Horeca vacaturesHoreca vacatures voor starters: waar moet je op letten?

Een baan vinden die bij je niveau en gewenste uitdaging niveau past kan nog best lastig zijn, zeker in de horecasector. Dit komt omdat de horeca veel diverse banen te bieden heeft: van receptiewerk tot fulltime kok, je kan er van alles doen. Of je nu een student bent die een bijbaan zoekt in de horeca of een afgestudeerde horeca student, het is belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het zoeken van een geschikte horeca vacature. In deze tekst geven we daarom vier tips waar je op kan letten bij het zoeken naar een eerste horeca baan.

 

Type horecagelegenheid

Voordat je overweldigt wordt door het aanbod voor de vacatures van een horeca bijbaan is het een goed idee om eerst eens te bedenken waar je graag zou willen werken. De horeca sector beslaat namelijk een breed scala aan bedrijven: van fastfoodrestaurants tot een klein cafeetje. Elke soort horecagelegenheid brengt ook weer zijn eigen werkomgeving en eisen met zich mee, die je zal moeten overwegen. Bedenk dus van tevoren waar je je comfortabel zou voelen om te werken, welke vaardigheden je wilt ontwikkelen en vooral ook welke functie je zou willen vervullen. Bij een chic restaurant zal je bijvoorbeeld verfijnde service moeten kunnen leveren terwijl een fastfood omgeving weer andere eisen kan stellen. Afhankelijk van je wensen kan je de juiste selectie maken tussen de vacatures.

 

Functievereisten en vaardigheden

Nadat je hebt bedacht in welke richting je van de horeca zou willen werken, kan je gaan nadenken over de functievereisten en benodigde vaardigheden. Als je voor het eerst gaat werken in de horeca, start je vaak met een simpele functie als afwasser of keukenhulp. Lees de vacatures goed door en vooral ook welke vaardigheden van je worden verwacht. Vaak worden er ook trainingen aangeboden door de werkgevers, maar basisvaardigheden als klantvriendelijkheid en communicatie zijn wel een vereiste. Als je nog niet bepaalde vaardigheden bezit, kan je bijvoorbeeld meer focussen op de vacatures die trainingen aanbieden.

 

Werkomstandigheden en roosters

De horeca is een hele gezellige maar ook zware sector door de onregelmatige werktijden en soms ook lange werkdagen. Daarom is het verstandig te overwegen of je bereid bent om in de avonden en op feestdagen te werken bijvoorbeeld. Bekijk dus goed welke beschikbaarheid er volgens de vacature van je wordt gevraagd. Er zijn ook horecagelegenheden die flexibele roosters bieden, wat fijn is als je een student bent. Ook kan je controleren of de werkgever bereid is je rooster aan te passen naar je persoonlijke situatie.

 

Groeimogelijkheden en carrièreperspectieven

Als je wilt werken in de horeca, en begint met een startfunctie, is het goed om te kijken naar de groeimogelijkheden bij het bedrijf. Dit zijn vragen die je bij je sollicitatiegesprek bijvoorbeeld kan stellen, waardoor je meteen ook interesse in het bedrijf toont. Veel werkgevers waarderen namelijk werknemers die ambitieus zijn en bereid zijn nieuwe dingen te leren. Op deze manier weet de werkgever of jij past bij de vacature en weet jij of de baan is waar je naar zoekt.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!