“Moeten we dan een standbeeld plaatsen voor Wout Weghorst? Afhankelijk van het resultaat morgen natuurlijk”, grapte Bastian Drees (Borne-Nu) tijdens de raadsvergadering dinsdagavond bij wijze van verhelderende vraag aan de fractie van GrLi/PvdA over de door hen ingediende motie om topsport beter zichtbaar te maken. De partijcombinatie bracht het idee naar voren tijdens de discussie over de kaderstelling. Het achterliggende idee is dat het ongekend grote aantal Bornse topsporters een rol zou kunnen spelen in het stimuleren van sportdeelname. Een ‘sympathiek initiatief’ dat breed gesteund werd door de gemeenteraad, zeker nadat wethouder David Vermorken aangaf in gesprek te willen gaan met partners als de Adviescommissie Sport en het Sportgala om het idee verder uit te werken. Het initiatief werd breed gesteund, mede omdat het niet direct geld lijkt te gaan kosten.
Geen geld
Een beetje exemplarisch voor wat er tijdens de Algemene Beschouwingen gebeurde. Het verhaal is bekend: er zijn grote financiële onzekerheden en Borne stevent af op het ‘ravijn’ in 2026, waarin het Rijk grote kortingen heeft aangekondigd op de inkomsten van de gemeenten. Het devies is nu om af te maken waaraan begonnen is en vooral een ‘pas op de plaats’ te maken als het gaat om nieuwe plannen. Eerst maar even afwachten wat er gaat gebeuren in de wereld en met de nieuwe regering, maar wel alvast nadenken over bezuinigingsrondes als het zwarte scenario zich daadwerkelijk gaat voordoen.
Normaal gesproken worden er allerhande moties en amendementen ingediend tijdens de Algemene Beschouwingen om dit of dat te steunen, dan wel nieuw beleid af te dwingen. Nu dus niet, want er is geen geld en straks helemaal niet meer. Een motie van GB90 om extra geld voor ambtelijke capaciteit op Jeugdzorg haalde het dan ook niet, mede omdat de ambtelijke organisatie had aangegeven dat niet nodig te hebben.
Steun voor kleine maatschappelijke initiatieven
Wat het wel haalde was een motie van GB90 om een nieuw plan voor te leggen om de middelen ter bestrijding van energiearmoede op tijd uit te geven. Dat geld ligt op de plank en als het door Borne niet wordt uitgegeven, moet het terug naar Den Haag.
Van dezelfde partij kwam een motie om eens te kijken naar de indexatie van subsidies aan kleine maatschappelijke initiatieven. Die krijgen al jaren hetzelfde, terwijl ook voor hen de kosten de laatste tijd flink zijn gestegen. Een beetje analoog aan de noodoproep vanuit de evenementen vroeg Karin Scholten (foto in de tekst) ook voor deze, meestal vrijwilligersorganisaties, aandacht. De gehele gemeenteraad steunde haar daarin. Misschien ook wel omdat het de gemeente niet direct een scheur in de broek oplevert. Wethouder Arthur Lammers wist te melden dat van de 2,8 miljoen aan arrangementsubsidies er 2,7 miljoen naar de ‘grote jongens’ als Kulturhus en Wijkracht gaat, waarvoor wel jaarlijks rekening wordt gehouden met kostenstijgingen. De rest is dus een beetje ‘klein bier’, maar volgens Karin Scholten wel heel erg waardevol voor de samenleving.
En verder is het vooral behoedzaam opereren, geen wilde dingen doen en maar even de kat uit de boom kijken. En die bezuinigingen komen eraan. “Moeilijke keuzes, die pijn gaan doen”, waarschuwde burgemeester Jan Pierik alvast. (AJ)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.
Overdreven voorstel en snel weer intrekken