Expositie Frieda Waanders

AUG

07

AUG

28

Expositie Frieda Waanders

Oude Kerk

Kunstenares brengt marmeren ode aan klassieke grootmeesters in de Oude Kerk te Borne

 

Ze groeide op in een muzikaal gezin en kreeg klassieke muziek met de paplepel ingegoten, maar kunstenares Frieda Waanders uit Den Ham is de muziek pas later gaan waarderen. Zozeer zelfs dat ze nu een ode heeft gebracht aan drie absolute grootmeesters. In marmer, modern vormgegeven.

 

Stichting Vrienden Oude Kerk heeft Frieda Waanders bereid gevonden om haar marmeren borstbeelden te exposeren in de Oude Kerk te Borne op dezelfde data als:

  • Lunchconcerten op 7, 14, 21 en 28 augustus.
  • Stiftconcert op dinsdag 20 augustus

 

De expositie is vrij toegankelijk vanaf ca. 13.30 tot 15.30 uur. (Na afloop concerten)

 

Muzikale genen of niet, Frieda Waanders had al op jonge leeftijd voor zichzelf de conclusie getrokken dat daar haar toekomst niet lag. "Ik kom uit een muzikale familie en er was eigenlijk voortdurend klassieke muziek om me heen. Maar ik besefte al vrij snel dat mijn talent niet lag in het bespelen van een instrument. Mijn passie ligt meer bij beeldhouwen", zegt de Hammer kunstenares.

 

Op latere leeftijd kreeg ze toch steeds meer bewondering voor klassieke muziek. En besloot ze een ode te brengen aan drie van de grootste componisten. "Ik had in Italië een heel mooi stuk marmer gevonden, waar ik drie bustes uit kon halen. Zodoende kwamen daar na Bach later Beethoven en Mozart bij."

 

Speling met licht

Voor haar hommage koos ze heel bewust voor marmer. "Dat is nu eenmaal mijn favoriete materiaal. En Italiaans marmer is wat mij betreft het allermooist. Ik heb in Italië meerdere periodes aan een beeldhouwacademie gewerkt en daar gebruikten we veel marmer. Het heeft een speling met licht, dat is met geen enkele andere steensoort te vergelijken.” De drie marmeren borstbeelden maken deel uit van een expositie die vanaf 7 augustus 2024, samen met de abstracte schilderijen van de kunstenaar Anton Heyboer te bezichtigen is.

 

Bronzen versie

De borstbeelden zijn niet te koop. “De marmeren serie wil ik compleet houden. Wie weet krijgen ze ooit gezamenlijk een mooie plek. Maar omdat ik er toch vraag naar kreeg, heb ik ze gereproduceerd in brons en die exemplaren zijn wel te koop. Een ervan staat alvast naast het enige Bach-orgel in ons land, in de Grote Kerk in Dordrecht. En daar ben ik toch best wel trots op."

 

Op de website van Frieda Waanders is meer informatie te vinden over de borstbeelden.

 

Oude Kerk

Oude Kerkstraat 2

Borne

 

terug naar agenda
 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
Tips? Meld het ons Meld je tip