Zwolle ziet potentie voor 2 tot 3 windturbines in Borne
GEVOLG VAN HET NIET INSTEMMEN MET PROGRAMMERINGSAFSPRAKEN

Zwolle ziet potentie voor 2 tot 3 windturbines in Borne

De provincie heeft bepaald dat op Borns grondgebied maximaal 40 GWh aan windenergie mag worden opgewekt. Dit komt neer op twee tot drie windmolens, afhankelijk van de hoogte. Het is het gevolg van het niet instemmen met de programmeringsafspraken voor windenergie in het deelgebied Haaksbergen, Hof van Twente, Hengelo en Borne. Volgens deze afspraken zouden er in de gemeente Borne geen windturbines geplaatst worden, maar zou Borne impliciet akkoord gaan met windmolens bij knooppunt Buren, in Hof van Twente en Hengelo maar dicht bij Bornse woonwijken. Dit ging de meerderheid van de gemeenteraad echter te ver, waardoor de deal niet werd ondertekend.
 

Rest-gebied

Het risico hiervan was dat Borne, net als andere gemeenten die geen programmeringsafspraken met Zwolle wilden maken, als ‘restgebied’ zou gelden, waarin windturbines geplaatst zouden worden om aan de totale doelstellingen voor Overijssel te voldoen, voor zover de gemaakte programmeringsafspraken niet toereikend zouden zijn.


Op 16 juli heeft Gedeputeerde Staten het definitieve provinciale windbeleid vastgesteld, waaruit blijkt dat Zwolle in principe twee tot drie windturbines in Borne zou willen faciliteren. Dit aantal is gebaseerd op eerdere studies. Het lijkt erop dat alleen een klein gebied aan de noordwestkant van de locatie Elhorst-Vloedbelt in Zenderen voor windmolens op Borns grondgebied geschikt is.
 

Opengesteld vanaf 15 oktober voor initiatieven 

Het college van Gedeputeerde Staten gaat het voorkeursgebied in Borne op 15 oktober 2024 openstellen voor initiatiefnemers. Concrete verzoeken kunnen tot 15 februari 2025 ingediend worden. Hoe de procedure verder gaat en welke rol de gemeente heeft bij de procedure is nog onduidelijk en onderwerp van gesprek tussen Zwolle en Borne. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Martin Tikken — 03 aug 2024
Door niet in te stemmen met de programmeringsafspraken heeft de Bornse raad dit besluit van gedeputeerde staten over zich zelf afgeroepen. Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. Onze onstilbare honger naar energie slurpende apparaten is gigantisch. Voorstanders van kernenergie fantaseren over een “ mini centrale “. Een fantasie de nooit werkelijkheid zal worden, gewoon om de simpele reden dat er geen koelwater in Borne aanwezig is. Grootschalig Zon op land betekent een onaanvaardbare vervuiling van ons landschap. Dus we ontkomen ( voorlopig) niet aan windenergie. Of:….
We moeten ons energie verbruik drastisch verminderen! Ik noem 1 voorbeeld : Bomen inplaats van airco’s,. Wie doet een volgende suggestie!
Hennie Nijhuis — 03 aug 2024
80 tot 90 procent van de bewoners is faliekant tegen het plaatsen van die moordpalen in Twente. Ons o zo mooie Twente. En dan worden ze ook nog eens 280 meter hoog. In Deventer zijn ze 120 meter hoog en kun je ze al van 8 km. afstand zien draaien. En over 25 jaar zit je met een boel chemisch afval
Paul Cohn — 03 aug 2024
Jammer dat BorneBoeit niet eerlijk vermeldt dat de 2 windturbines "ter illustratie" een bezoek betrof van een groot aantal enthousiaste inwoners van Borne aan Bürgerwindpark+Hollich+Sellen langs de Duitse B54, 3,1 km van Steinfurt. www.windpark-hollich.de/
Deelnemers aan die excursie -georganiseerd door wijkorganisatie Letterveld/Kerkedennen- dachten veel positiever over ‘windturbines dicht bij woonhuizen' dan Dirk nu -ruim 6 jaar later- in zijn commentaar op Gedeputeerde Staten van Overijssel suggereert... www.borneboeit.nl/60863/nieuws/windmolens-in-steinfurt-maken-indruk
dirk — 01 aug 2024
De provinciale staten is een orgaan van volksvertegenwoordigers van een provincie, d.w.z. worden gekozen door de inwoners van een provincie en dienen de belangen van diezelfde inwoners dan ook te behartigen. Het orgaan gedeputeerde staten ( zeg maar het college) wordt gekozen door de leden van de provinciale staten, ofwel de volksvertegenwoordigers. Deze 2 organen lijken zich niets aan te trekken van de wens van veel inwoners van Overijssel (de mensen door wie zij direct danwel indirect zijn gekozen!) om terughoudend te zijn met het aantal windturbines en de locaties. De vraag is dan ook gerechtvaardigd wiens belangen hier nu eigenlijk worden gediend???
Marko Zwier — 31 jul 2024
Als het uit eindelijk komt en niet ergens anders. Laten ze dan ook betalen dik betalen aan Borne met een stevig bedrag elk jaar.

Vrijwilligers Floralia helpen vrijwilligers...

Op deze zonnige middag zijn verschillende leden van Floralia volop bezig in de kleurrijke tuin...
28-07-2024

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024

BTKzorg wordt Twentse Huishoudelijke Hulp

De overname van BiOns door Thuisgenoten/BTKzorg is afgerond en formeel goedgekeurd door de...
15-07-2024

Onderzoek over positieve gezondheid in Borne

ADVERTORIAL. Gemeente Borne wil graag weten hoe verbonden jij je voelt met Borne en samenleving...
11-07-2024

Aan de slag met het gemeentehuis

Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie...
11-07-2024

Standbeeld voor Wout Weghorst?

“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat...
09-07-2024