Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder
HERINRICHTING GAAT 1,5 TON MEER KOSTEN

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David Vermorken. In dit geval gaat het om de herinrichting van de parkeerplaats aan de Azelosestraat, waar meer parkeercapaciteit gecreëerd moet worden om het verlies van parkeerplaatsen bij BVV Borne op te vangen. Het gaat 1,5 ton meer kosten dan begroot. Op een budget van 7 ton toch een behoorlijke overschrijding.
 

Oorzaken

Een van de oorzaken is dat het klimaatadaptief maken van het parkeerterrein onvoldoende was meegenomen in de begroting, maar wel in het bestek op basis waarvan de aannemers hun prijzen afgeven in de aanbestedingsprocedure. “We hebben bij het eerste plan onvoldoende integraal gekeken”, geeft Vermorken toe. “Daar willen we ook gewoon eerlijk over zijn. Klimaatadaptiviteit was vanaf het begin onderdeel van het plan, maar in de begroting werd uitgegaan van een sobere, traditionele parkeerplaats.” Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom het allemaal duurder uitvalt. “We vragen om de werkzaamheden in de zomerperiode uit te voeren en dat heeft ook een effect.”

Tijdsklem

Het plaatste het college voor een acuut probleem. Een nieuw, soberder bestek opstellen om wel binnen het door de gemeenteraad afgegeven krediet te passen kost tijd en vraagt om weer een nieuwe aanbestedingsprocedure. Dat zou betekenen dat het werk niet in de zomerstop van de sportverenigingen kan plaatsvinden en een jaar uitstellen is ook geen optie omdat men dan in de knel komt met de werkzaamheden van het nieuwe sportcentrum. “Bovendien is het aanleggen van een grote asfaltplaat niet meer van deze tijd, niet duurzaam en niet toekomstbestendig.” Diezelfde tijdsklem doet zich voor bij het andere alternatief; de gemeenteraad om aanvullend krediet vragen. Dat kan pas na de zomer.
 

Gezien de urgente behoefte van de gebruikers om de werkzaamheden nog deze zomer uit te voeren, is besloten toch van start te gaan met het project en de negatieve financiële effecten in de volgende halfjaarrapportage te verwerken. De gemeenteraad moet er dan maar achteraf wat van vinden.

Rotonde en fietsverbinding later

In het plan is behalve uitbreiding van het aantal parkeerplekken ook voorzien in de terugkomst van de skatebaan. De bedoeling is dat op termijn het parkeerterrein een rechtstreekse verkeersontsluiting krijgt op de Azelosestraat, waar een rotonde wordt gerealiseerd. Dat maakt vervolgens het volledig autovrij maken van de Twickelerblokweg mogelijk, waardoor een veilige fietsverbinding ontstaat van en naar het sportpark. Maar dat komt later. “We zijn daarbij mede afhankelijk van de netwerkbedrijven. En we willen ook niet dat bouwvoertuigen ten behoeve van het sportcomplex straks over een mooie, fonkelnieuwe fietsstraat moeten rijden.” (AJ)

 

Foto’s © Dirk de Graaf

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
dirk — 22 jun 2024
De zinsnede " De gemeenteraad moet er dan maar achteraf wat van vinden" zet aan tot nadenken over de wijze van samenwerking tussen de Raad (als vertegenwoordiging van inwoners van Borne) en het (niet-gekozen door diezelfde inwoners) College. Het beeld begint ook hier wederom te ontstaan, gelijk voorgaande jaren, dat het College bepaalt en de Raad (slaafs) volgt......
John — 21 jun 2024
Als een parkeerplaats al 20% duurder wordt,dan hou ik mijn hart vast bij de bouw van de nieuwe sporthal.
Stefan — 21 jun 2024
Wat het vaak is met aanbestedingen is dat niet de juiste mensen aan tafel zitten. Je hebt mensen met kennis dit soort werkzaamheden nodig. Dan kun je veel problemen in het aanbestdings traject al tackelen. Aannemer weet donders goed hoe het spelletje gespeeld moet worden.
Bram Donkers — 20 jun 2024
Wat iedereen er ook van denkt, de benadering en bewijst dat Vermolken een goede wethouder is. Andere partij, maar kwaliteit laat zich niet loochenen. Nu nog samen zoeken naar de beste goede oplossingen.

Eerste editie ‘Wij doen het samen festijn’

Bij Kringloop Borne werd donderdag voor het eerst het ‘Wij doen het samen festijn’...
04-10-2024

Emi Koebrugge eerste kinderburgemeester van Borne

Emi Koebrugge (10) wordt de eerste kinderburgemeester van Borne. Zij gaat het komende jaar samen...
04-10-2024

Vanaf 2026 mogelijk opvang asielzoekers

Op dit moment is het beleid van de gemeente Borne om zich wel in te zetten voor de huisvesting...
03-10-2024

Hulp voor jongeren met problematische schulden

Vanuit het Rijk zijn extra middelen beschikbaar gekomen voor de aanpak van geldzorgen, armoede...
27-09-2024

Wet Bibob nu breder toepasbaar

De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is...
26-09-2024

Gemeentewapen en -vlag bindmiddel Borne

Gemeentewapens spelen een belangrijke rol in het behouden van lokale identiteit en...
21-09-2024