Vijfde (!) Olympische Spelen voor Marianne Vos
25-07-2024
WIELRENSTER UIT BORNE KNOKTE ZICH TERUG NAAR DE TOP

Vijfde (!) Olympische Spelen voor Marianne Vos

Volleyballers Stefan Boermans en Florien Reesink zijn inmiddels in Parijs aangekomen voor hun allereerste Olympische Spelen, die vrijdag beginnen. Maar Borne heeft nog een topsporter binnen de gemeentegrenzen, en niet zomaar een. Voor wielrenster Marianne Vos is het al de vijfde (!) keer dat ze onder de olympische ringen mag laten zien wat ze waard is. Slechts enkelen deden haar dat na, en dan heb je het over sportlegendes zoals Sven Kramer en Anky van Grunsven.

 

Tegen de verwachting in

De 37-jarige Marianne Vos behoort al jaren tot de absolute top van de wielrenners. Haar zegelijst is schier oneindig met prijzen in zo’n beetje alle wielerwedstrijden die er maar zijn. Toch was het volledig tegen de verwachting in dat Marianne opnieuw naar de Olympische Spelen zou gaan. Vorig jaar onderging ze een zware operatie aan de bekkenslagader. “Heel ingrijpend,” vertelt haar vriendin Moniek Tenniglo. Het was zelfs de vraag of ze ooit weer kon terugkeren als profwielrenster. “Er was een lang traject van revalidatie nodig, maar dat is enorm voorspoedig verlopen.” Dit voorjaar knokte Marianne Vos zich weer helemaal terug naar de top.

 

Drive

“Voor mij is het soms ook een raadsel hoe ze het allemaal doet,” zegt Moniek, zelf ook een zeer verdienstelijke profwielrenster geweest. “Het is een combinatie van talent, drive en mentale weerbaarheid, denk ik. Ze heeft natuurlijk ook haar tegenslagen gehad, maar heeft zich altijd weer teruggevochten naar het hoogste niveau. Als je ziet hoe diep zij kan gaan…” klinkt het vol bewondering. “Ik denk dat je daar ook gewoon plezier in het fietsen voor moet hebben. Daar begint het allemaal mee.”

 

Twee keer olympisch goud

Marianne reed vele malen de grote wielerklassiekers, maar de Olympische Spelen blijven toch iets speciaals, zelfs voor de vijfde keer. Moniek: “Ik merk wel een bepaalde spanning nu het dichterbij komt. Iedere Olympische Spelen zijn uniek en er rijdt een heel select gezelschap. Het blijft bijzonder. Dat olympische vuur, dat is toch wel iets. Dat zit er wel in!” Bij de Spelen in 2008 in Peking won Marianne Vos goud op de puntenkoers bij het baanwielrennen. In Londen (2012) kreeg ze het goud omgehangen voor de wegwedstrijd.

 

Favorietenrol

Zondag 4 augustus rijden de vrouwen hun wegwedstrijd in Parijs. Nederland behoort beslist tot de topfavorieten. Behalve Marianne Vos, bestaat het Nederlandse team uit Lorena Wiebes, Demi Vollering en Ellen van Dijk. “Een heel sterk team. Het doel is om goud te halen voor Nederland. Ze rijden echt als team, en wie er uiteindelijk met goud naar huis gaat is van ondergeschikt belang. Ieder van hen zou het kunnen zijn, helemaal afhankelijk van hoe de rit verloopt.”

 

Moniek gaat mee naar Parijs en kijkt uit naar de wedstrijd. “De route gaat door de binnenstad van Parijs en eindigt bij de Eiffeltoren. Het wordt vast een prachtige wedstrijd om naar te kijken!” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Achilles'12 wint Richard Bertelink Memorial

Onder welhaast perfecte weersomstandigheden heeft Achilles'12 de 11e Richard Bertelink...
18-08-2024

‘Beachhandbal is in de zomer toch wel erg leuk’

Beachhandbal wordt steeds populairder. Vooral tijdens de zomer zie je steeds meer mensen meedoen...
17-08-2024

Voorzitterswissel bij BVV Borne

Hij is voor eeuwig met BVV Borne verbonden. Niet alleen omdat Bert Bosman na maar liefst 25 jaar...
14-08-2024

Ronde van Borne voor groot en klein

Op donderdag 22 augustus om 15.45 uur is het weer zo ver, dan starten de fietsraces van de Ronde...
10-08-2024

Seizoensaftrap met Richard Bertelink Memorial

NEO organiseert aanstaande donderdag 15 en zaterdag 17 augustus de de ‘Richard Bertelink...
08-08-2024

Gestrand op de Duitsers

De kwartfinale werd het laatste station op de olympische reis van beachvolleyballers Stefan...
06-08-2024