Eerste modulaire woningen geplaatst
24 FLEXWONINGEN AAN TICHELKAMPWEG BEGIN NOVEMBER BEWOONBAAR

Eerste modulaire woningen geplaatst

Deze week worden aan de Tichelkampweg de eerste tijdelijke woningen in Borne geplaatst. De 24 appartementen staan er binnen een paar dagen. Na de bouwvak wordt het drielaags complex afgebouwd en de verwachting is dat de eerste huurders per 1 november hun intrek kunnen nemen in de 55 m² en 42 m² grote appartementen. De woningen staan er in principe voor 15 jaar en zijn daarna eventueel demontabel en verplaatsbaar.
 

'Hard nodig'

Wethouder Arthur Lammers: “Ik vind het geweldig! Ontzettend spectaculair dat er in een week 24 woningen verrijzen. En dat is ook hard nodig.” Er zijn bij de woningcorporatie 500 reacties binnengekomen voor de driekamerappartementen en 300 voor die met één slaapkamer. Lammers: “Dat geeft wel aan hoe noodzakelijk het is dat we blijven bouwen. Ook dit soort woningen die betaalbaar zijn.” De huurprijs ligt rond de 640 euro per maand.
 

Vaak moeizaam proces

Het proces om tot locaties te komen voor flexwoningen ging in Borne beslist niet zonder slag of stoot. Ook rond de Tichelkampweg waren er bezwaren van omwonenden. Eric Markvoort, bestuurder van Welbions: “Dit is toch de toekomst. Er wordt steeds meer in de fabriek gebouwd, zodat het op de bouwplaats heel snel kan gaan. Dat de woningen bovendien demontabel zijn, is voor ons echt een uitkomst. Stel dat ze over een aantal jaren niet meer nodig zijn, wat je je nu haast niet kunt voorstellen, dan ben je flexibel om ze elders te plaatsen, in een ogenschijnlijk eenvoudige procedure.” Maar zo eenvoudig gaat het meestal niet. “Het is toch teleurstellend dat dit soort projecten zo moeizaam van de grond komen. We kennen allemaal mensen die dringend op een woning wachten, maar in onze eigen omgeving willen we ze niet hebben. Blij dat er ook projecten zijn, zoals hier, die toch doorgaan.”
 

Gebouwd in Estland

Thimo365 bouwt en levert de woningen. Dit is voor hen het derde project met dit type appartementen. In Brummen en Enschede staan ze al. De woningen worden gebouwd in de fabriek in Estland. Alles draait om snelheid. “In Estland hebben we nu een capaciteit van 250 wooneenheden, maar we kunnen vrij snel opschalen naar 500,” vertelt Chris de Groot, directeur van Thimo365. “Er is bovendien veel knowhow in Estland en er zijn arbeidskrachten.” Afgelopen woensdag werden de Bornse woningen ingescheept om naar Nederland gevaren te worden. Zes per dag worden er vervolgens naar de Tichelkampweg vervoerd. Daar wordt het geheel trapsgewijs opgebouwd.
 

De appartementen zijn van een veel hogere kwaliteit dan de zogenaamde ‘containerwoningen’. “Niet te vergelijken,” vinden ze bij Thimo365. De woningen zijn niet groot, maar wel compleet en netjes afgewerkt. Vanwege de nabijheid van het spoor is er extra aandacht besteed aan geluidswerende maatregelen.
 

Chris de Groot ziet een grote behoefte aan dit soort projecten. “Straks ook voor ouderen. Zij willen graag in de wijk blijven wonen en je ziet steeds vaker dat er in bestaande wijken, of in de nabijheid van zorginstellingen, ruimte wordt gevonden voor modulaire bouw, specifiek voor deze doelgroep.”
 

Volgende locatie: Bornerbroeksestraat

De volgende locatie voor flexwoningen in Borne is het terrein aan de Bornerbroeksestraat. Daar zouden 80 tot 100 woningen geplaatst kunnen worden. Arthur Lammers: “We zijn in gesprek met Welbions en Twickel (de grondeigenaar), maar de plannen zijn nog prematuur. Ik hoop volgend jaar met een uitgewerkt plan te kunnen komen. En als dat er is, dan kan het snel gaan. Dat zie je hier aan de Tichelkampweg wel.” (AJ/RH/DdG)

 

Plaatsing flexwoningen Tichelkampweg

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Brand in schuur aan Hertmerweg

Rond 21.10 uur vrijdagavond werd de brandweer opgeroepen voor een brand in een bijgebouw aan de...
19-07-2024

Gedwongen vliegles in Hertme

De twee jonge ooievaars in het nest in het retentiegebied in Hertme hadden van pa en moe al af...
15-07-2024

Oudere dame overvallen in woning

In de nacht van woensdag 10 op donderdag 11 juli is een oudere dame overvallen in haar woning...
11-07-2024

Nieuwe naam voor Fysiotherapie ’t Dijkhuis

Fysiotherapiepraktijk Gezondheidscentrum ’t Dijkhuis gaat voortaan verder onder de naam...
01-07-2024

Containerbrand aan de Cuba

De brandweer werd maandagmiddag opgeroepen voor een melding aan de Cuba. Ter plekke bleek brand...
24-06-2024

De drijfveer van Sander Borst

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
23-06-2024