Het gemeentehuis aan het Rheineplein wordt door de ambtelijke en bestuurlijke organisatie verlaten zodra de aanbouw bij het Kulturhus klaar is. De bedoeling was om tegen die tijd al vergevorderde plannen te hebben voor de herontwikkeling van het oude gemeentehuis, maar dat schoot – tot ongenoegen van de gemeenteraad – niet erg op. Tijdens de eerste raadsvergadering van wethouder Arthur Lammers kreeg hij meteen de wind van voren. “De raad had gelijk”, vindt Lammers, en dus werd er alsnog meteen vaart achter gezet. Maar wel met de nodige zorgvuldigheid.
Opties
“Vanwege de ligging en omvang is het gemeentehuis beeldbepalend. Herontwikkeling biedt grote en unieke kansen om het centrum een positieve impuls te geven, maar het moet wel op een zorgvuldige manier gebeuren.” Er zijn nu vier ontwikkelrichtingen bepaald waarover in de loop van het najaar met de gemeenteraad en samenleving wordt gesproken. Het gebouw zou kunnen blijven staan en alleen een andere bestemming krijgen, of er kan op dezelfde locatie nieuw gebouwd worden. In beide gevallen heeft dat de minste ruimtelijke effecten op de omgeving.
Een derde optie is het gebouw slopen en op een andere plek – bijvoorbeeld waar nu het park is – nieuw bouwen. En tenslotte kan nog besloten worden te slopen zonder nieuwbouw. “Je zou daarvoor kunnen kiezen om op die manier een grote open ruimte te creëren, met veel groen en misschien water. Maar we moeten ons wel realiseren dat dit de duurste optie is.” De bedoeling is dat begin volgend jaar uit deze vier mogelijkheden een ontwikkelrichting gekozen wordt.
Peiling via BornePanel
De gemeente gaat zelf het oude gemeentehuis niet herontwikkelen en is dus afhankelijk van wat projectontwikkelaars ervoor voor plannen hebben. Er zijn wel een aantal criteria geformuleerd waaraan plannen moeten voldoen. Daarbij gaat het naast ruimtelijke en duurzaamheidseisen om een invulling waaraan behoefte is, zoals bijvoorbeeld betaalbare woningen, maar ook verblijfsrecreatie, horeca of een zorggerelateerde invulling. Verder moet het bijdragen aan de leefbaarheid van het centrum en rekening houden met de wensen van de gemeenschap.
Met betrekking tot dat laatste zijn al een handjevol suggesties aangedragen tijdens de ‘Bornse Dromen Dagen’, maar de gemeente wil de meningen breder ophalen via een enquête met het BornePanel. Begin volgend jaar moet dit allemaal landen in een definitieve ontwikkelrichting waarbinnen een project moet passen. En dan is het maar afwachten welke ontwikkelplannen er uit de markt komen. “We sluiten op voorhand niets uit”, aldus Lammers. (AJ)
Bovenste foto in de tekst © Dirk de Graaf
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
,met ruimtes voor de denksporten plus twee ruimtes voor biljart en inloop kamer voor een kopje koffie..
Bovendien een sport ruimte voor oefeningen van 55 plussers .Daarnaast een start ruimte voor alle culturele inspanningen in BORNE .Overige ruimte voor kleine woningen voor 50 plussers.