Ricciotti ensemble reist naar Ierland
SHAMROCK SHUFFLE MET ALTVIOLIST SÉAMUS HICKEY

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland als Ierland. Samen met de Ierse altviolist Séamus Hickey dompelt het straatsymfonieorkest zich onder in de wereldberoemde Ierse muziekcultuur. Op 6 augustus vindt er een optreden plaats in Hertme bij het Openluchttheater dat gratis toegankelijk is en waarbij iedereen welkom is. Aansluitend aan de Nederlandse tour wordt in Ierland gespeeld.
 

Bewoners van een AZC, mensen met een verstandelijke beperking of willekeurige treinreizigers op het station: het Ricciotti ensemble speelt overal en voor iedereen. Dit neemt het orkest heel letterlijk en gaat daarom jaarlijks ook naar het buitenland. Een van de redenen om dit jaar naar Ierland te gaan is de diverse en eeuwenoude Ierse muziekcultuur. De volksmuziek, waarin een belangrijke rol voor dans is weggelegd, klassieke- én popmuziek uit Ierland vormen de basis voor de Shamrock Shuffle.
 

Breed scala aan Ierse klanken
Het Ricciotti speelt onder meer twee klassieke werken van de Ierse componist Charles Villiers Stanford: Oedipus Rex Prelude, gebaseerd op Sophocles' tragedie, en zijn zesde rapsodie, waarin Séamus Hickey soleert. Verder staat Irish trad op het programma, zoals het lied Oro Se Do Bheatha Abhaile, dat onder meer in de strijd tegen de Britse overheersing werd gezongen. Ook muziek van twee van de bestverkopende artiesten ter wereld, U2 en Enya, beiden uit Ierland, kunnen uiteraard niet ontbreken op het repertoire.
 

Solist Séamus Hickey
Seamus Hickey groeide op met Ierse volksmuziek en studeerde later ook klassiek altviool aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij was gast-aanvoerder bij Amsterdam Sinfonietta, soleerde met het RTÉ Concert Orchestra en won meerdere prijzen als solist, waaronder met zijn Sonoro Quartet. Tijdens Ricciotti's Shamrock Shuffle is Hickey onder meer te horen in modern werk voor altviool en orkest van Garth Knox, maar ook in een nocturne van John Field.
 

Ricciotti ensemble
Met het motto ‘overal en voor iedereen’ speelt het Ricciotti ensemble al meer dan 50 jaar live symfonische muziek in binnen- en buitenland, onder meer in gevangenissen, vluchtelingenkampen en verzorgingstehuizen. Het enige straatsymfonieorkest van Nederland, dat bestaat uit 43 jonge musici tussen de achttien en dertig jaar, brengt op deze manier muziek naar zoveel mogelijk mensen toe die hier normaal gesproken niet of nauwelijks mee in aanraking (kunnen) komen. Het Ricciotti speelt niet alleen overal, maar ook zoveel mogelijk verschillende soorten muziek. Alles komt voorbij: van klassiek en jazz tot pop en rock. Tijdens Ricciotti’s Shamrock Shuffle verzorgt het orkest in dertien dagen optredens op diverse locaties in Nederland en Ierland.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024

Hoe ervaren wij de natuur?

De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het...
04-06-2024