Jong en oud genieten van Afrikafestival
JUBILEUMEDITIE VAN START IN WISSELENDE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Jong en oud genieten van Afrikafestival

De eerste dag van het Afrikafestival is alweer in volle gang. Met een lange rij voor de ingang komen bezoekers van heinde en ver naar Hertme om te genieten van de 35e editie van het festival. Rond twaalf uur zaten de eersten al aan het bier, te dansen op de muziek en kleding te kopen bij de vele kraampjes op het terrein.

 

Zo stond ook Nico van Kan op het terrein met een kraampje. Begonnen als bezoeker op het festival 33 jaar geleden, staat hij hier nu al 25 jaar met zijn eigen bedrijfje. “In januari zat ik een maand in Zimbabwe, en nu ben ik terug. Eén van mijn leermeesters in beeldhouwen is hier voor drie maanden en zo werken wij samen,” zegt Van Kan. Jarenlang heeft hij in Mozambique gewerkt en veel ervaringen opgedaan. Hij kwam in contact met beeldhouwers in Zimbabwe en vond het moeilijk toen hij terugkeerde naar Nederland. “Je hebt zoveel meegemaakt dat je anders bent dan toen je vertrok.” Toen is hij zijn eigen bedrijf begonnen, en nu, 25 jaar later, is dit zijn fulltimebaan. Met veel aandacht voor zijn beelden trekt hij zowel jong als oud aan.

 

‘Het is een traditie geworden’

Veel kinderen komen mee met hun ouders naar het festival van jongs af aan. ‘Het is een traditie geworden,’ is het antwoord van de meeste kinderen. Zo zijn Yannick en Louise samen met hun ouders hier elk jaar wel te vinden. “Ik kom hier nu al voor mijn vijfde of zesde jaar en ik vind het zo leuk, vooral de muziek,” zegt Yannick. En daar laat hij het niet bij. Hij ziet zichzelf in de toekomst nog veel vaker komen, of dat nou voor de muziek is of voor het eten. Maar voor nu gaan ze eerst wat rondlopen, van de muziek genieten en nog wat souvenirtjes kopen.

 

“Morgen komt Salif Keïta, die vind ik wel heel leuk,” iets waar Yannick dus erg naar uitkijkt. Maar niet alleen Yannick kijkt uit naar het programma van morgen. De kaarten voor zondag zijn al helemaal uitverkocht, ook de kinderdagkaarten. Maar dat weerhoudt mensen er niet van om vandaag te komen. Met hier en daar wat zonneschijn is het een bewolkte dag, maar zeker niet koud. Een kleine regenbui zorgde ervoor dat mensen onder de afdakjes schuilden, maar de sfeer blijft erin. Dansend onder het afdak of in de regen, het drukt de pret niet. Ook vanavond is er voor de liefhebber een scherm om de voetbalwedstrijd Nederland-Turkije te aanschouwen. Aan alles wordt gedacht bij het Afrikafestival. Uitverkocht of niet. (CT/RH)

 

reageren op deze pagina

Afrikafestival dag 1

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Halloween in Hertme 2024

Op zaterdag 26 oktober vindt in het Openluchttheater Hertme het jaarlijkse Halloween-evenement...
03-10-2024

Nieuw: Bokk’n en Bloaz’n

Als de voortekenen niet bedriegen, wordt het zondag 20 oktober druk tussen Borne en Hertme. Dan...
24-09-2024

Avond vol verrassingen en hilarische opdrachten

Rond 17.30 uur gingen 167 teamcaptains met knikkende knieën naar het Kulturhus, benieuwd...
21-09-2024

Een schat aan historisch erfgoed

Elk jaar, in het tweede weekend van september, zijn duizenden prachtige monumenten in heel...
14-09-2024

Met Taxi Konink naar Duitse kerstmarkten

ADVERTORIAL. De feestdagen komen alweer in zicht! Wat is er nu gezelliger dan een bezoek aan een...
09-09-2024

‘De beste editie ooit’

“Ik ga niet zeggen dat dit de beste editie ooit was, maar dat was het wel!”, aldus...
25-08-2024