Een muzikale zomeravond
RICCIOTTI ENSEMBLE SPEELT WEDEROM IN OPENLUCHTTHEATER HERTME

Een muzikale zomeravond

Het is vandaag hun vierde optreden. De drieënveertig jonge musici van het Ricciotti Ensemble zijn onvermoeibaar. Terwijl ze ontspannen wachten op het gras, stroomt al vroeg het zomers geklede publiek binnen. Jonge kinderen schuiven naast hun ouders op de houten banken. De ouderen installeren zich op een meegebracht, zacht stoffen kussentje vooraan op de bankjes. Het orkest is bekend met dit theater; ze hebben er meermaals in de zomer een gratis toegankelijk optreden verzorgd.

 

Overal en voor iedereen

Al vroeg vertrok het orkest vanmorgen uit Utrecht om met de bus naar Ter Apel te reizen. Er stond een optreden in het AZC gepland. Na deze sessie reisde het Ricciotti naar Almelo om daar vervolgens ook de bewoners van het AZC van muziek te laten genieten. “Muziek is overal en voor iedereen”, legt Mark Sentenie, verantwoordelijk voor de marketing, uit. Soms gaan we naar het publiek 'thuis'. “Iedereen heeft recht op muziek. Dat doet wat met je.” Na de sessie in Almelo hebben de musici spontaan, ongepland, gespeeld op het Rheineplein. Om vervolgens op een heerlijke ouderwetse zomeravond in Hertme op te treden, daar waar het publiek naar hen toekomt.

 

Ierland en Dierland

Met één letter verschil worden op een speelse manier verschillende arrangementen met dieren en Ierse folk in de hoofdrol uitgevoerd. Wie meermaals naar de optredens van dit ensemble is geweest, herkent de muzikale handtekening: laagdrempelige klassieke muziek gelardeerd met woordspelingen, spelletjes en onverwachte speelplekken. Terwijl twintig blazers en bassen een arrangement speelden, liepen drieëntwintig violisten in ‘pinguïnpas’ door het openluchttheater. De muziekstukken zijn onder andere van de hand van dirigent Douwe Nauta. “Ik heb getracht bekende klassieke composities te bewerken met Ierse muziek.” Dit was niet terug te vinden in een subtiel gespeeld stuk van Mendelssohn, maar het kwam meerdere malen duidelijk naar voren; vooral als de altviolist Séamus Hickey speelde.

 

‘Spelen voor de muizen’

Telkens werd in een korte inleiding verwezen naar een diersoort. Het duidde op een relatie tussen dier en muziek. Maar soms is er niets te vinden en dan wil je het toch laten horen, zoals het bijzonder virtuoze vioolspel. “We spelen het voor de muizen”, was de uitleg door de klarinettiste. Het was muisstil in het Openluchttheater.

 

De helft van het Ricciotti Ensemble bestaat uit studenten die het conservatorium volgen. De andere helft zijn fanatieke hobbyisten. Een gouden combinatie. Het Ricciotti bestaat al vijftig jaar. De musici wisselen, immers het bestaat uit jongeren. Het leeftijdsverschil is doorgaans maximaal vijftien jaar. De nadruk ligt op klassieke muziek, maar die weten ze deze avond uitstekend te combineren met jazz en Ierse folk. Een rustige opbouw met saxofoon, fagot en klarinet werd voorzichtig aangevuld met gitaar en bas. Subtiel werden de drums met een Iers ritme ingezet om vervolgens weer met jazzklanken van de klarinet gecombineerd te worden. Spelen met muziekstijlen is kenmerkend voor Ricciotti.

 

‘Lekker los’

“Het is de vijfde keer dat ik ze zie en hoor spelen”, verwoordt een enthousiaste Marianne Rijsman uit Delden. Ze is een liefhebster van klassieke muziek. “Het is iedere keer weer leuk als ik ze bezoek.” Dit keer heeft ze haar buurvrouw Wiesje Mourits meegenomen. Het is voor haar de eerste keer dat zij de groep ziet spelen. Zij geniet ook vooral van de losse, speelse manier van spelen door de jongeren. Ook het contact en de interactie met het publiek waarderen ze beiden. “Het is allemaal zo lekker los”, zeggen de dames. (YD/RH)

 

reageren op deze pagina

Ricciotti Ensemble

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Liesbeth Hassink stopt als directeur...

Liesbeth Hassink stopt aan het eind van deze maand als directeur van het Bussemakerhuis. Ze...
01-08-2024

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024