Als ik kijk naar mijn sociale contacten. Veel van mijn vrienden zitten hier ook allemaal bij de voetbal. Als je dan kijkt naar onze eigen kinderen. Dan zie je dat die met elkaar allerlei dingen doen. Maar de bindende factor is voetbal."

"Ik heb er veel vertrouwen. We krijgen veel hulp van iedereen. Dat is de basis." (PB)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Achilles'12 wint Richard Bertelink Memorial

Onder welhaast perfecte weersomstandigheden heeft Achilles'12 de 11e Richard Bertelink...
18-08-2024

‘Beachhandbal is in de zomer toch wel erg leuk’

Beachhandbal wordt steeds populairder. Vooral tijdens de zomer zie je steeds meer mensen meedoen...
17-08-2024

Ronde van Borne voor groot en klein

Op donderdag 22 augustus om 15.45 uur is het weer zo ver, dan starten de fietsraces van de Ronde...
10-08-2024

Seizoensaftrap met Richard Bertelink Memorial

NEO organiseert aanstaande donderdag 15 en zaterdag 17 augustus de de ‘Richard Bertelink...
08-08-2024

Gestrand op de Duitsers

De kwartfinale werd het laatste station op de olympische reis van beachvolleyballers Stefan...
06-08-2024

Zilver voor Marianne Vos

Marianne Vos heeft zondag haar derde olympische medaille gewonnen. De Nederlandse wielrensters...
04-08-2024