RechtsbijstandverzekeringWaar moet je op letten bij de rechtsbijstandverzekering?

Een verzekering afsluiten is waarschijnlijk niet iets wat je dagelijks doet. Gelukkig niet, want voor veel mensen is het niet het leukste klusje dat er bestaat. Toch is het verstandig om wel de nodige verzekeringen af te sluiten. Zeker met een rechtsbijstandverzekering, bijvoorbeeld, kun je jezelf goed beschermen tegen een financiële tegenvaller. In dit artikel vertellen we je meer over waar je op moet letten bij het afsluiten van zo’n verzekering.

 

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Laten we beginnen bij het begin. Want wat is een rechtsbijstandverzekering precies? Met deze verzekering zorg je ervoor dat je zowel juridisch als financieel de bijstand krijgt die je nodig hebt wanneer je verwikkeld raakt in een conflict. Zo krijg je een jurist aangewezen door je verzekeraar die probeert het conflict tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Ook kun je vergoedingen krijgen voor kosten zoals proceskosten en schadevergoedingen.

 

De dekking

Een van de belangrijkste dingen om op te letten bij het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering, is het dekkingsniveau. Goed om te weten is dat je met de basisdekking niet bij alle conflicten van rechtshulp verzekerd bent. Wil je bijvoorbeeld bijstand ontvangen bij een conflict dat is ontstaan in het verkeer? Dan dien je een aanvullend pakket voor verkeersrechtsbijstand af te sluiten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld conflicten die op de werkvloer ontstaan. Let bij het afsluiten van een verzekering dus goed op waar je wel en niet voor verzekerd bent.

 

De premie

Iets anders om op te letten bij het afsluiten van een verzekering voor rechtsbijstand is natuurlijk de premie. Je wilt tenslotte voorkomen dat je te veel betaalt. Doe dus goed je huiswerk en leg de verzekeringen van verschillende verzekeraars naast elkaar. Vergelijk de premies en probeer op die manier te achterhalen wat de beste deal is.

Maar let op: een lage premie is niet alles! Als je een lage premie betaalt maar een slechte dekking ontvangt, dan kun je op de lange termijn alsnog duur uit zijn. Krijg je namelijk een keer te maken met kosten die niet onder de dekking van je verzekering vallen, dan ben je vaak meer geld kwijt dan je bespaard hebt door voor een lagere premie te kiezen.

 

Wachttijd

Een aspect van de rechtsbijstandverzekering die we bij weinig andere verzekeringen terugzien, is de wachttijd. Dit is een periode na het afsluiten van de verzekering waarin je niet verzekerd bent voor conflicten. Stel dat je een maand geleden een verzekering met een wachttijd van 3 maanden hebt afgesloten en nu te maken krijgt met een juridisch conflict. Bij veel rechtsbijstandverzekeringen zul je voor dit conflict niet verzekerd zijn.

Een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd bestaat wel. Bij zo’n verzekering kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je tijdens de wachttijd gebruik kunt maken van rechtshulp on demand. Dat is rechtshulp via je verzekeraar waar je vaak minder voor betaalt dan rechtshulp normaal kost.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!