Haringparty levert 16.000 euro op
OPBRENGST VOOR AED BORNE, VERBONDEN IN LICHT EN POORTHUISJE

Haringparty levert 16.000 euro op

Het eerste vaatje nieuwe haring bracht donderdagavond maar liefst 16.000 euro op. Het mooie bedrag kon verdeeld worden tussen de Stichting AED Borne en Verbonden in Licht met het Poorthuisje. Een mooi resultaat na een wederom gezellige happening in het Openluchttheater van Hertme, de vaste plek voor de Haringparty sinds drie jaar.
 

Minuut stilte

De elfde editie van het evenement begon wat in mineur met het herdenken van oud-bestuurder Jan van Leeuwen, voormalig presentator Hardy Ellenbroek en verslaggever Bertil Meyer, die ons in het afgelopen jaar zijn ontvallen. Een minuut stilte viel hen als eerbetoon ten deel. Maar daarna barstte de aloude informele en hartelijke sfeer los. Natuurlijk met nieuwe haring, die werd voorgeproefd door voorzitter Dennis Wilt en locoburgemeester Michael Geerdink. “We proberen hier in Borne altijd een goede balans te vinden tussen gezelligheid en maximale opbrengst voor het goede doel”, zei Wilt.
 

Zilveren haring voor Herman ter Weele

Dat begon, inmiddels traditioneel, met de uitreiking van de Zilveren Haring voor een organisatie of persoon die zich uitzonderlijk verdienstelijk heeft gemaakt voor de samenleving. Vorig jaar viel de grote eer ten deel aan het team van BorneBoeit. Dit keer was het Herman ter Weele die het speldje mocht ophalen. “Herman zet zich belangeloos in voor heel veel dingen en is een echte verbinder in Borne”, vond Dennis Wilt.

 

Ter Weele is onder andere betrokken bij de Nieuwjaarsreceptie, de Bornse Schuttersvereniging en het Partnercomité Borne-Rheine. Daarnaast heeft hij zich jaren, samen met zijn vrouw, ingezet voor de collecte van het KWF. Voor Ter Weele kwam het eerbetoon als donderslag bij heldere hemel. De tranen achter zijn oogkassen, die toch zeker geen passiviteit verweten mag worden, hadden niet eens de tijd om in de actiestand te komen. Trots en ontroerd was Herman ter Weele desalniettemin.
 

Veiling nieuwe stijl

Vervolgens was het tijd voor het ‘hoofdgerecht’ van de avond; de veiling van het eerste vaatje nieuwe haring onder leiding van veilingmeester Rob Munsterhuis. Volgens een nieuw Amerikaans systeem van biedingen, waarbij degene die het laatste bod uitbrengt het felbegeerde tonnetje met vis als eigendom mag claimen. De gelukkige was Vincent Bos van Zorgboodschap, dat voedingscomponenten levert aan zorginstellingen.
 

AED Borne

In totaal werd er 16.000 euro door alle gulle gevers gespendeerd. Een bedrag waar de goede doelen ongelooflijk blij mee zijn. De stichting AED Borne is volledig afhankelijk van donaties. “Wij ondersteunen de aanschaf en het onderhoud van de AED’s in Borne en de cursussen die voor de hulpverlening worden gegeven. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met een hartaanval. Hoe mooi is het dan om mensen daarmee te kunnen helpen?”
 

Verbonden in Licht

Ook Verbonden in Licht en het Poorthuisje, die samen de andere helft van de opbrengst mochten ontvangen, zijn goed geholpen met het mooie bedrag. Marja Zandjans van Verbonden in Licht: “Sinds 2014 organiseren we een verlichte tocht op het Gedenkpark waar jaarlijks zo’n 1.000 mensen op af komen. Maar we krijgen te maken met nieuwe regels, bijvoorbeeld met betrekking tot het gebruik van open vuur. Om te kunnen verduurzamen hebben we echter wel geld nodig.”
 

Poorthuisje

Het Poorthuisje op de begraafplaats heeft mooie nieuwe plannen. Al enkele jaren is er in een zijde van de oude toegangspoort een stilteruimte ingericht voor bezoekers aan het kerkhof. In het andere gedeelte wil men nu een digitale zoekmachine realiseren en een educatief centrum vormgeven. Ellen Klasens: “Er ligt ook veel geschiedenis op de begraafplaats. De prachtige verhalen willen we graag voor een breed publiek toegankelijk maken.”
 

De bijdrage van de Haringparty komt voor alle goede doelen uiterst gelegen. En de gulle gevers hadden nog een mooie avond op de koop toe. Blijdschap alom dus, na opnieuw een succesvolle Haringparty Borne. (AJ/RH)

 

reageren op deze pagina

Haringparty 2024

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!

Halloween in Hertme 2024

Op zaterdag 26 oktober vindt in het Openluchttheater Hertme het jaarlijkse Halloween-evenement...
03-10-2024

Nieuw: Bokk’n en Bloaz’n

Als de voortekenen niet bedriegen, wordt het zondag 20 oktober druk tussen Borne en Hertme. Dan...
24-09-2024

Avond vol verrassingen en hilarische opdrachten

Rond 17.30 uur gingen 167 teamcaptains met knikkende knieën naar het Kulturhus, benieuwd...
21-09-2024

Een schat aan historisch erfgoed

Elk jaar, in het tweede weekend van september, zijn duizenden prachtige monumenten in heel...
14-09-2024

Met Taxi Konink naar Duitse kerstmarkten

ADVERTORIAL. De feestdagen komen alweer in zicht! Wat is er nu gezelliger dan een bezoek aan een...
09-09-2024

‘De beste editie ooit’

“Ik ga niet zeggen dat dit de beste editie ooit was, maar dat was het wel!”, aldus...
25-08-2024