Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis
03-07-2024
NIEUWE EXPOSITIE TOT 31 AUGUSTUS

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne besloten dat het Koetshuis, een historisch pand, een culturele bestemming behoudt. Het wordt niet opgenomen in het toekomstige Huis van Borne, maar valt nu onder het Kulturhus. Dit was voor het kunstenaarscollectief BArt aanleiding om de inwoners van Borne te bedanken voor de steun en empathie die het, in een onzekere periode, heeft ontvangen. Tevens is het een kennismaking met het werk van de vele aangesloten kunstenaars uit hun eigen woonplaats, te zien door de glazen pui.
 

De eerste groep van de zeventien aangesloten beeldende kunstenaars heeft tot 1 juli geëxposeerd. Nu is het de beurt aan de volgende negen geschoolde vormgevers en schilders. Allen hebben de afgelopen jaren ook individueel hun werk getoond.
 

De natuur verbeeld

In de linkerhoek op de witte achterwand hangt een enorm schilderij van Mirian Jacobs, die ook belast is met de coördinatie van Kunst in de Klas op de basisscholen. “Ik noem mijn werk ‘Struweel’, dicht struikgewas dat ik tijdens wandelingen tegenkom.” Met acryl- en olieverf wil ze de nadruk leggen op de bedreigde natuur. Ook gedachten over dicht in elkaar gevlochten planten en het bieden van ruimte komen tijdens haar tochten naar boven.
 

Schilderes Heleen Redderhof heeft zich ook laten inspireren door de natuur. Als ondergrond heeft ze karton en mousseline gebruikt. “Ik hou van landschappen. Ik begin met groene verf en ga door totdat ik tevreden ben. Het is abstract en heeft geen titel.”
 

Annet van Rijswijk, ook betrokken bij de inrichting van exposities in het museum Bussemakerhuis, heeft een voorliefde voor textiel. Dit is duidelijk terug te vinden in haar kleurrijke object (foto in tekst). “Ik noem het ‘Flora’. De kleurrijke, licht wapperende stroken zijn gemaakt van chiffon en organza.” Het is een eyecatcher.
 

Het verhaal van Twickel, de strijd om het behoud van diversiteit, wordt in het werk van Yvonne Denekamp weergegeven. Op vensterglas, in waterglas en tussen organza zijn gedroogde planten en insecten van het landgoed Twickel terug te vinden. “Het is een roep om aandacht en bescherming van onze natuur. Nu het nog kan.”
 

De mens centraal

Elsa Snijder heeft talloze schilderijen op haar naam staan. Haar liefde voor oude serviezen is in haar getoonde werk terug te zien. Het schilderij met acrylverf (onderste foto in tekst) toont een stilleven op een vergankelijk bord. “Het zijn de kleine momenten in het leven die mij fascineren,” legt de schilderes uit. Ze noemt haar werk: 'Happy Day!'.
 

Rechts tegen de wand is de collage, een hangend object, van Floor Joosten te zien. “Aanvankelijk schilderde ik, maar tegenwoordig werk ik graag met diverse materialen, onder andere hout.” Joosten heeft een textielachtergrond en heeft Frans gestudeerd. Dit is in haar werk terug te vinden. Haar collage heeft de Franse titel ‘Paroles’. Een tekst is verwerkt in haar werk.
 

Clearing Pictures VI

In 2020-2021 nam Mirna Limon deel aan een duo-tentoonstelling, genaamd Invisible Breath, bij Rijksmuseum Twenthe. De tekening, Clearing Pictures VI, aquarel, houtskool en grafiet op papier, vervaardigde zij hiervoor. Het maakt deel uit van een tekeningenserie met yogaposes. Clearing Pictures gaat over het verhelderen en verwijderen van oude verhalen die je jezelf herhaaldelijk vertelt, zodat je vooruitgang boekt in je leven. “Soms mag je onbewust iets loslaten wat jou belemmert. En wanneer je meer bewust met jouw innerlijke overtuigingen aan de slag gaat, gebeurt dat soms sneller dan je denkt en op meerdere onverwachte fronten.”
 

Willemien Nijman, bekend van de social sofa’s in het dorp, heeft ook gekozen voor een object. “Het is een ode aan Frida,” legt de kunstenares uit. Frida Kahlo was een sterke vrouw, vooral als je bedenkt dat ze leefde in de eerste helft van de twintigste eeuw. Een persoonlijkheid die streed voor een gelijkwaardige plek als vrouw in de samenleving. “Waar menige vrouw nog een voorbeeld aan kan nemen.”
 

Kunstenares uit Syrië

Bijzonder is het kleurrijke schilderij met bladgoud van Neveem Rustum. ‘Zelfportret’ heeft de Syrische jonge schilderes het genoemd. In Syrië academisch opgeleid en zeven jaar geleden met haar man gevlucht uit het platgebombardeerde en verwoeste Syrië. Haar emoties, gedachten en vreselijke ervaringen zijn terug te zien in haar werk. De jonge moeder heeft inmiddels in Nederland het schilderen weer opgepakt. “In mijn werk zie je mijn buitenkant. De strijd van hartverscheurende gedachten. Maar mijn gevoelens diep in mij heb ik niet verbeeld.” (YD)
 

Het werk is te zien tot 31 augustus bij Kunst in het Koetshuis naast het Kulturhus.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Hoe ervaren wij de natuur?

De Euregio steunt de uitwisseling van kunst tussen Kunstkreis Spektrum88 uit Rheine en het...
04-06-2024

Twee eeuwen Bornse Vermaning

In oud Borne staan verschillende gemeentelijke en rijksmonumenten. Voor twee rijksmonumenten is...
02-06-2024

Cor Hilbrink in de spotlights

Volgend jaar rond Pinksteren staan in het Openluchttheater Hertme vier voorstellingen gepland...
20-05-2024

Bornse kunstenaars exposeren gezamenlijk

De ene kunstenaar is wat meer bekend dan de ander. Wat ze gemeen hebben? Ze komen allemaal uit...
10-05-2024

Vermakelijk dauwtrapfeestje bij Robin Hood

Ongetwijfeld zullen de fraaie temperaturen en het vriendelijke zonnetje er donderdagmiddag aan...
09-05-2024

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024