Aan het begin van de zondagavond stond Salif Keïta, ook wel de "Gouden stem van Afrika" genoemd, met zijn 10- koppige band, voor de derde keer in het Openluchttheater van Hertme nog te zingen op het bekende Afrikaanse ritme met die bijzondere klanken. Het was volop genieten voor het enthousiaste publiek. Dit alles is te danken aan de inzet van Rob Lokin die al ruim drie decennia als programmeur betrokken is bij het Afrika Festival. Deze avond staat Lokin zelf in de spotlights. Hij is door Zijne Majesteit de Koning benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Uit handen van burgemeester Jan Pierik ontving de verbouwereerde en bescheiden Lokin de bijbehorende versierselen.
Lokins grote liefde voor Afrikaanse muziek
Rob Lokin is bij velen bekend als huisarts in Borne. De liefde voor de Afrikaanse muziek is ontstaan in de jaren 1976-1980 toen hij als tropenarts werkte in een ziekenhuis in Kameroen. Hij raakte na terugkomst in Nederland betrokken bij het Afrika Festival Hertme. Rob heeft inmiddels zo’n dertig jaar lang voor dit bekende festival een aansprekend programma samengesteld. Het Afrika Festival is van onschatbare betekenis geworden, zowel nationaal als internationaal. Uit heel Europa bezoeken jaarlijks duizenden mensen dit festival.
“Het is indrukwekkend hoe Rob het al die jaren voor elkaar krijgt om bekende artiesten én aanstormende talenten in Hertme op het podium te krijgen. Zijn gedegen voorbereiding, aandacht voor de muzikanten en zijn oprechte belangstelling voor de Afrikaanse cultuur waarborgen de kwaliteit van de deelnemers aan het festival”, verwoordt de burgemeester. Hij is een nadrukkelijke pleitbezorger om het evenement toegankelijk te houden voor het publiek; betaalbaar en laagdrempelig. Ook stelt hij al jaren zijn huis beschikbaar voor overnachtende muzikanten. Dit heeft hem de veelzeggende bijnaam ‘mon père adoptif’ (mijn adoptievader) opgeleverd.
In 2010 is hij bekroond met de Zilveren Anjer. “Rob is voor velen een inspirerende bruggenbouwer tussen mensen en culturen. Hij heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan een groter begrip en waardering voor de diversiteit van de culturele rijkdom van het Afrikaanse continent.” Onder luid applaus ontving Lokin in het bijzijn van zijn familie de onderscheiding. Het publiek begon spontaan te zingen voor hem en zijn vrouw Emmy. Zij vierden deze week ook hun 50-jarig huwelijks jubileum.
Ook tweede dag van Afrikafestival in Hertme groot succes
Met ruim 5.000 bezoekers was het festival op de zondag volledig uitverkocht. Dit was goed te zien toen halverwege de middag bij het optreden van ‘Y-Bayani and Baby Naa’ alle zit- en staanplaatsen van het hoofdpodium bezet waren. Alle hoofdjes bewogen vrolijk mee op de zomerse klanken van de band uit Ghana.
Het publiek van het Afrikafestival is trouw en de meesten komen elk jaar weer terug naar Hertme. Zo ook Niek en Nanda uit Groningen. Dit is alweer hun vijfde achtereenvolgende jaar. De eerste twee jaar met z’n beiden. Na de geboorte van hun dochtertje drie jaar geleden peinsden ze er niet over om het festival over te slaan en kwamen ze gewoon met z’n drieën. Inmiddels zij ze, met de jongste wereldburger in de draagzak, al met z’n vieren. Het festival is volgens Nanda ondanks de groei van het aantal bezoekers nog steeds heerlijk relaxed en gemoedelijk. Zo te horen gaan er voor hen nog vele jaren volgen. Vrienden van Niek en Nanda komen al 35 jaar naar het Afrikafestival.
Bananenbier en andere speciale producten
Bij de vele kraampjes was het gezellig druk en werd volop gezocht naar een Afrikaans kledingstuk, een mooi beeld of een kleurrijk masker. Dit maakt het Afrikafestival zo speciaal. Naast de muziek kun je je heerlijk onderdompelen in Afrikaanse sferen. Ook het eten en drinken is daarop afgestemd. Bij het kraampje met de speciaalbieren, ging menig bananen-, mango- en kokosnootbiertje over de toonbank.
Een vrouwelijk slot met een maatschappijkritisch geluid
Na de Koninklijke onderscheiding was het nog een uur genieten van Afrikaanse klanken met het uit Mali afkomstig vrouwencollectief Les Amazones d’Afrique. Ze komen op voor vrijheid van meningsuiting voor vrouwen, vrouwenrechten, en keren zich tegen geweld tegen vrouwen, tegen de verminkende excisie bij jonge meisjes, tegen het gedwongen huwelijk. Terwijl in het laatste uur van dit festival de songs van het nieuwste album ‘Vrouwen zijn aan het stikken; we willen dat ze kunnen ademhalen’ in het openluchttheater door de zangeressen gepresenteerd worden kijken de liefhebbers weer uit naar het volgend jaar.
De zesendertigste editie op 5 en 6 juli. “Dit jaar hebben dit weekend ruim 400 vrijwilligers het festival tot een succes gemaakt”, aldus de voorzitter. Daarnaast zijn afgelopen dagen nog vele vrijwilligers bezig geweest met de opbouw. De zoon van, de vanavond benoemde Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, is inmiddels zo enthousiast geworden dat hij meewerkt bij het programmeren van het Afrika Festival. Om het stokje in de toekomst te kunnen overnemen van zijn vader. (YD/KD/RH)
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.